Nyköpings hemtjänstmodell
Nyköpings kommun är kommunens största utförare av hemtjänst. Vi är tillgängliga dygnet runt, har specialistteam och jobbar för att erbjuda fast omsorgskontakt. Vi använder mobiltelefonen som arbetsverktyg, för en säker hantering av dokumentation.
Varje månad gör kommunen cirka 19 000 hemtjänsttimmar hos närmare 800 hemtjänstkunder. En tredjedel av alla 240 medarbetare är män, medelåldern är cirka 44 år. De jobbar i tolv områdesteam i centrala Nyköping och närorterna.
Hemtjänsten arbetar dygnet runt och har kontakt med samordningscentralen som tar emot trygghetslarm. De ser till att du får de insatser du har rätt till för att känna dig trygg och nöjd i ditt hem.
Målet är att du ska kunna bo hemma så länge du önskar. Välfärdsteknik gör det allt lättare att kunna bo kvar hemma. En hel del välfärdsteknik som finns idag visas i lägenheten Smarta hemmet vid Forsgränd i Nyköping.
Som arbetsgivare arbetar kommunen aktivt med att stimulera medarbetare att utbilda sig till undersköterskor och ordnar språkutbildningar i yrkessvenska.
Välkomstsamtal och fast omsorgskontakt
Kontakten med hemtjänsten inleds alltid med ett välkomstsamtal och vi går tillsammans igenom hur du vill att din hemtjänst ska utföras.
Vårt mål är att du ska få en fast omsorgskontakt som är utbildad undersköterska, en personlig kontaktperson att prata med hemtjänstuppdraget om.
Din fasta omsorgskontakt säkerställer all dokumentation om dig och din personliga omvårdnad.
Digitalt arbetssätt
Nyköpings hemtjänst använder mobilen som arbetsverktyg. I mobilen samlar vi all viktig dokumentation som utgår från din genomförandeplan. Dokumentationen kan bara nås av medarbetare som jobbar för dig, via medarbetarnas arbetstelefon och flera säkerhetssystem.
Det digitala arbetssättet innebär en säkerhet för dig som är hemtjänstkund.
Kommunens specialistteam
Kommunen har, utöver sina vanliga hemtjänstteam, även specialistteam med undersköterskor och sjuksköterskor som stöttar vid hemgång från sjukhus. De kallas hemgångsteamet och demensteamet.
Demensteamet tar hand om demenssjuka personer i hemmet och stöttar anhöriga. Målet med insatsen är att kunna bo kvar så länge som möjligt i hemmet.
Hemgångsteamet hjälper dig till en snabb och trygg återhämtning när du vistats på sjukhus och är i behov av vård och stöd när du kommer hem.
För att få hjälp av specialistteamen behöver du ha valt kommunen som hemtjänstutförare och ha fått ett biståndsbeslut av handläggarna på division Social omsorg.
Hemgångsteamet kan hjälpa dig till en snabb och trygg återhämtning när du vistats på sjukhus och är i fortsatt behov av vård och stöd när du kommer hem.
Specialistteam hemgång
Teamet skräddarsyr din omvårdnad och rehabilitering i hemmet vilket minimerar risken för att du behöver återvända till sjukhus. De möter upp dig på sjukhuset innan du skickas hem för att du ska känna dig trygg.
Vid det första mötet går vi tillsammans igenom dina behov av insatser som rör den fysiska, psykiska och sociala miljön. Vi planerar för en mjuk övergång till ditt hem och ser över din boendemiljö. Vi övervakar din läkemedelsbehandling och eventuellt uppdykande komplikationer för att kunna möta dem i tid.
Medarbetarna i teamet är utbildade undersköterskor och samarbeta nära kommunens sjuksköterskor, rehabenhet och biståndshandläggare. Inskrivningstiden är upp till 4 veckor men kan förlängas vid behov av ytterligare rehabilitering. Då görs en ny bedömning av hemgångsteamet tillsammans med rehab.
Hemgångsteamet jobbar med alla invånare och ordineras av sjukhuset.
Om du inte haft hemtjänst tidigare
Vid vårdplaneringen kontaktas myndighetsenheten i kommunen som hjälper dig med hemgångsteamets stöd. När de ser ditt behov hjälper biståndshandläggarna på division Social omsorg dig att göra en ansökan om hemtjänstinsatsen.
Insatsen kan ges till alla som har ett hemgångsbehov. Du behöver inte ha haft hemtjänst tidigare och du har rätt till insatsen även om du har en privat hemtjänstutförare. Den är inte tidsbegränsad och löper på så länge du har behov av den.
Om du haft hemtjänst tidigare
Om du hade hemtjänst innan sjukhusvistelsen och inte längre behöver hemgångsteamets insatser, återgår omsorgen till den utförare av hemtjänst som du hade sedan tidigare hade. Om du hade någon. Du har alltid rätt att byta utförare om du önskar det.
Den som fått en demenssjukdom och fortfarande vill och kan bo hemma, kanske med stöd av make, maka eller sambo, kan få ett insatsbeslut om extra stöd av demensteamet.
Specialistteam demens
Teamet är specialiserat och utbildat på att uppmuntra handlingskraften och ta hand om demenssjuka personer. Målet med insatsen är att kunna bo kvar så länge som möjligt i hemmet.
Fåtal personer
I demensteamet runt hemtjänstkunden ingår ett fåtal personer vilket skapar nära band som blir en stor trygghet för den sjuke och dennes anhöriga. Ett 15-tal medarbetare hör till specialistteamet demens. Ambitionen är att utöka tillgången till kompetens oavsett var kunden bor i kommunen.
Handleder andra
Demensteamet handleder även undersköterskor som jobbar inom hemtjänsten i närorterna och på landsbygden. Där får de rollen som ombud för att stärka de demenssjukas möjligheter och önskemål att bo kvar i sina hem så länge som möjligt. Insatsen löper på så länge kunden önskar eller flyttar till ett boende.
Tillgängliga dygnet runt
Du kan ringa kommunens hemtjänst dygnet runt, telefonen är bemannad. Vill du hellre mejla så besvarar hemtjänsten ditt mejl. Kontaktuppgifter får du när du blir hemtjänstkund i Nyköpings kommun.
Avsluta eller förändra hemtjänst
Om du har hemtjänst som insats men inte längre har behov av det, kontakta kommunens handläggare för att avsluta insatsen.
Om du har behov av att förändra dina insatser för hemtjänst, kontakta kommunens handläggare.
Kontakta oss
Chefer för respektive område
Verksamhetschef äldreomsorg
Mattias Carlsson
mattias.carlsson@nykoping.se
0155-45 73 21
Områdeschef hemtjänst
Susanne Svenman
susanne.svenman@nykoping.se
0155-45 81 12
Enhetschefer
Lina Eklund
Demensteamet
0155-24 80 23
Petra Mörne
City yttre city
Stenkulla/Brandholmen/Bryngelstorp
Tystberga
0155-24 88 61
Catarina Lindgren
Brandkärr
0155-45 77 86
Johanna Eskandar
City innerstaden
Isaksdal
0155-24 80 83
Anne Ringdahl/Gunilla Rehnholm
Harg, Råby, Lid, Vrena
0155-45 71 09
Suzanne Falk
Oppeby, Stigtomta
0155-45 71 09
Helen Gjödestöl
Nävekvarn, Buskhyttan, Arnö, Hamnen/silon, Högbrunn, Bergshammar, Svalsta, Enstaberga, Jönåker, Ålberga, Stavsjö
0155-45 70 32
Anne Ringdahl
Hemgångsteam
0155-45 81 27
Gunilla Andersson
Hemtjänstens nattpatrull
0155-24 78 18
Therese Wall
Lås och larm
0155-24 78 54