En trygghetskamera står på ett sängbord, en duk under, trygghetskameran är rund med en liten kamera på

Trygghetskamera

Trygghetskamera är en tillsyn på distans, nattetid. Det är en kamera som installeras i hemmet och som gör det möjligt för personal att göra tillsynsbesök utan att störa eller riskera att väcka dig. 

Du som har fått tillsyn beviljad på natten och inte har några andra insatser vid samma tidpunkt erbjuds trygghetskamera. Du kan få tillsyn via trygghetskamera upp till tre gånger per natt. Det gör att du inte får din nattsömn störd. 

Du skriver på ett skriftligt samtycke innan kameran installeras.

Om kameran

Kameran är cirka 15 cm hög och placeras hemma hos dig. Inga bilder lagras och trygghetskameran är helt ljudlös. Kameran har ingen ljudupptagning och det går inte att prata genom den. När kameran gör sin tillsyn är den igång i 30 sekunder.

Överenskomna tider

Tillsyn sker endast på överenskomna tider, övrig tid är kameran i viloläge. Det är larmoperatören på kommunens samordningscentral som gör tillsynen. De tittar via kameran att allt är lugnt och tryggt i 30 sekunder. Samordningscentralen är bemannad dygnet runt. 

Om larmoperatören inte kan se dig via trygghetskameran vid bestämda tidpunkter görs en ny tillsyn efter några minuter. Om du då inte syns eller om larmoperatören ser något avvikande, blir ansvarig omsorgspersonal kontaktad för att göra ett tillsynsbesök.

Under dagtid utförs tillsynen genom telefonkontakt. Om du har grava hörselproblem har du rätt till fysiska besök dagtid.

Hög säkerhet

Säkerheten är hög och användandet av kameror är hårt reglerat av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Kommunen har IT-säkerhetslösningar för att förhindra att obehöriga kan ta sig in i de skyddade systemen.

Läs på Integritetsskyddsmyndigheten om Dataskyddsförordningen. Den stärker dina rättigheter när det gäller hur företag och andra organisationer hanterar dina personuppgifter. 

Bra att veta

Trygghetskamera kan beviljas efter ansökan, utredning och biståndsbeslut. Den som har behov av en trygghetskamera betalar ingenting för det, kostnaden betalas av kommunen.

Exempel

TV-inslag i SVT-Sörmland om Conny som har trygghetskamera och är nöjd med det.  

Kontakta oss

Social omsorg

0155-24 80 00
regdso@nykoping.se

Enhetschef

Kristina Östergren Silverarfve
0155-45 77 78 
kristina.ostergren.silverarfve@nykoping.se 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny