Myntan

Myntans äldre- och demensboende är beläget på norra Arnö, endast två kilometer från centrala Nyköping. I närheten av boendet finns vackra grönområden samt en busshållplats med goda förbindelser till centrum.

Om Myntan och boendemiljön

Myntan byggdes mellan 2012 och 2014. Boendet består av fyra byggnader på fem våningar vardera, samt en rymlig lobby med reception. Det finns totalt 12 avdelningar och 104 lägenheter följande fördelning:

  • Fem avdelningar är äldreboende.
  • Sex avdelningar är demensboende.
  • En avdelning är specifikt utformad som gruppboende för personer med funktionsnedsättning.

Varje avdelning har gemensamma kök och matrum eller allrum, samt tillgång till en rymlig balkong. På innergården finns en trädgård med växter och en vattenspegel.

Bakom Myntan sträcker sig betesmarker där kor betar på sommaren.

Lägenheterna

  • Varje lägenhet på boendet har ett rum med pentry (utan spis) samt ett badrum med tvättmaskin.
  • Lägenheterna har burspråk som ger generöst med naturligt ljus.
  • Fönstren är placerade i låg höjd för att ge möjlighet för personer i rullstol att kunna titta ut. Dörrarna är breda och rymliga för att underlätta för sängliggande personer att komma ut från lägenheten och uppleva andra miljöer.
  • I lägenheten finns en fransk balkong som gör det möjligt att lufta sängkläder.
  • Varje lägenhet har ett förråd.

För dem som önskar bo tillsammans i par finns ibland tillgång till flexibla lägenheter som kan öppnas upp mot varandra. 

Aktiviteter på Myntan

Vi arbetar aktivt för att skapa en meningsfull tillvaro för våra hyresgäster. Dels med aktiviteter som planeras långt i förväg och dels med mer aktuella aktiviteter varje vecka för att hitta något som tilltalar var och en.

Sörmlands muséum ställer regelbundet ut med olika teman i Myntans entré. På entréplanet finns två ateljéer där vi bland annat ordnar aktiviteter som kläd- och blomförsäljning, kyrkoaktiviteter och cirkelverksamhet. Du som bor på Myntan och du som är anhörig kan boka ateljéerna.

På innergården eller i restaurangen ordnar vi regelbundet underhållning med musik.

Läs vår blogg

På vår blogg berättar vi mer om vardagen på Myntan.

För besökare 

Det tar 5-7 minuter att ta sig från bussterminalen i Nyköping till Myntan på Arnö. Därifrån går det lätt att ta sig till lugna promenadvägar i Arnöområdet. Kanske för ett stopp vid den lilla marinan, matvarubutiken eller en promenad till Spelhagen på hamnsidan. Kommer du med bil finns det besöksparkeringar på gatan runt boendet. 

Myntan har en lunchrestaurang som är öppen från måndag till fredag där du kan köpa lunch. Läs mer om öppettider och menynDu kan också köpa fika på avdelningen alla dagar.

Om du vill besöka en hyresgäst på Myntans boende behöver du inte meddela oss i förväg eftersom vi inte har specifika besökstider.

Om en hyresgäst på Myntan önskar följa med en besökare hem eller har andra ärenden utanför boendet, ber vi om att få veta det i förväg (se kontaktuppgifter längre ned på sidan). Vänligen kontakta oss för mer information och meddela oss om de aktiviteterna. 

Information om äldre-och demensboenden

Inför flytt till äldre-och demensboende

När du har beviljats plats på ett äldreboende eller demensboende finns det några saker du behöver tänka på kring blanda annat lägenheten, tidigare hjälpmedel, möbler och flytt. Läs mer om inför flytt till äldre- och demensboende. 

Hälso- och sjukvård på äldre- och demensboenden

Som hyresgäst har du tillgång till sjuksköterska på boendet. Det innebär att du på boendet kan göra provtagning, få läkemedelsgenomgång och bedömningar av ditt hälsotillstånd. Du kan även få dina läkemedel direkt till boendet.

Patientansvarig läkare är anställd vid Region Sörmland och kommer till boendet regelbundet och samverkar med kommunens sjuksköterskor.

Det finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast vid behov av hjälpmedel eller rehabilitering.

Måltider på boendet

Kommunens Måltidsservice tillagar maten som vi serverar till dig på boendet. På boendet jobbar måltidsombud tillsammans med sina kollegor för att skapa trevliga måltidsstunder. Vi gör också skillnad på helg och vardag.

Du får välja om du vill sitta och äta i matsalen på ditt våningsplan, i restaurangen eller i din egna lägenhet.

Kontaktpersonal och genomförandeplan

Inom äldreomsorgen i Nyköpings kommun arbetar vi enligt
modellen att varje brukare ska ha en egen kontaktpersonal. Det är en person som lär känna brukaren lite mer. Kontaktpersonalen har en central funktion av vården och omsorgen för dig som hyresgäst.

För att du ska kunna påverka och vara delaktig gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med, hur och när du vill ha hjälpen – allt för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Så jobbar vi med brukarinflytande

  • Det är viktigt att du är delaktig och kan påverka i din vardag. För att du ska kunna ha inflytande gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med samt hur och när du vill ha hjälpen.
  • Några gånger per år har vi brukarråd på våra särskilda boenden. Då diskuterar vi gemensamma frågor. Brukarråd är ett forum som ger möjlighet till delaktighet och inflytande.
  • Varje år genomför Socialstyrelsen  en rikstäckande enkätundersökning hur de äldre uppfattar äldreomsorgen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Resultaten av undersökningen använder vi för att förbättra och utveckla kvalitén på våra särskilda boenden.
  • Läs mer om hur vi jobbar med kvalitet

Din berättelse är viktig för oss

Vi önskar att du berättar om ditt liv i en så kallad levnadsberättelse. Det är ett dokument med olika frågeställningar om bland annat din uppväxt, dina relationer, olika saker du har varit engagerad i, vilka rutiner du brukar ha, vilka högtider du firar och så vidare.

Du kan fylla i den tillsammans med någon som känner dig väl. Genom att fylla i levnadsberättelsen är du med och skapar grunden i vård och omsorgsplaneringen; så kallad personcentrerad omvårdnad. Du kan fylla i det innan du flyttar in eller när du har kommit till boendet. Du får dokumentet av personal eller handläggare.

Du väljer själv vilka frågor som du vill besvara. 

Stöd för dig som anhörig

Du som anörig kan ta del av information om vilket stöd och hjälp som finns för dig som är anhörig till en äldre person eller någon som har psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Läs om kommunens stöd till anhöriga.

Läs också om Anhörigstöd där du kan få samtalsstöd och rådgivning med mera

Synpunkter och förslag

Om du har synpunkter eller förslag på verksamheten för äldre- och demensboenden, skriv gärna det i en synpunkt, via kommunens e-tjänst. 

Kontakta oss

Myntans äldre- och demensboende

Strandparksvägen 5A 
611 46 Nyköping

myntan@nykoping.se

Telefonnummer till avdelningarna

1A 0155-45 79 17
1D 0155-45 74 61
2A 0155-45 79 16
2B 0155-45 79 15
2C 0155-45 78 83
2D 0155-45 78 87
3C 0155-45 79 14
3D 0155-45 79 13
4C 0155-45 74 62
4D 0155-45 74 65
5C 0155-45 81 22
5D 0155-45 81 23

Social omsorg

Verksamhetschef äldreomsorg
Mattias Carlsson
mattias.carlsson@nykoping.se
0155-45 73 21

Områdeschef särskilda boenden
Inga-Lill Amaya
ingalill.amaya@nykoping.se
0155-45 81 13

Enhetschef
Amra Visic   2C 2D 3D 
0155-24 85 84

Enhetschef
Anna Greding  1A 2A 2B 3C 
0155-45 76 01

Tf enhetschef
Harriet Larssén 4 C 4 D 5 C 5 D
0155-24 85 34

Enhetschef
Ann Högel 1D
0155-24 78 29

Assistent
Annika Karlsson
0155-45 76 23

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Publicerad: 2018-09-07
Uppdaterad: 2024-04-25
Sidansvarig: Anna Greding