Budget- och skuldrådgivning

Har du problem med att få pengarna att räcka till? Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning om bland annat avbetalningar, budget, hushållsekonomi och skuldsanering.  

Nyköpings kommun har budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig med att göra en budget som ger överblick över inkomster och utgifter.

Med hjälp av en budget kan du upptäcka onödiga utgifter och omfördela så att du får möjlighet att använda dina pengar på ett bättre sätt.

Kan du öka inkomsterna?

Att öka arbetstiden eller skattejämka är exempel på hur du kan öka dina inkomster. Och att ta reda på om du får de bidrag du är berättigad till.

Fråga hos Försäkringskassan eller kommunen. Kan du få stöd till utbildning eller praktik? Vänd dig till Arbetsförmedlingen.

Öppen mottagning öppnar den 7 januari

Behöver du hjälp med budget- och skuldrådgivning? Från och med den 7 januari 2019 har vi på måndagar öppen mottagning för dig som för första gången behöver hjälp med budget- och skuldrådgivning.

Du är välkommen mellan klockan 13 och 15 till vårt kontor på Västra Kvarngatan 42. Då bokar du en tid för ett besök senare under samma måndag. 

Tips och råd

I Konsumenteverkets skrift Koll på pengarna kan du också få tips och råd om  din ekonomi. 

Konsumentverket har också en budgetkalkyl som du kan använda dig av. 

Skuldsanering

Du som är svårt skuldsatt kan under vissa förutsättningar befrias från att betala dina skulder, helt eller delvis. Det kallas för skuldsanering.

Det är Kronofogden som tar emot ansökningar och beslutar om skuldsanering. Kommunen är enligt Skuldsaneringslagen skyldig att ge dig som är skuldsatt kostnadsfri rådgivning om budget och ekonomi.

Vi kan ge dig råd om vad som krävs för att göra en ansökan om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten. Vi ger dig också hjälp och stöd under hela skuldsaneringsprocessen, från ansökan till slutet av den femårsperiod som skuldsaneringen pågår.

Vem kan få skuldsanering?

Skuldsanering görs efter en individuell bedömning av hur din ekonomiska situation ser ut.

Du kan få skuldsanering om du är så svårt skuldsatt att du inte kan betala dina skulder på många år.

Ansökan om skuldsanering

Ansökningsformulär hos Kronofogden:

Kontakta oss

Social omsorg

Västra Kvarngatan 42
budget.skuld@nykoping.se

Budget- och skuldrådgivare

Annelie Lutz
0155-45 78 49

Susanne Lindqvist
0155-24 85 18

Kontaktformulär