Brandkärrs familjecentral
Brandkärrs familjecentral är en mötesplats där barnet står i centrum och är öppen för blivande föräldrar och föräldrar med barn 0-12 år.
Under samma tak erbjuder vi barnfamiljer:
- Öppen förskola - familjer med barn 0-6 år är välkomna. I öppna förskolan träffar ni förskollärare, kan umgås med andra barn och föräldrar och utbyta erfarenheter. Här finns det finns plats för lek, sång, skapande och goda samtal
- Råd och stödsamtal med våra kuratorer - föräldrar med barn 0-12 år är välkomna att boka tid för enskilt samtal med oss
- Barnavårdscentral - bokade besök måndag till fredag
- Barnmorskemottagning - bokade besök måndag till fredag
- Somalisktalande Kulturtolk
Öppna förskolan
Kom och besök öppna förskolan när det passar er under våra öppettider. Vi har öppet alla dagar i veckan med pass för olika åldersgrupper: alla 0-6 år, småbarn 0-2 år eller baby 0-12 månader. Var med på en sångstund om ni vill, lek tillsammans eller läs en bok. I vårt Minibibliotek kan ni också låna några böcker att läsa hemma. Gillar ni att pyssla, rita eller måla så finns goda möjligheter till det alla dagar i vår verkstad. När ni blir hungriga eller sugna på mellanmål finns frukt, kaffe och te att köpa, betalar gör man kontant eller med Swish. I övrigt kan ni ta med det ni vill ha att äta och dricka. Vi vill värna om en god pedagogisk kvalitet i verksamheten och en trevlig miljö för besökande barn, vuxna och personal därför behöver vi ibland begränsa antalet besökare. Skulle det vara "fullt" när ni kommer finns det möjlighet att leka på vår utegård i väntan på att det finns plats för er. Om ni har några frågor om verksamheten ring gärna 0155-24 84 96 och prata med Annica och Christina.
Det är viktigt att man endast kommer till verksamheten då man är frisk och fri från sjukdomssymptom.
Varmt välkomna!
Öppna förskolans öppettider
Måndag 9-12 (0-6 år)
Tisdag 9-12 Babyöppet (0-12 månader)
Tisdag 13-16 (0-6 år)
Onsdag 9-12 Småbarnsöppet (0-2 år)
Torsdag 13-16 (0-6 år)
Fredag 9-12 (0-6 år)
Spädbarnsmassage
På familjecentralen har du möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra föräldrar och pedagogerna på öppna förskolan, lära dig att massera ditt lilla barn. Lämplig ålder på barnet är 2-6 månader. Varje kurs innehåller tre träffar på cirka 45 minuter.
Kursstarter våren 2025: 14 januari, 4 februari, 4 mars, 29 april, 20 maj
Är du intresserad ring 0155-24 84 96 för mer information eller mail oppen.fs.fc.brandkar@nykoping.se
Föräldraskapsstöd
Välkommen att kontakta oss kuratorer om du har frågor kring ditt föräldraskap Vi möter gravida och föräldrar med barn upp till 12 års ålder. Du kan vara anonym och vi för inga journaler.
Samtalet formas tillsammans med dig utifrån ditt och din familjs behov av stöd. Utgångspunkten är alltid att ta vara på din familjs resurser och kompetens. Vi har tystnadsplikt och kontakten med oss är kostnadsfri. Kontakta Britta 073-773 74 86 eller Åsa 073-773 72 59
ABC - föräldraprogram
I Nyköpings kommun erbjuder vi det kostnadsfria föräldraskapsstödsprogrammet ABC- alla barn i centrum för föräldrar med barn 0-2 år eller 3-12 år. Information om ABC hittar du på www.allabarnicentrum.se.
Anmäl ditt intresse till britta.isakson@nykoping.se eller asa.holgersson@nykoping.se
Föräldraskap i Sverige
Att vara förälder i annat land än det man vuxit upp i kan leda till frågor om samhället och familjelivet.
Föräldraskap i Sverige är träffar för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år som vill veta mer om det svenska samhället.
Anmäl ditt intresse till britta.isakson@nykoping.se eller asa.holgersson@nykoping.se
Föräldragrupp för nyblivna föräldrar
Föräldraskapssstöd i grupp syftar till att främja barns uppväxtvillkor, detta kan en föräldragrupp göra genom att ge ökad kunskap om barn och barns behov. Gruppen ger även möjlighet att vidga det sociala nätverket genom att möta andra föräldrar med små barn. Vi hoppas även att vi kan verka för att öka delaktigheten och jämställdheten i föräldraskapet. Träffarna leds av BHV-sköterska men även andra professioner kan delta som till exempel socionom och förskollärare. Träffarna bygger på aktiva deltagare och varje tematräff skapas av gruppen tillsammans. Exempel på ämnen att utgå ifrån kan vara: Omställning, Vardagsliv (balans i vardagen, skärmvanor, sömn), Samspel och anknytning, Föräldrar tillsammans, Mat, Barns utveckling (motorisk utveckling och språkutveckling).
Anmäl ditt intresse eller ställ dina frågor till din BVC-sköterska på familjecentralen
Temakväll om barns språkutveckling
Vi tittar på en film och samtalar sedan om hur föräldrar och andra vuxna kan stödja barnet för att språket ska utvecklas på bästa sätt. Teori och praktik varvas med diskussioner. Dina frågor och funderingar är utgångspunkt för kvällens diskussioner. Vi ses på familjecentralen i Brandkärr. Välkommen med din intresseanmälan på telefon 0155-24 84 96 eller på mail oppen.fs.fc.brandkar@nykoping.se
BIFF-Barn i föräldrars fokus
I Nyköpings kommun erbjuder vi det kostnadsfria föräldraprogrammet BIFF- Barn i föräldrars fokus som är en föräldrautbildning med fokus på hur barn påverkas när separerade föräldrar har svårt att samarbeta.
Målet med utbildningen är att du som förälder ska få en ökad medvetenhet om vad som gynnar barns utveckling, utveckla färdigheter som gör det möjligt att hålla barnens behov i fokus, trygga relationen melan förälder och barn samt öka tilltron på din egen förmåga.
Läs mer om utbildningen och anmälan till BIFF
Nyköping Bokstartar!
Nyköpings Stadsbibliotek har tillsammans med Öppna förskolan, familjecentralerna och logopedin i Nyköping beviljats stöd av Statens Kulturråd för att driva ett Bokstartsprojekt med start januari 2022.
Tillsammans undersöker vi och prövar löpande olika tillvägagångssätt för att uppmuntra till språkutveckling och läsglädje!
Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns (0-3 år) närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling.
Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling.
Målet är att:
-
Stärka föräldrar i deras betydelsefulla roll
-
Utveckla samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola samt med familjen
- Öka, och sprida, kunskap om små barns språk- och läsutveckling.
För mer information, läs gärna på Bokstart.se
HBTQ-certifiering
Brandkärrs familjecentral är en HBTQ-certifierad verksamhet.
Personalen har utbildats av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter
Kontakta oss
Social omsorg
Behöver du nå socialtjänsten efter kontorstid?
Ring social beredskap:
073-773 72 73
Brandkärrs familjecentral
Brandkärrsvägen 20
611 66 Nyköping
0155-24 84 96
oppen.fs.fc.brandkar@nykoping.se
Vi som jobbar på familjecentralen
Öppna förskolan
Annica Linden
Förskollärare/Samordnare
0155-24 84 96
annica.linden@nykoping.se
Christina Österberg Ulvmark
Förskollärare
0155-24 84 96
christina.osterberg.ulvmark@nykoping.se
Kulturtolk
Halima Hassan
073-149 384 2
halima.hassan@nykoping.se
Kuratorer
Åsa Holgersson
Socionom
0155-24 78 07
073-7737259
asa.holgersson@nykoping.se
Britta Isakson
Socionom
0155-24 85 53
073-773 74 86
britta.isakson@nykoping.se
Barnmorskemottagningen
Malin Bergström
Barnmorska
0155-24 50 95
Maisarah Mohammad Isa
Barnmorska
0155-24 50 95
Kristina Walter
Undersköterska
0155-24 50 95
Barnavårdscentralen
Lina Blomberg
BHV-sköterska BVC Åsidan
0155-24 56 95
Catrin Forsberg
BHV-sköterska BVC Åsidan
0155-24 56 69
Ida Åhlin
BHV-sköterska BVC Åsidan
0155-24 56 96
BVC Ekensberg
0155- 24 55 40 #3