Redovisning och redogörelse
Din första redovisning till överförmyndarkontoret är en så kallad förteckning. Varje år ska du som är god man eller förvaltare också lämna in en årsredovisning och redogörelse till överförmyndarkontoret.
Lämna in förteckning
Förteckningen kan lämnas in digitalt genom vårt redovisningsprogram e-Wärna Go. I förteckningen skriver du upp huvudmannens (personen du hjälper) tillgångar och eventuella skulder för den dag då du blev förordnad. Du måste bifoga underlag tillsammans med förteckningen som visar samtliga tillgångar och skulder för din huvudmans räkning. Underlaget kan du scanna in eller så kan du fotografera underlaget och bifoga det tillsammans med förteckningen. Det underlag som ska vara med är:
- kapital- och räntebesked från banken som ska gälla från samma dag som uppdraget startade.
- underlag på eventuella skulder från fordringsägare som ska gälla från samma dag som uppdraget startade.
- tänk på att alla huvudmannens tillgångar ska tas upp i förteckningen till exempel fastighet/bostadsrätt, bil, fond, värdepapper med mera.
Du ska lämna in förteckningen så snart som möjligt men senast inom 2 månader efter att du blev förordnad.
Instruktionsfilmer och användarmanualer finns i E-wärna Go. Instruktionsfilmerna finns under play-ikonen och användarmanualer finns under frågetecknen.
Du kan också välja att lämna i förteckningen på blankett.
Årsräkning
Lämna in redovisning före 1 mars
Årsräkningen sammanfattar ekonomin under året som gått för din huvudman (den person du hjälper). Redogörelsen är en beskrivning av vad du gjort för din huvudman under året.
Du ska lämna in årsräkningen och redogörelsen före den 1 mars varje år. Vi granskar alla årsräkningar i tur och ordning vartefter de kommer in. Ju tidigare årsräkningen kommer in efter årsskiftet desto tidigare blir den granskad. Vårt mål är att alla årsräkningar som kommit in i tiden ska vara färdiggranskade senast 1 september samma år.
Om du inte har lämnat in din årsredovisning i tid så får du en påminnelse. Om du ändå inte gör det så kan nämnden ansöka till tingsrätten om utdömande av vite. Det betyder att du måste betala en viss summa pengar om du inte följer föreläggandet att lämna in din redovisning. För att undvika detta så är det viktigt att du lämnar in din redovisning i tid.
Så lämnar du in redovisningen
Du kan välja att lämna in din redovisning och redogörelse antingen med e-tjänst eller med blankett.
Redovisa digitalt med e-tjänst
E-wärna Go är en webbaserad e-tjänst där du loggar in med ditt bank-id. Där kan du göra löpande bokföring i kassaboken över de transaktioner som har skett under perioden. Du ska även bifoga underlag och föra dagbok och resejournal över vad du gjort i uppdraget. När det är dags att lämna in din redovisning och redogörelse sammanställer e-tjänsten uppgifterna du har fört in där. Du skickar sedan in redovisnngen digitalt.
Instruktionsfilmer och användarmanualer finns i E-wärna Go. Instruktionsfilmerna finns under play-ikonen och användarmanualer finns under frågetecknen.
Redovisa med blankett
- Fyll i blanketten för årsräkning skrivbar i pdf med hjälp av instruktionen . Använd en blankett per person som du hjälper.
- Samla ihop bilagorna som nämns i instruktionen, till exempel kontoutdrag. OBS Efter granskning av din årsräkning kommer kontoret att skicka tillbaka alla bilagor till dig. Lämna helst in dina bilagor som kopior.
- Om du vill göra löpande bokföring med hjälp av blanketter specifikation för inkomster och utgifter så kan du kontakta överförmyndarkontoret så skickar vi blanketter till dig.
- Fyll i blanketten för redogörelse som beskriver vad du gjort under året. Kom ihåg att fylla i om du vill ha arvode eller inte (kryssa i ja eller nej) på blanketten för redogörelse.
- Har du rest i samband med uppdraget - fyll i blanketten resejournal.
- Lägg allt i ett kuvert per person du hjälper – märk kuvertet "Årsräkning"
- Sänd kuvertet med post till:
Nyköpings-Oxelösunds överförmyndarnämnd
611 83 Nyköping.
Du kan också lämna kuvertet i receptionen i Stadshuset på Stora torget i Nyköping.
Kan jag lämna in redovisningen senare?
Om du inte kan lämna in redovisningen i tid kan du begära att få mera tid på dig. Du måste i din begäran motivera varför du inte kan lämna in din redovisning i tid. Skäl till att inte kunna lämna in redovisningen i tid kan vara svår sjukdom eller dödsfall inom familjen. Överförmyndarnämnden prövar din begäran. Mejla din begäran till overformyndaren@nykoping.se , före den 1 mars.
Överlämna och spara redovisningshandlingar
Räkenskaper och verifikationer för ett pågående uppdrag bör sparas i 10 år
Upphör ditt uppdrag ska du ändå spara alla redovisningshandlingar och verifikat som du har hemma i tre år.
Därefter ska dessa handlingar lämnas över till den som är behörig att ta emot redovisningen - antingen huvudmannen, ställföreträdaren eller dödsboet.
Frågor och svar
Vad gör du om det saknas verifikat till poster i årsräkningen?
Det enklaste är att kontakta den avtalspart för vilken det fattas verifikat för att få ett nytt utskickat. Om det till exempel saknas hyresavier kontaktar du fastighetsägaren eller hyresvärden.
Många företag erbjuder även e-fakturor, då kan du skriva ut verifikat från internet. Du kan komplettera verifikat till din redovisning vid ett senare tillfälle. Informera överförmyndarnämnden om att du kommer att komplettera senare.
Hur hanterar du autogiro?
Autogiro är ett behändigt sätt att betala huvudmannens räkningar. Tänk på att du ändå måste lämna in verifikat som styrker avtalsförhållandet mellan huvudmannen och betalningsmottagaren. Vi behöver det för att kunna säkerställa att det är just huvudmannens räkning som dras via autogirot.
Ett verifikat kan vara en faktura ställd i huvudmannens namn där autogirot framgår, alternativt avtalet för autogiro.
Hur redovisar du för fickpengar huvudmannen får?
All kontanthantering ska kvitteras av mottagaren. Du som god man eller förvaltare redovisar inte vad huvudmannen gör för sina fickpengar.
Personalen på boendet är skyldig att föra en kassabok över alla insättningar och inköp/uttag som görs. Du som god man eller förvaltare är skyldig att ta emot redovisningen från personalen.
Är du skyldig att redovisa huvudmannens ekonomi till anhöriga?
Nej, du är inte skyldig att redovisa förvaltningen av huvudmannens ekonomi till anhöriga. Närmast anhöriga har däremot rätt att begära ut redovisngshandlingar av överförmyndarnämnden.
Kontakta oss
Kontakta oss
Finns i Stadshuset i Nyköping men jobbar för både Oxelösunds och Nyköpings kommun.
Nyköpings kommun
611 83 Nyköping
Telefon växel 0155-24 80 00
Telefontid:
Måndag-fredag kl 10-12.
Telefon: 0155-24 87 00
Fax 0155-26 78 08
Besök
Boka besök på 0155-24 87 00 eller overformyndaren@nykoping.se