För förmyndare

Vanligtvis är det en eller båda föräldrarna som är vårdnadshavare och förmyndare för sitt barn tills de har fyllt 18 år. Men i vissa fall finns det utsedda förmyndare. 

Om bara en förälder har vårdnaden är den ensam förmyndare. Men i vissa fall kan en annan person utses som vårdnadshavare eller förmyndare, en så kallad särskilt förordnad förmyndare.

För barn som saknar föräldrar utser tingsrätten en person till särskild förmyndare.

  • En vårdnadshavare ansvarar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran blir tillgodosett.
  • En förmyndares uppdrag är att förvalta barnets egendom och företräda barnet i ekonomiska angelägenheter. Överförmyndarnämnden utövar tillsyn över förmyndares verksamhet.

Huvudregeln är att föräldrar som är förmyndare bestämmer fritt över barnets tillgångar. Det kallas för fri förvaltning.

När överförmyndarnämnden har tillsyn över barnets tillgångar kallas det för kontrollerad förvaltning. Det inträffar när:

  • barnet förordnas en särskild vårdnadshavare 
  • barnet förordnas en förmyndare eller medförmyndare 
  • barn genom arv, gåva, värdestegring eller på annat sätt får tillgångar som överstiger ett belopp motsvarande åtta gånger det gällande basbeloppet och som ska stå under förmyndarens förvaltning
  • barn får tillgångar som ska stå under särskild överförmyndarkontroll, till exempel genom arv, testamente, gåva (där skriftligen anmält till överförmyndaren att kontroll ska finnas).
  • barn genom förmånstagar-förordnande vid försäkring eller utbetalning av pensionssparande medel med anledning av dödsfall.
  • barn får utbetalning av försäkringsmedel, skadestånd och ersättning från Brottsoffermyndigheten överstigande ett basbelopp.
  • Om barnet har tillgångar som överstiger åtta prisbasbelopp så är förmyndaren eller förmyndarna skyldiga att redovisa ekonomin till överförmyndarnämnden.

När ett barn får pengar

När ett omyndigt barn har fått pengar som ska stå under särskild överförmyndarkontroll ska den som gör utbetalningen sätta in pengarna hos en bank eller ett kreditmarknadsföretag. Det är en skyldighet enligt föräldrabalken. Det ska framgå att pengarna inte får tas ut utan överförmyndarens tillstånd. Bankkontot får då så kallad överförmyndarspärr.

Om barnet har fått försäkringspengar som finns på ett överförmyndarspärrat konto, behöver du/ni göra en ansökan om uttag från sparkonto eller omplacering av tillgångar. 

Ansök om uttag från spärrat konto - så gör du:

  1. Använd e-tjänsten 
    "
    Ansökan om uttag från spärrat konto eller omplacering av tillgångar ", om någon av de sökande saknar bank-id kontakta överförmyndarkontoret.
  2. Om det finns två vårdnadshavare, förmyndare eller medförmyndare ska båda signera ansökan. Om barnet är över 16 år ska barnet också signera.

Ansökan kommer sedan hanteras av en handläggare. Om ansökan beviljas tar du/ni med beslutet till banken som genomför uttaget.

Redovisa ekonomi (förteckning)

Om barnet får försäkringsspengar, arv, gåva eller skadestånd som totalt sett överstiger åtta prisbasbelopp, så är förmyndaren eller förmyndarna skyldiga att redovisa ekonomin till överförmyndarnämnden

Det innebär att förmyndaren eller förmyndarna ska lämna in en förteckning från det datum som barnet har över åtta prisbasbelopp. Förteckningen kan lämnas in digitalt genom vårt redovisningsprogram E-Wärna Go. 

Om två förmyndare redovisar en förteckning gemensamt kan förteckningen skickas in genom via E-Wärna Go genom att båda förmyndarna signerar förteckningen. När den ena förmyndaren har redovisat och signerat förteckningen får den andra förmyndaren se förteckningen i E-Wärna Go och kan signera och skicka in förteckningen.

Instruktionsfilmer och användarmanualer finns i E-wärna Go. Instruktionsfilmerna finns under play-ikonen och användarmanualer finns under frågetecknen.

Till e-tjänsten

I förteckningen skriver du/ni upp barnets tillgångar och eventuella skulder från det datum som barnet har över åtta prisbasbelopp. Du/ni måste bifoga underlag tillsammans med förteckningen som visar samtliga tillgångar och skulder för barnets räkning. Underlaget kan du/ni scanna in eller så kan du/ni fotografera underlaget och bifoga tillsammans med förteckningen. Det underlag som ska vara med är:

  • kapital- och räntebesked från banken som ska gälla från samma dag som det datum som barnet har över åtta prisbasbelopp.
  • underlag på eventuella skulder från fordringsägare som ska gälla från samma dag som det datum som barnet har över åtta prisbasbelopp.

Du/ni ska lämna in förteckningen så snart som möjligt men senast inom 2 månader efter att du/ni blev förordnad.

Förmyndare ska också lämna in en årsräkning senast den 1 mars varje år.

Redovisa ekonomi (Årsräkning)

Årsräkningen sammanfattar ekonomin under året som gått för den omyndige. Är du/ni förordnad förmyndare ska du/ni lämna in en redogörelse som är en beskrivning av vad du/ni gjort för den omyndige under året.

Redovisa digitalt med e-tjänst
Om två förmyndare redovisar en räkning gemensamt kan räkningen skickas in genom via E-Wärna Go genom att båda förmyndarna signerar räkningen. När den ena förmyndaren har redovisat och signerat räkningen får den andra förmyndaren se räkningen i E-Wärna Go och kan signera och skicka in räkningen.

E-wärna Go är en webaserad e-tjänst där du/ni loggar in med ditt bank-id. Där kan du/ni göra löpande bokföring i kassaboken över de transaktioner som har skett under perioden.

Du/ni ska även bifoga underlag och föra dagbok och resejournal över vad du/ni gjort i uppdraget. När det är dags att lämna in din redovisning och årsräkning sammanställer e-tjänsten uppgifterna du har fört in där.

Instruktionsfilmer och användarmanualer finns i E-wärna Go. Instruktionsfilmerna finns under play-ikonen och användarmanualer finns under frågetecknen.

Redovisa på blankett

  1. Fyll i blanketten för årsräkning skrivbar i pdf  med hjälp av instruktionen.  
  2. Samla ihop bilagorna som nämns i instruktionen, till exempel kontoutdrag. OBS! Efter granskning av årsräkningen kommer kontoret att skicka tillbaka alla bilagor. Lämna helst in bilagor som kopior.
  3. Om du/ni är förordnad förmyndare fyll i blanketten för redogörelse som beskriver vad du/ni gjort under året. Kom ihåg att fylla i om du/ni vill ha arvode eller inte (kryssa i ja eller nej) på blanketten för redogörelse.
  4. Har du/ni rest i samband med uppdraget - fyll i blanketten resejournal.
  5. Lägg allt i ett kuvert – märk kuvertet "Årsräkning"
  6. Sänd kuvertet med post till:
    Nyköpings-Oxelösunds överförmyndarnämnd
    611 83 Nyköping.
    Kuvertet kan också lämnas i receptionen i Stadshuset på Stora torget i Nyköping. 

Omyndiga som vill driva rörelse

Omyndiga barn som är under 16 år får inte själva driva rörelse.

För omyndiga barn som har fyllt 16 år får dock förmyndaren eller förmyndarna, med överförmyndarnämndens samtycke, låta barnet driva rörelse, som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen. Men förmyndaren eller förmyndarna måste ansöka och få överförmyndarnämndens samtycke

Ansök om samtycke - så gör du 

  1. E-tjänsten " Ansökan om tillstånd för omyndig att bedriva näringsverksamhet "
  2. Om det finns två vårdnadshavare, förmyndare eller medförmyndare ska båda signera ansökan. Då barnet är över 16 år ska barnet också signera.

Det finns mer information att läsa i "om omyndiga som vill bedriva rörelse" . Svenska bankföreningen har också ett bra faktablad där du kan läsa om förutsättningarna för att kunna få bedriva näringsverksamhet.

När barn är dödsbodelägare - har rätt till arv

Om barnet blir dödsbodelägare, det vill säga att en person som barnet har rätt att ärva avlider, kontakta överförmyndarkontoret. Vi hjälper dig med hur du/ni som är förmyndare ska gå till väga.

Kontakta oss

Överförmyndarkontoret

Finns i Stadshuset i Nyköping men jobbar för både Oxelösunds och Nyköpings kommun.

overformyndaren@nykoping.se

Nyköpings kommun
611 83 Nyköping

Telefon växel 0155-24 80 00
Telefontid:
Måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0155-24 87 00

Fax: 0155-26 78 08

Besök

Boka besök på 0155-24 87 00 eller overformyndaren@nykoping.se

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny