Missbruk och beroende
Kommunen har det yttersta ansvaret för att personer med beroende- och missbruksproblem får det stöd och den hjälp som de behöver. I det ansvaret ingår också att informera om skadeverkningar av alkohol och droger.
Nyköpings kommun erbjuder olika former av kostnadsfri hjälp och stöd till personer som har beroende eller missbruksproblem - inklusive spelmissbruk. Vi kan även stötta anhöriga.
Prata med oss anonymt
Du kan anonymt kontakta vår mottagningsgrupp med frågor om beroende och missbruk. Telefonnummer 0155-24 80 37, telefontid 10-11:30.
Du kan få fyra stödsamtal per telefon utan att bli registrerad. Men om du vill komma på ett personligt besök behöver du uppge ditt namn.
Vill du ha hjälp?
Du är välkommen att ta kontakt med öppenvårdsenheten som kan hjälpa dig hitta rätt form av hjälp. Telefonnummer 0155-24 75 47.
Läs mer om våra behandlingar och boendeformer här
För ungdomar
Är du 20 år eller yngre och har problem med alkohol, narkotika eller kriminalitet kan du kontakta Öppenvård ungdom. Även du som är vårdnadshavare och är orolig för att ditt barn kanske har bekymmer med alkohol eller narkotika är välkommen att Öppenvård ungdom.
Gäller det någon i din familj?
Du som är anhörig till någon som går in i behandling hos oss kan på flera sätt delta i behandlingsprocessen. På så sätt kan du själv få stöd, men du blir också ett bra stöd för din närstående.
Du kan också kontakta kommunens Anhörigstöd. Där finns andra som har det som du. Det finns stöd att få och det finns någon att prata med.
Anmäl misstanke om att vuxen person far illa av missbruk eller beroende
Om du är orolig för att en vuxen person far illa i missbruk eller beroende kan du göra en anmälan om oro, en så kallad orosanmälan.
Det kan gälla missbruk eller beroende av alkohol, droger, narkotikaklassade mediciner samt spel om pengar.
För att göra en orosanmälan så ska personen du är orolig för vara över 21 år och folkbokförd i Nyköpings kommun.
Är personen under 21 år så gör du orosanmälan här, anmäl misstanke om att barn och unga far illa.
Som privatperson kan du välja att vara anonym, uppge då inte ditt namn eller kontaktuppgifter i anmälan.
Du som i ditt jobb kommer i kontakt med personer som har ett missbruk eller beroende är enligt lag skyldig att anmäla enligt 6 § LVM. I det fallet kan du som anmälare inte välja att vara anonym.
Anmäl misstanke om oro via e-tjänst
Du kan göra orosanmälan dygnet runt via vår e-tjänst. Din anmälan hanteras senast nästa helgfria vardag. Har du frågor om hur du ska gå till väga eller om du inte kan använda e-tjänsten så är du välkommen att kontakta vår Kundservice så hjälper dom dig vidare - telefon 0155-24 80 80, helgfria vardagar 9:00-16:00.
Om det är en akut situation där det är fara för liv och hälsa så ska du ringa 112.
Om personen är under 21 år så hittar du information här om hur du anmäler, anmäl misstanke om att barn och unga far illa.
Vad händer sen?
Socialförvaltningen gör en bedömning om och hur personen behöver stöd. Socialförvaltningen gör också en bedömning utifrån lagen om vård av missbrukare (LVM).
Anmäler du som privatperson så kommer du endast få återkoppling om personen anmälan gäller har gett sitt medgivande till det.
Kontakta oss
Missbruk och beroende
För stöd gällande beroende och missbruk (öppenvårdsenheten)
0155-24 75 47
regdso@nykoping.se
Besöksadress:
Hörnet Tullportsgatan/Östra Kyrkogatan
För frågor om beroende och missbruk (mottagningsgruppen)
0155-24 80 37
Telefontid 10-11:30
regdso@nykoping.se
Besöksadress:
Östra Rundgatan 11
Behöver du nå socialtjänst efter kontorstid?
Ring Social beredskap
073-773 72 73
Fax Social omsorg - vuxna:
0155-74028
Telefon växel:
0155-24 80 00