tre glada personer som sitter vid ett bord och äter och pratar

Språkvänner

Vi söker dig som vill träffa människor från andra kulturer. Många utrikesfödda saknar svensktalande vänner men vill ha det. Och många i Sverige känner ingen från ett annat land. Genom språkvänner i Nyköping hjälper vi er att mötas.

Vägen till integration går via vänskap och samtal på jobbet och i vardagen. Den som har en språkvän blir säkrare språkligt och vågar fråga för att förstå.

Så här går det till

 • Att vara språkvän är ideellt och frivilligt. Det handlar om att öva på svenska språket. Inte om att hjälpa till med pappersarbete eller annat som tillhör vardagen.
 • Du anmäler dig till oss ensam, med en vän eller hela din familj. På samma sätt anmäler sig nyanlända. Vi matchar sedan ihop er, baserat på erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation och individuella önskemål.
 • När ni är matchade sköter ni kontakten själva. Ni ses på fritiden och det bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt. Vad ni gör bestämmer ni själva. Det kan vara allt från att fika, gå promenader till att idrotta.
 • Vissa språkvänner träffas varje vecka och några varannan vecka. Vi ser helst att ni ses ungefär 6 timmar per månad eller mer.
 • Det kan bli en kort bekantskap eller så blir ni vänner för livet. Om någon av er vill avsluta är vi tacksamma om ni meddelar oss!

Vem kan bli språkvän?

Alla som pratar bra svenska och är över 18 år kan bli språkvän. Du kan vara född i Sverige eller ha bott här länge. Det är hittills mest kvinnor som ställer upp som språkvän. Vi behöver fler män i alla åldrar, samt fler ungdomar både tjejer och killar!

300 par matchade sedan starten

Vi har matchat ihop över 300 par språkvänner hittills. 

För dig som vill bli en språkvän:

 1. Skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan.
 2. Samordnaren kontaktar dig med ett förslag på en språkvän att matchas med.
 3. Första gången träffas ni på vårt kontor eller annan plats tillsammans med någon av oss som arbetar på Samhällsvägledningen i Brandkärr.

För dig som vill få en språkvän:

 1. Skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan.
 2. Samordnaren kontaktar dig med ett förslag på en språkvän att matchas med.
 3. Första gången träffas ni på vårt kontor eller annan plats tillsammans med någon av oss som arbetar på Samhällsvägledningen i Brandkärr.

Intresseanmälan

Personuppgifterna behandlas för att Nyköpings kommun ska kunna matcha nyanlända med svensktalande i ett språkvänsprojekt. Uppgifterna sparas så länge som du själv vill kvarstå som språkvän respektive ha en språkvän.

Mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter och dina rättigheter.

Translate this information into different languages

All information on nykoping.se can be translated into different languages. Find instructions.

Intresseanmälan språkvän

Jag vill *
Jag är *

Kontakta oss

Samhällsvägledning

Brandkärrsvägen 106
0155-45 78 88
sprakvan@nykoping.se

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny