Hälso- och sjukvård

Du som har svårt att ta dig till en vårdcentral eller som behöver hälso- och sjukvård flera gånger i veckan, kan få kommunal hälso- och sjukvård i ditt hem.  

För att bli ansluten till kommunal hälso- och sjukvård ska du vara över 18 år och vara i behov av sjukvård, hjälpmedel eller rehabilitering i hemmet. 

I den kommunala hälso- och sjukvården arbetar sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och fysioterapeuter. Sjuksköterskor finns tillgängliga dygnet runt. Dagtid vardagar finns det tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast, vid behov av hjälpmedel eller rehabilitering. 

Så får du kommunal hälso- och sjukvård

Om du bor hemma i så kallat ordinärt boende och behöver stöd av sjuksköterska i hemmet, ska du kontakta din vårdcentral. Den gör en medicinsk bedömning om huruvida du kan få hälso- och sjukvård från kommunen, så kallad hemsjukvård. Vårdcentralen kontaktar sedan kommunens hälso- och sjukvård. 

Läs mer om vilka vårdcentraler det finns

Läs mer om kostnader för hälso- och sjukvård.  

Läs vad som gäller för rehabilitering i hemmet. 

Du som bor på boende

Du som bor på särskilt boende för äldre eller i grupp- eller servicebostad inom funktionsstödsomsorgen, får hjälp av kommunen i ditt boende, utifrån dina behov av hälso- och sjukvård. 

Läkarbesök

Kommunens hälso- och sjukvård har avtal för samverkan med Region Sörmland gällande läkarinsatser i kommunen. 

På särskilt boende finns läkare som regelbundet besöker boendet och om du bor hemma och är ansluten till kommunal hälso- och sjukvård kan du vid behov få hembesök av läkare från vårdcentralen. 

Hälso- och sjukvård vid dagverksamhet, daglig verksamhet och sysselsättning

Du som är beviljad dagverksamhet, daglig verksamhet eller sysselsättning kan få hälso- och sjukvård när du deltar i din aktivitet. 

Om du redan är ansluten till kommunal hälso- och sjukvård kommer din sjuksköterska se till att du får stöd även under din beviljade aktivitet, utifrån dina nuvarande behov. 

Om du inte har kommunal hälso- och sjukvård och upplever att du behöver det när du deltar på en beviljad aktivitet, ska du kontakta din vårdcentral

Läs mer om vilka vårdcentraler det finns

Rehabilitering

Läs vad som gäller vid rehabilitering i hemmet

Hemsjukvård för tillfälliga besökare

Planerar du för en tillfällig vistelse i Nyköping och behöver hemsjukvård? Ta kontakt med distriktssköterska i din hemkommun och meddela oss minst fyra veckor innan du kommer. Sjuksköterskan i den andra kommunen kontaktar hälso- och sjukvården i Nyköping. 

Om du behöver hjälpmedel som rullstol och rollator under din vistelse i Nyköping, ska du ta med dig det. Du tar också med förbrukningsmaterial som handskar, omläggningsmaterial och inkontinensskydd. Om hemsjukvården behöver göra personlyft ska du även ta med personligt utprovad lyftsele till Nyköping.

Om du bor i Nyköping och har kommunal hälso- och sjukvård, men tillfälligt ska vistas i en annan kommun ska du kontakta hälso- och sjukvården i den kommun du ska besöka. 

Demens

Läs mer om stöd vid demenssjukdom

Patientförsäkring

Om du drabbas av en skada i samband med kommunal hälso- och sjukvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen (1996:799).

Klagomål och synpunkter på hälso- och sjukvård

Om du vill lämna synpunkter eller klaga på kommunens hälso- och sjukvård vänder du dig i första hand till den verksamhet det berör.

Om du inte är nöjd med hur frågan hanteras verksamheten kan du gå vidare och kontakta medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR). Läs mer om MAS och MAR

Du kan även lämna synpunkter eller klagomål i kommunens e-tjänst för synpunkter. Läs mer om att lämna synpunkter.

Om du anser att du eller närstående blivit felbehandlad kan du kontakta patientnämnden i Södermanlands län. Läs mer om Patientnämnden och hur du lämnar klagomål där.

Kontakta oss

Social omsorg

0155-24 80 00
regdso@nykoping.se

Hemsjukvården
0155-45 74 80

Resursteamet Demens
resursteametdemens@nykoping.se

Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering

MAS Karolina Nilsson (hemsjukvård och hemtjänst)
0155-45 73 30

mas-mar@nykoping.se

MAS Josefine Boberg (särskilt boende och funktionsstödsomsorg)
0155-45 77 27

mas-mar@nykoping.se

MAR Karolin Jansson
0155-24 78 11

mas-mar@nykoping.se

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter