Skolfrånvaro

När barn inte mår bra märks det också i skolan. Ibland har problemet med själva skolan att göra, men ibland handlar det om något annat. 

Det finns olika anledningar till att ett barn inte är i skolan. Det kan handla om att barnet eller familjen inte mår bra, att barnet upplever skolan eller miljön i skolan som jobbig, med mera.

Ibland har skolfrånvaron med själva skolan att göra, men ibland handlar det om något annat.

Det är viktigt att berätta att man inte mår bra i skolan. Man kan vända sig till sina föräldrar, någon annan vuxen man har förtroende för, en lärare eller annan personal på skolan, till exempel skolsköterskan.

I Sverige har vi skolplikt från det år barnet fyller 6 år. Här hittar du information om vad skolplikt är och om närvaro och frånvaro i skolan. 

Få hjälp hos

Vill du som vårdnadshavare eller elev ha hjälp vid oroande hög frånvaro i grundskolan, kontakta den skola som eleven går på:

  • kontakta biträdande rektor eller rektor
  • ta kontakt med någon i skolans elevhälsoteam
  • kontakta mentorn

Det är skolan som ansvarar för att hitta orsaker till frånvaron och arbeta för att eleven ska öka sin närvaro. Detta sker ofta i nära sammarbete och i kontakt vårdnadshavare och elev. Även skolans elevhälsoteam, socialtjänsten eller Närvaroteamet kan delta i arbetet.

Du kan också få hjälp hos BUP eller ungdomsmottagningen.

Närvaroteamet

Inom Nyköpings kommun finns en särskild verksamhet som ska öka närvaron i skolan. De kallas för Närvaroteamet. Närvaroteamet samverkar med verksamheter inom kommunen samt Regionen.

Medarbetarna arbetar framför allt tillsammans med skola och socialtjänst med handledning och utbildning, men även du som är vårdnadshavare kan kontakta närvaroteamet för rådgivning. Mejla och beskriv ditt ärende kortfattat. Epost: narvaroteamet@nykoping.se

Mer information

Öppna sidomeny