Personlig assistans

Personlig assistans innebär att du får hjälp av en eller flera assistenter. Du kan till exempel få hjälp med personlig hygien, att klä dig, att äta och att kommunicera med andra. En personlig assistent kan även vara ett stöd när det gäller intressen, nöjen och ibland resor.

Du väljer själv assistansanordnare

Assistansen kan du få dagtid eller dygnet runt, beroende på hur stora dina behov är. Du väljer själv assistansanordnare, alltså arbetsgivare till den assistent som kommer hem till dig. 

Du kan välja till exempel:

  • kommunen
  • privat företag
  • själv bli arbetsgivare till assistenten eller
  • bilda en förening eller ett kooperativ.

Vem kan få personlig assistans?

Du som har stora, varaktiga funktionsnedsättningar, är under 65 år och behöver hjälp med din personliga hygien, måltider, att klä av och på dig eller att kommunicera med andra kan ansöka om personlig assistans.

Vad kostar det?

Du betalar inte för den hjälp och stöd du får. Du betalar endast för din del när du gör aktiviteter tillsammans med din personliga assistent, till exempel dina kostnader för mat, fika, bio eller andra kulturaktiviteter. 

Så här ansöker du

Du ansöker om personlig assistans genom att ta kontakt med kommunens handläggare. Tillsammans går ni igenom dina behov och önskemål. Därefter prövas ansökan och du får ett beslut som skickas hem till dig med posten. Fyll gärna i en ansökningsblankett innan du kontaktar oss. 

 

Mer information

Assistanskoll.se kan assistansberättigade, LSS-handläggare och personliga assistenter jämföra anordnare av personlig assistans.

Kontakta oss

Social omsorg

0155-24 80 00
regdso@nykoping.se

Handläggare barn LSS / Barn och ungdomsenheten
Barn född dag 1-15: Tel. 0155-24 80 95
Barn född dag 16-31: Tel. 0155-24 87 17

Handläggare vuxna / Myndighetsfunktionen
Telefontid måndag - fredag kl. 09.00-11.00
0155-24 80 16
myndighetsfunktionen@nykoping.se

Handläggare för bostadsanpassningsbidrag
0155-24 83 31

Adress till handläggarna
Forsgränd 12, 611 32 Nyköping

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: