Meny

Barnahus Nyköping

På Barnahus vill vi erbjuda en trygg och barnvänlig miljö för barn upp till 18 år som misstänks vara utsatta för vålds- eller sexualbrott.

Barnet står i centrum för myndigheternas utredningar och barnet och dess familj ska få det krisstöd de behöver.

Barnahus Nyköping är knutpunkten för samverkan mellan socialtjänsten i Nyköping, Oxelösund, Gnesta, Trosa, Katrineholm, Flen och Vingåker, Polismyndigheten, Landstingets Barn- och Ungdomspsykiatri (BUP) och Barn- och ungdomkliniken samt Åklagarkammaren.

Vad händer på Barnahus?

När en anmälan om att ett barn/ungdom misstänks vara utsatt för ett vålds- eller sexualbrott kommer in till socialtjänsten eller polisen ska Barnahus kontaktas. Samverkansparterna kallas till samråd. 

Varje myndighet har ansvar för sin utredning, men i samrådet planeras och samordnas polisens och socialtjänstens utredningar för att skona barnet och säkra rättsprocessen.

När barnet kommer till Barnahus på förhör tar en specialutbildad polis emot i en trygg och barnvänlig miljö. Utredande socialsekreterare kan följa förhöret i ett rum bredvid för att barnet ska slippa upprepa sin berättelse om övergrepp. I vissa fall finns också barnläkare och BUP, åklagare och barnets juridiska ombud med och lyssnar.
   
På Barnahus kan även medicinska undersökningar göras.

Hur hittar jag till Barnahus?

Visa större karta

Anmälningsplikt

Misstänker du att ett barn är utsatt för ett brott eller far illa kontakta socialtjänsten direkt. Du som arbetar med barn har anmälningsplikt.

HBTQ-certifiering

Barnahus är en HBTQ-certifierad verksamhet.

Personalen har utbildats av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

RFSL:s logotype för HBTQ-certifiering, som en kombinerad sol och stjärna med spetsarna i olika färger, det står HBTQ-certifierad i mitten och det står RFSL lite längre ned med flaggan för pride

Kontakta oss

Barnahus

Social omsorg

Slottsgatan 21
0155-24 84 60
barnahus@nykoping.se

 

Behöver du hjälp efter kontorstid?

Ring Social beredskap

073-773 72 73

Anmäl om du misstänker att barn eller ungdomar far illa: 

0155-45 77 14

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: