Brottsförebyggande arbete

Kommunen arbetar för att förebygga brott och skapa trygghet. Genom samverkan med Polisen, fastighetsägare, näringsliv, föreningsliv och civilsamhället är målet att Nyköping ska vara en trygg och säker kommun att bo, verka och leva i.

Samverkan mellan kommun, polis och andra parter är en förutsättning för att långsiktigt lyckas med det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Här hittar du information om hur kommunen arbetar med brottsförebyggande insatser, intern säkerhet och hur du som kommuninvånare kan hjälpa till.


Så arbetar kommunen brottsförebyggande

Samverkansöverenskommelse mellan Nyköpings kommun och Polisen

Nyköpings kommun och Polisen har under flera år jobbat med samverkansöverenskommelser för att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Nyköping.

Den 3 december 2025 skrevs en ny samverkansöverenskommelse under för åren 2025-2026.

 

Syfte och övergripande mål

Samverkansöverenskommelsen mellan Nyköpings kommun och Polisen, lokalpolisområde Nyköping ska ligga till grund för det gemensamma brottsförebyggande arbetet under perioden år 2025–2026. Det gemensamma målet är: ett tryggt och säkert Nyköping med fokus på att motverka den kriminella ekonomin.

 

Åtgärder

Nyköpings kommun och Polisen har gemensamt kommit fram till åtgärder som syftar till att motverka den kriminella ekonomin. Dessa åtgärder innefattar bland annat att:

  • Skapa förutsättningar för samverkan och kommunikation mellan parterna
  • Samverka i insatser för att främja sund konkurrens bland företag
  • Vidta kunskapshöjande åtgärder inom båda organisationerna 
  • Nyköpings kommun startar ett arbete internt för att motverka kriminell ekonomi inom alla divisioner
  • Polisen arbetar för att minska de kriminella aktörernas eknomiska kraft och kapacitet
  • Gemensamt kommunicera det arbete som bedrivs till invånare och medarbetare


Uppföljning

Beslutande parter träffas minst en gång per år för uppföljningsdialog och årsredovisning utifrån samverkansöverenskommelsen. 

Lokalt brottsförebyggande råd

Det lokala brottsförebyggande rådet har en samordnande och rådgivande men inte beslutande funktion.

 

Vilka ingår i det brottsförebyggande rådet?

Rådet består av de två kommunalråden, oppositionsråd, kommunens säkerhetschef och säkerhetssamordnare, lokalpolisområdeschef, kommunpolis samt representanter från skolverksamhet, näringsliv och bostadsbolag.

 

Så fungerar det

Det brottsförebyggande rådet träffas 3-4 gånger per år. Under mötena ska den lokala problembilden diskuteras och åtgärder ska samordnas, följas upp och utvärderas.

Till rådet ska operativa arbetsgrupper skapas som verkställer och genomför åtgärder. Grupperna kan till exempel bestå av aktörer inom ett visst område där en problembild finns.

Effektiv samordning för trygghet (EST)

Nyköpings kommun arbetar med Effektiv samordning för trygghet (EST), tillsammans med polisen, näringslivet och olika organisationer.

Metoden innebär ett kunskapsbaserat arbetssätt i samverkan. Idén är att på ett kunskapsbaserat sätt strukturera och samordna insatser mot otrygghet med primärt fokus på det situationella brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Målsättningen är att minska otrygghetsskapande händelser, processer och platser och på så vis öka människors trygghet genom brottspreventiva och trygghetsfrämjande insatser innan problem uppstår eller när de uppstår .

 

Så fungerar det

En gång i veckan rapporterar interna verksamheter i kommunen och externa verksamheter som privata bostadsbolag, polis, bevakningsföretag in händelser eller iakttagelser. Det kan till exempel handla om skadegörelse, otrygga platser, incidenter mot anställd, arrangemang och liknande. Rapporterna samlas i en aktuell lägesbild. 

 

Åtgärder där det behövs

Utifrån informationen som kommer in samordnar, planerar och genomför aktörerna åtgärder där det behövs. Både på kort och lång sikt.

Det kan till exempel vara att öka insynen i parker eller på skolgårdar så att platser blir överblickbar för förbipasserande och inte ett tillhåll där man kan utföra skadegörelse eller begå andra brottsliga handlingar ostört i skymundan.

Medborgarlöfte

Varje år tas ett medborgarlöfte fram tillsammans med polisen. Medborgarlöftet ska stärka det brottsförebyggande arbetet på lång sikt och är polisens och kommunens löfte till medborgarna med åtgärder mot något som medborgarna upplever som problem.


Syfte

Ett medborgarlöfte är ett åtagande gentemot medborgarna som polis och kommun gör i samverkan. Syftet är att ge medborgare möjlighet till insyn i och inflytande på det lokala arbetet samt att ge förutsättningar för ökat engagemang hos medborgare i Nyköpings kommun.


Medborgarlöfte 2025 och 2026

Polisen och kommunen ska fortsätta att skapa förutsättningar, uppmuntra och underlätta för medborgare att starta och bedriva grannsamverkan i kommunen.

Syftet med grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven.

Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.

Läs mer om medborgarlöftet på polisens webbplats.


Tidigare medborgarlöften

Kamerabevakning

Syftet med kamerabevakning i kommunala verksamheter är att skapa trygghet och förebygga brott. Kamerorna ska fungera som ett komplement till kommunens övriga brottsförebyggande arbete som redan bedrivs. Det ska inte ersätta något annat.

 

Vilka platser ska kamerabevakas?

De verksamheter som är aktuella för kamerabevakning i dagsläget är Nyköpings gymnasium Gripen och Nyköpings Arenor Rosvalla.

 

Hur väljer kommunen ut platserna?

Kommunen har gjort en behovsanalys som ligger till grund för beslut vilket innebär att man tittar på vilka platser som har behov av kamerabevakning. Det måste till exempel vara platser där incidenter sker och där läget anses vara sådant att kamerabevakning utöver andra åtgärder kan bidra till ökad trygghet.

 

När kommer de första kamerorna att sättas upp?

Ambitionen är att kameror ska finnas på plats på Nyköpings gymnasium Gripen under våren 2025.

Handlingsprogram för brottsförebyggande arbete och intern säkerhet

I Nyköpings kommun finns ett handlingsprogram för brottsförebyggande arbete och intern säkerhet som anger hur vi ska jobba för en tryggare och säkrare kommun. 

Syfte och mål

Syftet med handlingsprogrammet är att tydliggöra kommunens arbete med brottsförebyggande insatser och intern säkerhet i Nyköpings kommun. 

Målet med handlingsprogrammet är att arbeta för en tryggare och säkrare kommun utifrån programmet för social hållbarhet. För att nå målet ska kommunen arbeta kunskapsbaserat och i samverkan utifrån lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. 

 

Ny lag om kommuners brottsförebyggande arbete

Från och med juli 2023 finns en ny lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Lagen innebär mer ansvar och ett ramverk för kommunen att arbeta brottsförebyggande. 

Lagen innebär bland annat att Nyköpings kommun ska:

  • Ta fram en lägesbild över kommunens geografiska område minst vartannat år. Kartläggningen inför lägesbilden ska innehålla brottslighet, dess omfattning och konsekvenser, samt information av betydelse och analys av kartläggningen. Lägesbilden ska finnas som underlag för vilka åtgärder som vidtas och då göra en åtgärdsplan. Nyköpings kommun tar fram en lägesbild vartannat år och följer upp åtgärdsplanen. Lägesbilden görs i samråd med Lokalpolisområde Nyköping.

 

  • Ansvara för samordningen inom det geografiska området. Kommunen ska verka för skriftliga och gemensamma samverkansöverenskommelser med relevanta aktörer. Nyköpings kommun och Polisen har under flera år jobbat med samverkansöverenskommelser för att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Nyköping.

 

  • Verka för att strategiska brottsförebyggande frågor hanteras i ett särskilt forum (strategiskt råd) där kommunen och relevanta aktörer ingår. Rådet ska ledas av kommunen. I Nyköpings kommun finns ett brottsförebyggande råd, BRÅ, där kommun och representanter från näringslivet samverkar.  

 

Intern säkerhet

Handlingsprogrammet för Nyköpings kommuns interna säkerhetsarbete riktar sig främst till de områden där kommunens medarbetare, lokaler eller verksamhet utsätts för brott eller en antagonistisk handling. Det kan handla om att medarbetare utsätts för brott men även incidenter i form av att påverka ett fattat beslut, informationsförluster genom hackerattacker eller otrygghet kopplat till arbetsplatsen. 

Arbetet med intern säkerhet i Nyköpings kommun sker utifrån fokusområdena:

  • Utbildning i hot och våld (till exempel PDV, pågående dödligt våld)
  • Trygghetsbesök
  • Rådgivning
  • Rapportering av missförhållanden

 

SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid)

SSPF är ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamheter. Syftet är att stötta barn och ungdomar i Nyköping att välja bort kriminalitet och droger.

Samverkan genom SSPF bygger på att vårdnadshavaren samtycker till att skolan, socialtjänsten, polisen och ibland fritidsgårdar eller andra aktörer får dela nödvändig information med varandra.

Läs mer om hur SSPF fungerar i Nyköpings kommun.

Välfärdsbrott

Kommunens säkerhetsgrupp har tillsammans med polisen beslutat att den gemensamma prioriteringen i det brottsförebyggande arbetet för 2025 och 2026 ska fokusera på kriminell ekonomi, där välfärdsbrott ingår.

Kriminell ekonomi är ett ökande problem i samhället. Allt fler kommuner, regioner och myndigheter arbetar för att minska det stora flöde av pengar som riskerar att gynna oseriösa och kriminella strukturer. Enligt polisen beräknas den kriminella ekonomin i Sverige generera 100–150 miljarder kronor i brottsvinster varje år. 

 

Vad är välfärdsbrott?

Enligt Brottsförebyggande rådets definition innebär väldfärdsbrott att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Till exempel ekonomiskt bistånd, föräldrapenning eller arbetslöshetsersättning.

 

Så arbetar Nyköpings kommun mot välfärdsbrott

Nyköpings kommun arbetar för att motverka välfärdsbrott i kommunens alla verksamheter. 

Kommunen har påbörjat processen att ta fram arbetssätt och prioriteringar för alla verksamheter. Målet är att skapa ett skyddsnät i form av förebyggande arbete mot den här typen av brott.

Arbetet leds av kommunens säkerhetssamordnare med inriktning brottsprevention tillsammans med kommunpolisen.

 

Förstärka insatser genom samverkansöverenskommelse med polisen

I samverkansöverenskommelsen med polisen är det gemensamma målet att motverka välfärdsbrott. En central del för att bekämpa välfärdsbrottslighet är att aktivt arbeta mot kriminella individer och kriminella företag.

Våldsbejakande extremism

Nyköpings kommun arbetar med att förebygga att ungdomar hamnar i utanförskap och dras in i våldsbejakande miljöer. 

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Dit hör den högerextremistiska vit makt-miljön, den vänsterextremistiska autonoma miljön och den islamistiska extremistmiljön.

Misstänker du att ett brott planeras eller att någon är på väg att resa utomlands för att strida med islamistiska grupperingar bör du omgående kontakta polisen på 114 14.

 

Rädda barnens orostelefon

Du kan ringa Rädda barnens orostelefon om radikalisering på 020-100 200. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan vara anonym. Det går även att ta kontakt via e-post orostelefonen@rb.se

 

Orosanmälan till socialtjänsten

Är du orolig för en ungdom kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten

 

Stödtelefon för yrkesverksamma

Center mot våldsbejakande extremism har en stödtelefon för yrkesverksamma inom kommuner och myndigheter på lokal nivå som behöver stöd i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

Telefonnummer 08-527 442 90

Öppet vardagar kl. 09.00-15.00.

 

Det här gör Nyköpings kommun

  • Vi fokuserar på att förebygga.

    Kommunens främsta uppgift när det gäller våldsbejakande extremism är att förebygga att ungdomar hamnar i utanförskap och dras in i den högerextremistiska vit makt-miljön, den vänsterextremistiska autonoma miljön eller den islamistiska extremistmiljön.
  • Vi samarbetar med polisen.

    Kommunen har ett nära samarbete med polisen för alla brottsförebyggande frågor. Att exempelvis stoppa människor som är på väg att resa utomlands för att strida med extremistiska grupper är framförallt en uppgift för polisen.

  • Vi har en handlingsplan.

    Kommunen har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism som beskriver inriktningen för arbetet, ansvarsfördelning, utbildningsinsatser och stöd till anhöriga.
     

 

Lär dig mer om våldsbejakande extremism

Vill du lära dig mer om vad våldsbejakande extremism är och hur man upptäcker signaler på att någon är på väg att ansluta till en grupp? Läs mer på Center mot våldsbejakande extremism.

 

Så arbetar kommunen med intern säkerhet

Nyköpings kommun har ett systematiskt internt säkerhetsarbete i alla kommunens verksamheter, för att förebygga och undvika olyckor samt planera för att kunna ta hand om en inträffad händelse.

Delar av vårt säkerhetsarbete erbjuder vi också till privata förskolor och friskolor i kommunen.

Rapportering av missförhållanden

Nyköpings kommun har en visselblåsarfunktion där ärenden hanteras enligt lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.

Arbetet drivs av kommunens HR-avdelning, avdelningen för säkerhet och krisberedskap samt representanter från kommunledningskansliet.

Visselblåsarfunktionen finns till för att medarbetare ska kunna anmäla misstanke om missförhållanden inom Nyköpings kommuns verksamheter eller dess bolag. 

Utbildningar

Nyköpings kommun genomför internutbildningar för kommunala verksamheter med fokus på det brottsförebyggande perspektivet.

Stöttning inom hot och våld och utbildning inom PDV (pågående dödligt våld) erbjuds all skolpersonal på grundskolor och gymnasieskolor i Nyköpings kommun, helt kostnadsfritt. Det gäller även privata förskolor och friskolor.

Trygghetsbesök

När en intern verksamhet utsätts för brott eller andra incidenter ska Nyköpings kommun ha en förmåga att besöka platsen och bidra med stöttning utifrån situation och verksamhet.

Besöken genomförs av representanter från kommunens avdelning för säkerhet och krisberedskap.

Rådgivning

Kommunens avdelningen för säkerhet och krisberedskap är behjälplig med rådgivning och stöttning vid interna händelser som rör trygghet och säkerhet för kommunens medarbetare.


Hjälp oss i det brottsförebyggande arbetet

Som kommuninvånare kan du hjälpa oss genom att starta grannsamverkan i ditt bostadsområde, delta i trygghetsvandringar eller anmäla klotter till oss eller polisen.

Grannsamverkan

I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra. Syftet med grannsamverkan är att förebygga och minska brottsligheten och på så sätt skapa en trygg och trivsam boendemiljö.

Vad är grannsamverkan?

Grannsamverkan är en organiserad form av samverkan mellan grannar för att minska till exempel inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen liksom skadegörelse. En metod som kan minska risken för inbrott med 36 procent jämfört med 8 procent i kontrollområden, enligt en utvärdering som Samverkan mot brott har gjort.

Vår ambition är att grannsamverkan i Nyköping ska präglas av ett brett säkerhets- och trygghetstänk vilket innebär allt från att förhindra inbrott och olyckor, brand och sjukdomstillbud till att lära känna dina grannar och därmed öka trivseln.

Hur startar jag grannsamverkan?

Om du är intresserad av att starta grannsamverkan i ditt bostadsområde, ta kontakt med:

Polisen, Nyköpings kommun, Sörmlandskustens räddningstjänst och försäkringsbolag finns med i uppstarten av arbetet och vidare som stöd.

Utse ett kontaktombud

Varje grannsamverkansområde ska utse ett kontaktombud. Som kontaktombud får du inbjudan till regelbundna träffar med andra grannsamverkare, polis, räddningstjänst och försäkringsbolag.

Vill du som kontaktombud ha stöd i någon fråga rörande grannsamverkan kontakta kommunpolisen i Nyköping grannsamverkan.nykoping@polisen.se

Mer information om grannsamverkan

Du kan läsa mer om grannsamverkan på Brottsförebyggande rådets webbplats.

Trygghetsvandring

Ett sätt att vara med och skapa ett säkrare och tryggare Nyköping är att trygghetsvandra.


När arrangeras trygghetsvandring?

I Nyköping trygghetsvandrar vi vid skolavslutning, studentfirande och särskilda händelser. Vi söker vid dessa tillfällen frivilliga trygghetsvandrare och informerar om det i kommunens kanaler.


Hur går det till?

Vi samlas först för en genomgång. Polisen, räddningstjänsten med flera brukar delta då. Vi går igenom förutsättningarna och skapar kontaktvägar mellan oss. Därefter finns vi ute så länge vi gör nytta. Vi återsamlas också vid ett eller flera tillfällen under trygghetsvandringens gång för att rapportera till vandra. Alla trygghetsvandrare blir bjudna på fika.


Varför är det bra att trygghetsvandra?

Därför att vuxna behövs där ungdomar finns. Erfarenheter från andra städer visar att trygghetsvandring skapar ett naturligt och socialt kontaktnät mellan vuxna och ungdomar och kan minska risken för alkohol- och drogmissbruk, våld och skadegörelse.

Vi behöver din hjälp för att göra Nyköping säkrare och tryggare!


Tips för föräldrar och anhöriga om alkohol

  • Köp aldrig ut alkohol till minderåriga - bjud inte heller på alkohol hemma. All statistik visar att barn och ungdomar som INTE har fått smaka hemma har sin alkoholdebut senare.
  • Prata med andra föräldrar och kom överens om vilka regler som gäller. Ett bra sätt att undvika "alla andra får ju...".
  • Trygghetsvandra!
  • Tipsa polisen vid misstanke om langning - ring 114 14!
 
 

Anmäl klotter

Klotter skapar ofta en känsla av otrygghet och påverkar hur vi upplever vår gemensamma miljö. Nyköping kommun arbetar därför aktivt med att ta bort och förebygga klotter.

 

Anmäl klotter

Som kommuninvånare kan du anmäla klotter och andra fel som du upplever genom att göra en felanmälan. Läs mer om felanmälan här.

Tack för att du hjälper oss och berättar för var klotter finns, så vi kan göra något åt det!


Tipsa polisen

Har du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott? Tipsa polisen om du har sett något misstänkt.

Kontakta oss

Nyköpings kommun

0155-24 80 00
kommun@nykoping.se

 
 

Kontaktformulär

Här kan du ställa frågor om säkerhets- och trygghetsarbetet i Nyköpings kommun.

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny