Uppdaterad 29 juni 2022.
Boende för ukrainska flyktingar från 1 juli
Den 1 juli 2022 träder ny lagstiftning i kraft som innebär att Migrationsverket anvisar skyddsbehövande till landets kommuner. Syftet med förändringen är att mottagandet ska fördelas jämnare över landet.
Nyköpings kommun förmedlar inga bostäder direkt till skyddsbehövanden utan det är Migrationsverkets fortsatta ansvar även efter 1 juli.
Personer i eget boende (EBO)
Om de som har ordnat sitt boende på egen hand, eller om man bor hos privatpersoner, men situationen förändras så att man behöver hjälp med boende, ska man även i fortsättningen besöka Migrationsverket kontor för att få hjälp. I Sörmland finns Migrationsverkets kontor i Flen. Då erbjuds i första hand en tillfällig plats i något av Migrationsverkets boenden. Där bor man under tiden Migrationsverket tar reda på vilken kommun som ska ansvara för boendet. De kan inte garantera att man får stanna i samma kommun som man har bott i tidigare.
Samordning enligt ordinarie rutin i kommunen
För de skyddsbehövande som har anvisats till Nyköpings kommun av Migrationsverket är det Kommunfastigheter som ansvarar för samordningen av bostäder. Vuxenheten, Division Social omsorg, ansvarar för mottagandet av anvisade skyddsbehövande, enligt ordinarie rutin för flyktingmottagande.
Antal i Sörmland och Nyköping
Enligt Migrationsverkets fördelning ska Sörmland ta emot 553 ukrainska flyktingar varav 131 personer ska komma till Nyköping fram till årsskiftet. Just nu bor det ca 100 ukrainska flyktingar i Nyköpings kommun, som alla har ordnat eget boende (EBO).
Frågor och svar om boende
Jag har skydd enligt massflyktsdirektivet och behöver någonstans att bo. Ska Migrationsverket eller kommunen hjälpa mig?
Du som har uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet och behöver någonstans att bo ska besöka Migrationsverkets kontor för att få hjälp. Migrationsverkets kontor i Sörmland ligger i Flen. Migrationsverket tar reda på vilken kommun som har plats åt dig och ger den kommunen i uppdrag att ordna en bostad åt dig. Kommunen har då en månad på sig att ordna en bostad. När det är klart får du information från Migrationsverket om var du ska bo. I väntan på att kommunen ska ordna en bostad åt dig får du bo på ett av Migrationsverkets tillfälliga boenden.
Vem ska kommunen ordna boende åt?
Den 1 juli får kommunerna ansvar att ordna boende åt de personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som idag bor i något av Migrationsverkets boenden. Det gäller bara dig som har fått uppehållstillstånd och som har fått Migrationsverkets hjälp med boende. Kommunen har inte ansvar att ordna ett boende åt någon som inte själv har bett Migrationsverket om hjälp med någonstans att bo.
Jag har ordnat mitt boende själv. Får jag bo kvar där efter 1 juli?
Du får bo var du vill om du kan ordna ditt boende på egen hand, eller med hjälp av privatpersoner eller frivilligorganisationer. Det är bara du som behöver Migrationsverkets hjälp med boende som kan behöva flytta när kommunen tar över ansvaret att ordna boende för personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Fler frågor och svar om boendefrågan finns på Migrationsverkets webbplats.
Hur Nyköpings kommun arbetar med ensamkommande barn
Nyköpings kommuns Barn- och ungdomsenhet har kontakt med gränspolis och Migrationsverket och hanterar frågor som rör ensamkommande barn.
Ekonomiskt bistånd
Om skyddsbehövande inte har några egna pengar kan man ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Man har rätt till ekonomiskt stöd från den dag som Migrationsverket har registrerat ansökan om skydd enligt massflyktsdirektivet.