Engagera dig i Sveriges beredskap
Din insats är viktig för Sveriges beredskap. Du kan hjälpa till genom att till exempel engagera dig i en frivillig försvarsorganisation eller samarbeta med dina grannar.
Det finns många olika frivilliga försvarsorganisationer att engagera sig i. Här har vi listat ett urval av organisationer men du kan läsa mer och hitta det alternativ som passar dig bäst på frivilligutbildningen.se
Frivillig resursgrupp
En frivillig resursgrupp kallas in vid kriser eller andra händelser för att hjälpa till med exempelvis evakueringar, att sprida information, administrativa uppgifter eller mer praktiska uppgifter som till exempel att dela ut nödvatten eller vara medmänskligt stöd.
För att ingå i en frivillig resursgrupp måste du vara medlem i någon av de Frivilliga försvarsorganisationerna (FFO). Läs mer om frivillig resursgrupp och anmäl dig.
Räddningspersonal i beredskap
Räddningspersonal i beredskap (RIB), eller deltidsbrandman som det också kallas, har en annan huvudarbetsgivare men ska snabbt vara på brandstationen vid larm om brand eller andra olyckor.
Beredskapen är var tredje vecka och då ska RIB:arn kunna rycka ut från brandstationen inom vanligtvis fem minuter, beroende på vilken station de tillhör. Räddningspersonal i beredskap är med och bidrar till trygghet och säkerhet i samhället, där man bor eller arbetar. Läs mer om räddningspersonal i beredskap och anmäl dig.
Räddningsvärn
Utöver räddningspersonal i beredskap finns resurser i form av räddningsvärn (frivillig brandkår) på fyra orter: Gåsinge, Kila, Nävekvarn och Tystberga. Brandmännen i räddningsvärnen är utbildade av Sörmlandskustens räddningstjänst (rökdykning ingår inte). Läs mer om räddningsvärn.
Samverka med familj, grannar, vänner och bekanta
Vill du börja i det lilla? Knyt kontakter med dem du har nära dig. Kanske har du en granne som behöver extra stöd vid en kris? Kanske kan ni hjälpas åt i familjen att se efter en anhörig?