Meny

Kommunfakta

Nyköping ligger vid kusten en timme söder om Stockholm. Närheten till Europas storstäder via Stockholm Skavsta flygplats, skärgården och det sörmländska kulturlandskapet gör Nyköping till en attraktiv boplats.

Nyköping med omnejd

I centrala Nyköping bor ungefär 36 000 personer och i hela kommunen cirka 56 000. Småorterna runt Nyköping är Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Tystberga, Stavsjö och Ålberga.

Nyköping växer

Nyköping växer och vänder sig mot vattnet med nya bostadsområden. Följ utvecklingen på nykoping.se/motframtiden. 

Shopping

Längs en löpkilometer på Storgatan ligger små designbutiker och klädaffärer vägg i vägg med större kedjor och mataffärer. Under sommaren lever hamnen upp med restauranger och hantverksbutiker längs kajen. Ett par större köpcentra ligger vid de södra och norra infarterna. 

Sport och kultur

Nyköpings Arenor - Rosvalla - är en högklassig arena som erbjuder både ishallar, tennis, bowling och multihall för sport, mässor och konserter. Se hela utbudet på nykopingsarenor.se

Stadsbiblioteket i Culturum är en uppskattad mötesplats, liksom Nyköpingshus där vi firar allt från skolavslutningar till Nationaldag. I november 2018 öppnade Sörmlands museum i hamnområdet, med verkstäder, utställningar och samlade minnen.

Nyköpings golfbana har 36 hål. Jönåkers golfbana erbjuder 18 hål. Skärgården lämpar sig särskilt väl för kajakpaddling och Sörmlandsleden har fina sträckor i Nyköping. Hitta allt att se och göra på nykopingsguiden.se.

Kommunikationer

Det är lätt att komma till Nyköping och enkelt att resa vidare härifrån. Motorvägen sveper förbi alldeles utanför Nyköping, från Stockholm Skavsta flygplats tar du dig ut i Europa snabbt och bekvämt. Långfärdsbussar och tågen har en mängd avgångar varje dag. 

Hållbarhet

I Nyköping finns framtidstro. Nyköping går före och byggs för ökad social sammanhållning och grön omställning. I Vision 2030 förklaras synen på hur Nyköpings kommunala verksamheter ska utvecklas hållbart fram till 2030.

Kommunalskatten

Kommunalskatten i Nyköping är 21,48 kronor vilket är lägre än mediankommunen i Sverige där skattesatsen ligger på 21,85 kronor. Som Nyköpingsbo betalar du också 10,77 kronor till Region Sörmland. Så här fördelas kommunalskatten.

Påverka!

Det finns flera sätt att påverka det som händer i kommunen. Kontakta en politiker eller träffa dem direkt under exempelvis Lördagsöppet. Du kan även lämna en synpunkt. Om du är ung kan du gå med i ungdomsfullmäktige.

För att ha bra koll på vad som händer i kommunen kan du följa Nyköpings kommun på sociala medier, exempelvis kommunens Facebooksida.

Kontakta oss

Nyköpings kommun

0155-24 80 00
kommun@nykoping.se

Besöksadress

Stadshuset
Stora Torget, Nyköping

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter