Polisen 1

Syftet med detaljplanen är att ändra nuvarande markanvändning allmänt ändamål, till centrum, kontor och park för del av fastigheten Polisen 1 för att möjliggöra för en utveckling av fastigheten.

Om planarbetet:

Mark- och exploateringsenheten, Nyköpings kommun ansökte den 24 april 2023 om planbesked med syfte att ändra användning av befintlig bebyggelse samt pröva möjligheten till ytterligare byggrätt inom området. Användningarna centrum, kontor och eventuellt bostäder är en utgångspunkt för kommande prövning där lämplig markanvändning ska analyseras vidare i detaljplanearbetet.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fattade den 5 september 2023 beslut om att planarbete får inledas.

Andra syften med kommande planprocess är att öppna upp och tillgängliggöra området med mindre privatiserade ytor och stärka stråk genom och förbi området. Det kommande planarbetet har vidare att bevara Johan Skyttes park samt att utreda den befintliga bebyggelsens kulturmiljövärden och förändringskapacitet.

Området är centralt beläget intill Stadshuset och utgörs av platsen för Stillehuset med innergård och tillhörande garage samt Johan Skyttes park. I öster finns en del av en allmän parkering inom Nicolaiskolan. Kommunen äger all mark inom planområdet idag. Kommunen avser sälja den del av fastigheten som utgörs av Stillehuset och avser ingå markanvisningsavtal med aktör som vill utveckla området. Läs mer här: nykoping.se - Central fastighet ska få mer liv

Till och med den 12 april pågick en markanvisningstävling där det vinnande förslaget kommer utgöra grunden för den kommande detaljplaneprövningen.  För tillfället pågår utvärdering av inkomna förslag.

Område är detaljplanelagt sedan tidigare och gällande detaljplan, P50-13, anger att marken får användas för, A, allmänt ändamål. För att möjliggöra en annan användning av området behöver därför en ny detaljplan tas fram.

I kommunens översiktsplan, Nyköping 2040, är området en del av bebyggelseområdet för Väster med inriktning: ”befintligt bebyggt område där nuvarande markanvändning i huvudsak består men där delar kan anses som lämpliga för att utreda för förtätning, utveckling eller omvandling”. Målbilden för bebyggelseområdet Väster anges vidare till ett bebyggelseområde med bostäder och arbetsplatser där förtätning skett med en varierad bebyggelse och med en blandning av upplåtelseformer och bostadstyper.  Bedömningen är att planansökan stämmer överens med översiktsplanens intentioner.

Ett planprogram för Nicolaiområdet godkändes 2014. Den visar på en struktur och förslag till markanvändningar som kommande planprocess har att beakta. Kommunen bedömer att planprogrammet till viss del fortfarande är aktuell.

Under den kommande planprocessen behöver framförallt följande frågor analyseras och belysas: marföroreningar, geoteknik, arkeologi, kulturmiljö, strandskydd, bevarande och stärkande av gång- och cykelstråk, angöring och utfart, trafiksäkerhet, parkeringsbehov, ytbehov för gårdsmiljö, dagvattenhantering, avfallshantering.

Diarienr. SHB23/128

Status i planarbetet:

Arkeologisk förundersökning i kvarteret
Under perioden 13 maj – 30 juni 2024 kommer en arkeologisk förundersökning att genomföras i kvarteret. Området berör en större fornlämning, Nyköpings stadslager (L1984:6709) och tidigare undersökningar av denna har visat att det inom kvarteret finns ett kulturlager som ställvis är minst 2,8 meter tjockt. Inom kvarteret Polisen har hittills endast enstaka mindre undersökningar utförts och då primärt i norra delen av kvarteret. Syftet med förundersökningen är att utreda om det finns kulturhistoriska rester kvar från den större fornlämningen. Undersökningen är vidare  en förutsättning för framtida markarbeten för att inte riskera att fornlämningar i annat fall skulle skadas.

Kvarteret Polisen är idag relativt glest bebyggt och har inte utsatts för någon påtaglig exploatering i sen tid, vilket sannolikt bidragit till en välbevarad stratigrafi under mark och sannolikt kan man förvänta sig omfattande lämningar. Utifrån tidigare arkeologiska observationer kan det antas att flera nivåer av gatu- och byggnadslämningar framkommer samt lämningar från cirka 1100-tal till 1700-tal. Det finns också stora möjligheter att påträffa hantverksspill från exempelvis horn- och benhantverk eller läderspill som tidigare dokumenterats i norra delen av kvarteret.

Områden som berörs av arbetet
Den arkeologiska förundersökningen kommer att beröra ytor på Stillehusets innergård samt öster om muren, ytor inom del av Nicolaiskolan som idag utgörs av parkering. Även Johan Skyttes park, också kallad Solparken, blir berörd av undersökningen. På bilden nedan kan du se undersökningsområdet som arkeologerna kommer att fokusera på.

Undersökningsområdet markerat med rött. Planerade ytor för grävarbeten med gröna och orange rutor.

Undersökningen kommer att inledas med att de östra delarna av området samt innergården till Stillehuset undersöks. Dessa ytor kommer att stängslas in från den 13 maj. Från den dagen kommer man inte att kunna beträda dessa ytor och inte nyttja den parkering som finns inom del av Nicolaiskolan. Möjligheterna att ta sig in till skolområdet från Västra Kvarngatan påverkas inte. Grävarbetet påbörjas sedan måndagen den 20 maj och dessa delar av området kommer att vara färdigundersökta i god tid innan skolavslutningen den 14 juni. Undersökningen kommer därefter att fokusera på parkområdet som  kommer att stängslas in och inte kunna användas under tiden som arbetet pågår. Undersökningen av området pågår som längst till 30 juni.

Arkeologerna kommer att göra så kallade sökschakt med grävmaskin och när undersökningen är klar kommer marken att återställas.

Infarter till fastigheterna eller entréer till verksamheterna i kvarteret kommer inte att påverkas av arbetet.

Några veckor efter avslutad utredning kommer arkeologerna att skriva samman en preliminär redovisning till Länsstyrelsen som beslutar om ev vidare arkeologiska insatser. Allt beroende på vilka eventuella fynd som man funnit vid förundersökningen.

Här nedan hittar du en sammanställning med frågor och svar kring förundersökningen. 

Geoteknisk utredning samt miljöteknisk utredning Arkeologisk förundersökning i kvarteret
Under våren kommer också en geoteknisk utredning samt en marmiljöteknisk utredning att genomföras på platsen för att ge underlag till planarbetet rörande förutsättningar för grundläggning och stabilitet samt utreda förekomsten av föroreningar i marken. Målsättningen är att dessa arbeten kan samordnas med den arkeologiska förundersökningen. Förutsättningar för detta undersöks.

 

Kontakta oss

Handläggare:

Sara Rangensjö
Tfn kundservice 0155-24 80 80
stadsbyggnad@nykoping.se

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Uppdaterad: 2024-05-02
Sidansvarig: Sara Rangensjö