Central fastighet ska få mer liv

10 januari 2024
Bo, bygga och miljö Företag och näringsliv

Del av fastigheten Polisen 1 (se rödmarkering i bild nedan) går nu ut på markanvisning. Önskemålet från kommunen är att området som angränsar till Nicolaiskolan öppnas upp mer för allmänheten.

stillehuset ovanifrån

- Stillehuset, som ingår i tilldelningsområdet, har under åren haft olika användare. Senast satt kommunens samhällsbyggnadsdivision i lokalerna, som tidigare inhyst bland annat en polisstation och varit brandstation, säger Christopher Wisting, projektledare på mark och exploatering i Nyköpings kommun.

Nu inleds en process där intresserade kan lämna in förslag på hur de vill utveckla området så att det blir mer tillgängligt för allmänheten. Byggnaderna är av kulturhistoriskt intresse, men det finns vissa möjligheter till förändring och komplettering.

Ett detaljplanearbete har redan startat och vissa utredningar har påbörjats. Den aktör som tilldelas markanvisningen kommer att kunna delta i planarbetet. Utvecklingsförslaget av tilldelningsområdet kommer att ligga som grund för det fortsatta arbetet.

En antikvarisk konsekvensanalys kommer att göras. Kommunens målbild för området är att bidra till att stadskärnan blir mer attraktiv.

Två visningar av Stillehuset kommer att ske under tiden som markanvisningen är öppen för anbud för att intressenter ska få en bättre bild av Stillehuset innan de utformar sina förslag.

  • 8 februari 2024 klockan 13
  • 29 februari 2024 klockan 13

Föranmälan till visningarna krävs och görs till mex@nykoping.se.

Här finns underlag till markanvisningen (länk). Sista datum för intresseanmälan är 12 april 2024.

Fakta

Vad är en markanvisning?

En markanvisning är en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre. Överenskommelsen ger byggherren ensamrätt att, under en begränsad period och på vissa villkor, förhandla med kommunen om att köpa ett visst markområde. En markanvisning regleras i ett markanvisningsavtal. Detta avtal är tänkt att resultera i att ett marköverlåtelseavtal tecknas och att en marköverlåtelse sker.