Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs alltid vecka 39.

Beredskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Veckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

 

Beredskapsveckan 2024: Sätt igång!

Årets tema "Sätt igång!" handlar om att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Fler hushåll i Sverige behöver stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. På msb.se/hemberedskap finns ett utbildnings- och övningsverktyg med praktiska och lärande inslag som kan genomföras individuellt, i familjen, föreningen, på arbetsplatsen med grannar eller vänner.

 

Det här händer i Nyköping

I samband med beredskapsveckan, 23–27 september, kommer olika aktiviteter att genomföras i Nyköping med fokus på temat Sätt igång.

Representanter från Nyköpings kommun och frivilliga försvarsorganisationer kommer finnas med i arbetet.

Kom och prata krisberedskap med oss!

Träffa våra säkerhetssamordnare och ställ dina frågor om krisberedskap.

  • Culturum, tisdag 24 september kl 14-18
  • Mötesplats Brandkärr, onsdag 25 september kl 15-18

Krismeny servereras i förskola och skola

Onsdag den 25 september serveras en särskild krismeny i kommunens egna förskolor och skolor. Menyn bygger på vilken typ av mat man kan servera om det inte blir några leveranser till köken samt om det inte finns någon el eller vatten. 

Krismenyn som serveras är:

  • Mexikanska tortillas med bönor, kålsallad, rödlök & salsasås – måltiden består av varor som inte kräver kyl- eller frysförvaring eller tillagning i ugn eller spis. Det betyder att skulle strömmen gå så kan måltiden fortfarande serveras.
  • Spaghetti Bolognese - den här maträtten är gjord på protein av bönor från svenska gårdar nära oss. Den behöver inte heller kyl- eller frysförvaring och passar därför perfekt att ha som reserv i köken när, till exempel livsmedelsleveranserna, uteblir.
  • Salladsutbudet kommer att vara lite mindre än vanligt, just för att det vid en krissituation skulle vara precis så. 

Samverkan med livsmedelsbutiker

Under veckan samverkar kommunen med lokala livsmedelsbutiker. Butikerna kommer att skylta med varor som är bra att ha hemma vid en kris.

Frivilliga resursgruppen föreläser för årskurs 3 

Representanter från kommunens frivilliga resursgrupp (FRG) kommer att besöka klasser i årskurs 3 och berätta om krisberedskap. 

 

Din egen krisberedskap

Alla medborgare har ett personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Det innebär att du ska ha en egen beredskap att klara dig i minst sju dygn. De flesta av oss ska kunna räkna med att samhällets resurser till en början framför allt kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

Det är bra att ställa iordning en krislåda hemma med saker som kan vara bra att ha. I MSB:s checklista finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.

 

Vill du engagera dig?

I Sverige finns 18 frivilliga försvarsorganisationer som bidrar till landets civila och militära försvar. Organisationerna rekryterar och utbildar frivilliga för en mängd olika uppgifter och spelar en viktig roll för Sveriges krisberedskap.

Vill du engagera dig i en frivillig försvarsorganisation? Här hittar du några exempel.

 

Kommunens ansvar

Alla myndigheter, kommuner och regioner i Sverige har ett ansvar att minska sårbarheter och kunna hantera kriser i vardagen, både i fredstid och vid krigsfara samt ytterst krig. Nyköpings kommun arbetar på många olika sätt för att skapa en trygg plats att bo, vistas och arbeta i. Som invånare i Nyköping är det också viktigt att du som privatperson är förberedd.

 

Viktig information

Broschyren "Om kriget eller krisen kommer"

Alla hushåll i Sverige fick broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hemskickad 2018. I broschyren får du reda på hur du kan förbereda dig på allt från extremt väder och it-attacker till militära konflikter.

Specialnummer av Nyköpings tidning

Nyköpings tidning delas ut till alla hushåll i kommunen. Nr 2 2023 är ett specialnummer med fokus på krisberedskap och totalförsvar. Tidningen innehåller viktig information om hur vi som medborgare kan förbereda oss inför kris eller krig. 

Öppna sidomeny