Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Vatten är ett av våra viktigaste livsmedel. Möjligheterna för dig att få bra vatten från egen brunn är oftast goda, men ibland kan det uppstå problem med ditt dricksvatten. Det är viktigt att du analyserar ditt vatten regelbundet.
Det är Livsmedelsverket som har informationsansvaret för enskilda dricksvattenanläggningar.
Har du en egen brunn som bara du eller din familj använder omfattas den av Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning. Dessa regler och riktvärden gäller även för dem som tar sitt enskilda dricksvatten från en ytvattentäkt, till exempel från en sjö.
När du har egen brunn är det ditt ansvar att kontrollera vattnets kvalitet. Det är speciellt viktigt att kontrollera sitt dricksvatten när man är gravid eller har barn. Barn är mer känsliga för vissa ämnen i vattnet än vuxna.
Det krävs inget tillstånd för att anlägga brunn för enstaka hushåll.
En vattenanläggning behöver vara registrerad om verket i genomsnitt tillhandahåller 10 m3 dricksvatten eller mer per dygn, försörjer 50 personer eller fler med dricksvatten eller om du tillhandahåller ditt dricksvatten till en kommersiell eller offentlig verksamhet.
Du behöver också registrera din vattenanläggning eller brunn om du producerar vatten som används i en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet, till exempel om du hyr ut bostäder till fler än 2 hushåll eller kan ta emot fler än 8 gäster. Läs mer om registrering av vattenanläggning och egen brunn. Kontakta Livsmedelsenheten för att få information om vad som gäller för just din verksamhet om du är osäker.
Ditt vatten kan innehålla virus och bakterier som sprider smitta. Andra problem kan vara hög radon- eller uranhalt, som inte ovanligt i den här delen av landet. Det finns också berggrund som medför svavelväte i vattnet och gör att det luktar illa.
Du som har egen brunn kan lämna in vattenprover för analys hos ett laboratorium, ofta går det att beställa analyser direkt på deras webbplats. Provflaskorna skickas sedan till dig. I en sådan analys kan du få besked om kvaliteten på ditt vatten. Du kan för det mesta välja mellan olika analyspaket där bland annat mikrobiologi, kemiska parametrar /ämnen och metaller ingår.
Tänk på att noga läsa instruktionerna och göra provtagningen efter de anvisningar som laboratoriet anger. En felaktig hantering av ditt prov kan påverka resultatet för analysen.
Det råder vattenbrist på flera håll i Sverige. För dig som har egen brunn är det bra om du är uppmärksam och vaksam på indikationer om minskad kapacitet så att du i god tid kan planera för eventuella åtgärder. Detta gäller framförallt dig med verksamhet som kräver stora mängder vatten, som till exempel djurhållning.
Om du har en privat enskild brunn och behöver fylla på vatten kontakta Foria. Då sköter de transporten av vattnet till dig. Du betalar taxeavgiften för vattnet och transportkostnaden. Foria nås på 010-474 50 00.
Observera att vattnet från kommunens vattenkiosker inte är dricksvatten
Sveriges geologiska undersökning, SGU, har information om hur man anlägger en brunn och om hur man sköter en brunn.
Samhällsbyggnad
Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora torget, Stadshuset
0155-24 89 70
livsmedel@nykoping.se
Telefontider:
Måndag 13.00-16.00
Tisdag-Fredag 09.00-12.00 och 13.00-16.00 (Lunch 12-13)