Frågor och svar om bevattningsförbud

Här finns information om rådande bevattningsförbud. Bevattningsförbudet gäller för att göra stora vattenuttag och gäller tillsvidare för Nyköpings och Oxelösunds kommun. 

Om bevattningsförbudet:

 • Varför införs bevattningsförbudet?
  Ända sedan våren 2018 har det kommit mindre nederbörd än normalt. Det innebär att våra grundvattennivåer är låga. Eftersom vi inte vet hur det blir med nederbörden framöver behöver vi agera för att förebygga brist på dricksvatten. Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun har därför besluta att införa bevattningsförbud. Under våren, sommaren och hösten gäller förbud mot att göra stora vattenuttag för att vattna gräsmattor, fylla pooler och använda vattenspridare. Under vintern är stora vattenuttag exemplifierade med fylla spa-bad och spola isplaner.
 • Hur länge gäller bevattningsförbudet?
  Det gäller från och med den 29 maj 2018 juli och tillsvidare
  i hela Nyköpings och Oxelösunds kommun. Under våren, sommaren och hösten gäller förbudet mot att ta stora vattenuttag för att vattna gräsmattor, fylla pooler och använda vattenspridare. Under vintern är stora vattenuttag exemplifierade med att fylla spa-bad och spola isplaner.
 • Vad gäller för näringslivet?
  Bevattningsförbudet gäller för alla, med vissa undantag för företag som behöver vatten för att kunna driva sina verksamheter. Kommunen använder sig av å-vatten i så hög grad som möjligt. 
 • Min granne struntar i bevattningsförbudet, hur ska jag göra?
  Din granne känner kanske inte till bevattningsförbudet, så prata med din granne om du har möjlighet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara vatten. 
 • Går det att få dispens från bevattningsförbudet? 
  Nej, för hushåll kan vi tyvärr inte göra några undantag. 

 • Gäller bevattningsförbudet även för mig med egen brunn?
  Nej, men vi rekommenderar ändå att du är sparsam på grund av de generellt låga grundvattennivåerna.

 • Får jag vattna i min trädgård?
  Ja, du får vattna dina planteringar. Undvik om möjligt att göra nya planteringar av buskar och träd som kräver mycket vatten. 

Om vattensituationen:

 • Varifrån tas det kommunala vattnet?
  Vattnet tas från Högåsens vattentäkt och de mindre orterna som har egna vattenverk.
 • Vad gör VA-enheten?
  VA-enheten bevakar och mäter våra grundvattennivåer kontinuerligt. På grund av låg nederbörd vill VA-enheten försäkra sig om att vi har vatten hela säsongen. Vid behov utfärdar de bevattningsförbud. De ser även till att vattenverken fungerar, med mera.
 • Vad är grundvatten?
  Grundvatten består av regn och snö. Det mesta av grundvattnet bildas under den kalla årstiden. Då är avdunstningen liten och större delen av nederbörden kan bilda grundvatten. Under sommaren då det är varmare ute brukar större delen av nederbörden avdunsta eller tas upp av växterna.
 • Är det brist på dricksvatten?
  Nej, inte ännu. Men i oktober månad sjönk fortfarande vattennivåerna i våra vattentäkter. Vi är försiktiga och har infört bevattningsförbud för att vara på den säkra sidan. Vi vill försäkra oss om att alla abonnenter får vatten till det nödvändiga hela säsongen. Situationen nu beror på att det kommit ovanligt lite nederbörd och att vattenförbrukningen har varit mycket hög.

 

Om pool och bad

 • Varför får man fylla vatten i pooler som är nedgrävda, men inte de som är ovan jord?
  Bevattningsförbudet gäller alla pooler, även uppblåsbara pooler, vedeldade badtunnor och spa-bad. En liten barnpool är tillåtet.
 • Får jag inte bada i badkar?
  Jo, att tvätta sig för att hålla hygienen är så klart tillåtet. Men inte att fylla spa-bad och badtunnor för rekreation. Glöm inte bort simhallarna. 

Kontakta oss

Kommunservice, Tekniska divisionen

Växel 0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se


Vid akuta ärenden utanför kontorstid
SOS Alarm Jourtjänst
08-454 22 03

Besöksadress

Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping

Öppettider: mån-fre kl.7-16
Lunchstängt kl. 12-13

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter