Hästskon 1
Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för förtätning med bostadsbebyggelse norr och söder om den befintliga butik som idag utgör en central punkt i Oppeby. Utöver bostadsförtätning syftar planen också till att möjliggöra för ytterligare centrumverksamhet samt för bostäder för äldre. Planen syftar också till att skapa fortsatt utvecklingsmöjlighet för nuvarande handelsverksamhet inom området genom utökad byggrätt, ytterligare parkeringsmöjligheter samt ändrad tillfart för varuleveranser.
Om planarbetet:
Förslaget avser skapa en mer sammanhållen stadsbild inom en del av Oppeby som idag präglas av stora öppna impedimentytor där tillkommande byggrätter är placerade med intentionen att skapa mer stadsmässiga gaturum. Norr och söder om befintlig butik tillkommer byggrätter för 5 nya byggnadsvolymer för bostäder plus en byggrätt för tillbyggnad av butiken. Tillkommande byggrätter anses bidra till att ge området en mer sammanhängande stadsväv, men även gårdsrum med vistelsekvaliteter, skyddade från omgivningsbuller.
I norr kliver bebyggelsen tillbaka och bidrar till att följa samma linjeföring som bebyggelse längs Regeringsvägen. I denna del skapas tillika möjlighet till centrumlokaler i bottenvåning.
I anslutning till befintlig handelsbutik skapas möjlighet till utbyggnad av butiken i form av en byggrätt i två våningar. Vidare finns möjlighet till utökad parkering och ändrad logistiklösning för varuleveranser genom ny infart från Eskilstunavägen, enbart avsedd för denna trafik.
I söder tillskapas bostäder som orienterar sig mot Eskilstunavägen samt mot Sadelvägen där placeringen bidrar till att definiera dessa gaturum. På insidan skapas en bostadsgård som till största möjliga mån anpassats till terrängen och som omsluter den skogsdunge som finns på platsen idag.
Detaljplanen reglerar markanvändning (handel, bostad, centrum i bottenvåning, äldrevård) bebyggelsehöjder, taklandskap (sadeltak) material och balkongutförande mot allmänna gaturum, genomgående entréer. Bestämmelserna syftar till att tillkommande bebyggelse ska samspela med och utgöra ett gott tillägg till befintlig bebyggelse. Till detaljplanen har ett gestaltningsprogram tagits fram som ytterligare stöd inför kommande bygglovsprövning för att visa på planens gestaltningsambitioner.
Detaljplanen innebär byggrätter i 2 - 5 våningar (2 som möjlig tillbyggnad av handel och bostäder i 4 -5 våningar).
Planförslaget är förenligt med kommunens översiktsplan, Nyköping 2040. I översiktsplanen är Oppeby utpekat som en lokal bebyggelsenod inom vilken det är prioriterat att utveckla bostäder, verksamheter, mötesplatser, handel, service- och kollektivtrafik. Vidare konstateras det att förutsättningar för utveckling och förtätning inom Oppeby bör studeras och utnyttjas. Förtätning och/eller kompletterande bebyggelse anses vara möjlig om natur- och friluftsvärden samt framtida värdefull grönstruktur kan tillgodoses. Oppeby gård ska fortsatt behålla sitt monumentalläge och centrumfunktioner bör säkras vid fortsatt utveckling.
Samhällsbyggnad gör bedömningen att ett genomförande av detaljplanen inte innebär betydande miljöpåverkan.
Diarienr. SHB22/324
Status i arbetet:
Under vecka 15 genomfördes en arkeologisk förundersökning vilket var en fortsättning på en tidigare arkeologisk utredning i området där man fann ett boplatsområde med tre stycken överplöjda härdbottnar/eldstäder vilka innehöll sot, kol och skörbränd sten samt tre skärvor av keramik av järnålderstyp. Syftet med förundersökningen var att fastställa fornlämningarnas karaktär, datering och utbredning och ge Länsstyrelsen fördjupat beslutsunderlag.
Inom boplatsområdet påträffades tre stycken överplöjda härdbottnar av förhistorisk typ där två av dem var kända från den tidigare utredningen. Utöver det identifierades ytterligare en härd av likartad karaktär. Samtliga anläggningar innehöll sot och kol och mycket sparsamt med skörbränd sten. I två av härdresterna påträffades ett flertal skärvor keramik av järnålderstyp. Tillsammans med fynden identifierades även mindre mängder brända benfragment, vilka troligen utgör rester av matavfall. Utöver härdarna påträffades även en sentida sopgrop.
Genom undersökningen bedöms boplatsområdet nu som avgränsat. Samtliga fynd är även undersökta & borttagna. Uppgifterna kommer att registreras i Kulturmiljöregistret.
Länsstyrelsen meddelade 2024-04-16 tillstånd till att ianspråkta marken där fornlämningen påträffats och inga ytterligare arkeologiska insatser behövs vidare.
Arbetet med den nya detaljplanen för området fortsätter. Granskning pågick under perioden 2023-12-20 till och med 2024-01-31. Nu pågår arbete med att analysera och sammanställa inkomna synpunkter under granskningen och utreda behovet av fortsatta revideringar av planhandlingarna. Inkomna synpunkter under granskningen kommer att besvaras i ett granskningsutlåtande och tillgängliggöras inför att detaljplanen slutligen ska antas.
Målsättningen är att detaljplanen ska antas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vid ett sammanträde inför eller strax efter sommaren. De som har lämnat in synpunkter under planprocessen kommer att meddelas inför att detta sker. Efter att ett beslut är fattat kommer också information om hur man går tillväga om man inte är nöjd med politikens beslut.
Planhandlingarna såsom de såg ut under granskningen finner du längre ned på denna sida. Där finner du också en samrådsredogörelse där synpunkter och bemötanden från samrådet finns sammanställda.
Bakgrund:
ICA Fastigheter inkom med en begäran om planbesked i augusti 2016 för fastigheten Hästskon 1. Bygg- och tekniknämnden (numer Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden) beslutade den 20 september 2016 att planarbete får inledas för fastigheten. Under planarbetet har även del av fastigheten Oppeby gård 1:6 kommit att införlivas i planområdet för en bättre helhetslösning.
Detaljplanen var utställd på samråd under tiden 2023-02-20 tom 2023-03-20.