Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Växter och djur hör naturen och skogen till! Och uppskattas av oss alla, men kanske inte alltid och överallt? Här får du tips på vad du kan göra om du till exempel har en jätteloka på tomten, eller om ormar eller kanske fåglar upplevs som störande.
I tätorter och bostadsnära natur hittas allt från flera fågelarter till rådjur, harar, igelkottar, rävar och grävlingar. Djur som får ungar under våren och försommaren, håll då gärna extra uppsikt över din hund eller katt!
Om vilda djur dyker upp i trädgården kan det förstås upplevas som mysigt, intressant och spännande. Men, det kan såklart också upplevas som otäckt och farligt, om det till exempel är huggorm eller en grävling som har bestämt sig för att flytta in strax intill din bostad. Det finns flera saker
Läs mer om hur du kan hantera skadade djur eller djur som gör skada.
I Södermanland har vi än så länge inte särskilt många växter som är oönskade. Jättelokan är dock en sådan.
Jättelokan eller jättebjörnlokan (Heracleum mantegazzianum) ska bekämpas för att det finns risk för oss människor att drabbas av smärtsamma kontakteksem om man får växtsaft på huden i kombination med solljus. Den hotar också inhemsk flora och därmed vår biologiska mångfald genom sin snabba tillväxt och att den gärna kväver andra växter.
Om du har jätteloka på din mark är du skyldig att bekämpa den. Som privatperson med fastighet med boningshus har du rätt till RUT-avdrag för lokabekämpning.
Om du väljer att ta bort den på egen hand, tänk på att använda heltäckande skyddskläder och skyddsglasögon.
Kemisk bekämpning bör undvikas med hänsyn till natur och miljö. I vissa områden krävs tillstånd för att använda kemiska bekämpningsmedel.
Just i Nyköpings kommun är jätteloka inget stort problem men vi vill gärna veta var den finns så att vi kan få en heltäckande bild av utbredningen. Det hjälper oss att hålla nere den låga antalet växter.
Om du hittar en jätteloka får du gärna rapportera till Tekniska divisionens Parkenhet genom att skicka ett e-postmeddelande till Helena Göransson, helena.goransson@nykoping.se
Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten
0155-24 80 00
samhallsbyggnad@nykoping.se
Kommunekologer
Stefan Andersson
Elin Hultman