Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Vilda djur finns inte bara långt inne i skogen utan också i tätorten och strax intill i våra bostadsnära naturområden. Allt som oftast samsas vi om utrymmet utan konflikter, men det händer förstås att våra olika intressen krockar.
Här hittar du råd och tips och råd kring några av de vanligaste frågorna vi får gällande vilda djur: fåglar, grävlingar och orm.
På Naturvårdsverkets webbplats finns fler tips och råd.
I Nyköping finns som i andra städer problem med råttor och fåglar i stadsmiljön. Kommunen arbetar förebyggande tillsammans med skadedjursfirmor för att minska beståndet av råttor.
För att hålla råttorna borta från våra parker och övriga ställen behöver alla som vistas i Nyköping hjälpas åt. Det vi alla kan göra är att hålla rent och snyggt runt oss, undvika att matrester hamnar där råttor eller fåglar kan komma åt dem.
Har du problem med råttor eller möss på din fastighet så kontakta i första hand din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kontrollera om det i din hemförsäkring ingår ett avtal med skadedjursfirma.
Om du hanterar döda råttor rekommenderar vi att du använder handskar. Stoppa sedan råttan i en påse och lägg den i de brännbara hushållssoporna alternativt kontakta din skadedjursfirma.
Ser du många råttor på ett visst ställe på kommunal mark, anmäl det till vår felanmälan på nykoping.se/felanmalan.
Kajor och småfåglar stör många när de skräpar ner på till exempelvis ute-serveringar. Men du kan göra mycket för att själv slippa problemen. Ofta bidrar vi själva till att fåglarna blir till ett problem. Matrester i utställda soppåsar, överfulla soptunnor, gatukök, uteserveringar och nedskräpning innebär goda möjligheter för fåglarna att bosätta sig i staden.
Kom ihåg att alla vilda däggdjur, fåglar, bon och ägg i Sverige är fredade. Det innebär att du inte får skada eller jaga dem.
Om stora mängder gäss, fiskmås, kajor, duvor eller skator förekommer i ditt bostadsområde skall du i första hand kontakta din fastighetsägare. Är du själv fastighetsägare bör du i första hand ta hjälp av tipsen ovan. Du är välkommen att höra dig till Miljöenheten om du har frågor. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan. Läs om gäss i Nyköpings kommun.
I lägenheter där fåglar hålls som husdjur men får flyga fritt ute, exempelvis brevduvor, måste du som djurägare följa fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens bestämmelser.
Inom tätbebyggt område är det även viktigt att se till att grannarna inte drabbas av olägenheter.
Att få en grävling under huset är inte så bra. Om det inte fungerar att få bort grävlingen kan skyddsjakt behöva genomföras. Kontakta Mark- och exploateringsenheten och markförvaltarna som arbetar där för frågor om skyddsjakt. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Här följer några tips på hur du kan gå tillväga för att få bort grävlingen:
Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt tillämpas. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari, men på vissa villkor kan skyddsjakt tillåtas under hela året. Det gäller skyddsjakt på öar samt på gård eller i trädgård. Kontakta Mark- och exploateringsenhetens markförvaltare för frågor om skyddsjakt. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Läs mer om grävlingar under huset.
Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar. Av våra svenska ormar är det bara huggormen som är giftig, men den går aldrig till anfall och biter inte om man inte trampar nästan rätt på den. Alla andra ormar är ofarliga.
Undantaget är om du hittar en huggorm på din tomt. Då får du fånga in och flytta den. Endast om detta inte är möjligt, och ingen annan lösning finns, får du döda huggormen.
Det säkraste sättet att göra tomten ormfri är att se till att den inte är attraktiv för ormarna. Du kan till exempel:
Samhällsbyggnad Mark- och exploateringsenhten
För frågor om grävlingar och skyddsjakt:
0155-24 82 30
MEX@nykoping.se
Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten
För frågor om orm på tomten:
0155-24 80 00
samhallsbyggnad@nykoping.se