Eldstad installation och ändring
Om du vill installera en eldstad eller göra ändringar på en befintlig eldstad behöver du göra en anmälan. Om du ska bygga en ny skorsten behöver du söka bygglov om det påverkar byggnadens yttre utseende.
Anmälan behövs alltid
Du behöver göra en anmälan om du vill
- installera någon form av eldstad eller skorsten
- göra en större förändring av befintlig eldstad eller skorsten/rökkanal, till exempel installera eller byta braskassett.
Du behöver alltid bygglov om
- bygga en ny skorsten eller rökkanal med stor påverkan på byggnadens karaktär. Till exempel om du vill lägga en rökkanal utanpå fasaden eller skorstenen är väldigt stor eller hög i jämförelse till byggnaden.
Tänk på
- att du behöver ett slutbesked innan du eldar i din kamin
- din nya eldstad ska vara CE-märkt
Handlingar du behöver för din anmälan
- anmälan, via blankett eller e-tjänst
- byggnadsritningar, som plan- och fasadritning
- prestandadeklaration för eldstaden och eventuell rökkanal
- förslag på kontrollplan
Vi hjälper dig - följ checklistan
Prestandadeklaration för eldstaden
När du anmäler att du ska installera en eldstad eller skorsten ska du skicka med en prestandadeklaration för samtliga produkter som du ska installera.
Detta för att vi med säkerhet ska veta vad du installerar och för att vi ska kunna bedöma produktens lämplighet, med hänsyn till gällande bestämmelser.
Beställ äldre ritningar på ditt hus
Vi har de flesta fastigheternas äldre ritningar i kommunens arkiv och du kan beställa dessa via vår e-tjänst eller genom att mejla kundservice@nykoping.se eller ringa 0155-248080. Dessa handlingar kan du sedan använda när du tar fram dina nya byggnadsritningar.
Ta fram byggnadsritningar
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa var i byggnaden eldstaden kommer placeras. Alla våningsplan som påverkas av åtgärden ska redovisas. Planritningen ska också visa kaminen/eldstadens avstånd till väggar, trappor, fönster, dörrar och dylikt.
Fasadritning i skala 1:100
Om du vill installera eller byta ut en skorsten så behöver du skicka med en fasadritning. Fasadritningen ska redovisa skorstenens placering och storlek.
Skapa kontrollplan
En kontrollplan beskriver vilka kontroller som ska utföras i ett byggprojekt.
Kontrollplanen är till för att säkerställa att bygget blir korrekt utfört och att det kommer att hålla över tid. Kontrollplanen ska även säkerställa att bygget inte orsakar faror för dig och din omgivning.
I kontrollplanen ska följande stå:
- vad som ska kontrolleras under projektering, byggskede och eventuell rivning
- vem som ska utföra kontrollerna
- hur och när kontrollerna ska utföras
- på vilket sätt och mot vad kontrollresultatet ska jämföras
Se exempel på mall för en kontrollplan.
Ansvar för kontrollplan
Kontrollen i kontrollplanen kan göras av dig, av de entreprenörer du anlitar eller av en certifierad sakkunnig, så kallad kontrollansvarig (KA). Lista på personer som är certifierade kontrollansvariga finns på Boverkets webbplats.
Byggherren är ansvarig för att en kontrollplan upprättas och följs. Om du anlitar en certifierad kontrollansvarig, gör hen en kontrollplan tillsammans med dig som byggherre.
Kontakta oss
Samhällsbyggnad Bygglovenheten
E-post: kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice
0155-24 80 80
Telefontid
Vardagar kl. 9-16
Postadress:
Nyköpings kommun
Samhällsbyggnad
Bygglovenheten
611 83 Nyköping
Boka telefontid
Du kan boka 30 minuters rådgivning, via telefon eller videolänk.
- Jämna veckor – Torsdagar 15:00-19:00
- Ojämna veckor – Tisdagar 15:00-19:00
Förbered dig gärna innan rådgivningen genom att vara tydlig med vad du undrar och till exempel bifoga handlingar när du gör din bokning.