Rökfria miljöer
För att skydda människor för passiv rökning och för att avnormalisera rökningen i samhället finns det miljöer där det enligt tobakslagen är förbjudet att röka.
Genom att respektera förbudet bidrar du till en mer hälsosam miljö och motverkar att barn och ungdomar börjar röka.
Tobakslagen förbjuder rökning i vissa miljöer
Följande miljöer ska vara rökfria
- Barn- och ungdomsverksamhet
Lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem. - Hälso- och sjukvård.
Lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvård. - Bostäder och inrättningar med särskild service eller vård lokaler som är avsedda för gemensamt bruk i bostäder och inrättningar med särskild service eller vård.
- Kollektivtrafik.
På färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel. Bestämmelser avser också sovkupéer på tåg. - Restauranger och andra serveringsställen
I restauranger och på andra serveringsställen. - Allmän sammankomst och offentlig tillställning
I andra lokaler än ovanstående som används när en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning som avses i 2 kap. 1-3 §§ ordningslagen (1993:1617) anordnas och i lokaler som är avsedda att användas av den som deltar i sammankomsten eller tillställningen. . Exempelvis teater- och bioföreställningar, konserter, idrottstävlingar, marknader och mässor. - Tillträde för allmänhet
I andra lokaler än ovanstående om allmänheten har tillträde till lokalerna. - Hotell och tillfällig bostad
Ett visst antal av de rum som upplåts ska vara rökfria.
Rökfria miljöer från 1 juli 2019:
- Uteserveringar
Uteserveringar utanför t.ex. restauranger och caféer. - Utomhusområden i anslutning till kollektiva färdmedel
Områden i anslutning till färdmedel som finns utomhus, t.ex. perronger, busshållplatser och taxizoner. Även andra utomhusområde som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas för förbudet. - Inhängnade idrottsanläggningar utomhus
Inom inhängnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, dvs. idrottsanläggningar. Rökförbudet gäller inte bara platser för själva idrottsutövandet utan även platser som används för andra ändamål, exempelvis försäljning, under förutsättning att dessa platser ligger inom det inhängnade området. Om idrottsanläggningen används för andra aktiviteter och arrangemang, t.ex. konserter och mässor, omfattas den fortfarande av rökförbudet. - Lekplatser som allmänheten har tillträde till
- Entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till
Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, t.ex. entréer til restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sukvård.
Vem har ansvar?
Den som har praktiska möjligheter att se till att bestämmelserna följs, exempelvis den som äger eller på annan grund förfogar över en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus som omfattas av rökfria miljöer är ansvarig för att reglerna om rökfria miljöer följs. Den ansvarige, eller en företrädare för denne, som ser att någon som röker där rökning inte är tillåten ska vid behov informera eller tillrättavisa personen om rökförbudet.
Om någon, trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten får denna person avvisas. Bara poliser och ordningsvakter har rätt att avlägsna en person från platsen.
Skyltning
Den som har ansvar för rökförbudet måste informera om förbudet genom skyltning.
Här kan du ladda ner skyltar för att sätta upp exempelvis vid en entré:
Rökning förbjuden, stående skylt
Rökning förbjuden, liggande skylt
Om lagen
Lagen är en social skyddslag och behövs för att Sverige ska kunna genomföra bestämmelserna i EU:s tobaksproduktdirektiv (2014/40/EU) och för att nå regeringens mål om ett rökfritt Sverige 2025.
Folkhälsomyndighetens information om tobakslagen
Frågor och svar om tobakslagen hos Folkhälsomyndigheten
Kontakta oss
Kundservice
Epost: kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00
Adress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Miljöenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset