Coronaviruset: Skärpta nationella råd gäller
Radon märks inte men ökar risken att drabbas av lungcancer. Vi kan hjälpa dig att mäta radonhalten i ditt hus. Hos oss kan du också beställa resultat från tidigare mätningar.
Radon är en radioaktiv gas som bildas när radium i berggrunden sönderfaller. När radongasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar. Dessa kan orsaka lungcancer. Radon i kombination med rökning ökar risken. För att veta vilka radonhalter som finns i en bostad eller lokal behöver man mäta radonhalten.
Folkhälsomyndigheten har fastställt ett riktvärde för högsta tillåtna radonhalt i befintliga bostäder och lokaler som används för allmänna ändamål. Om årsmedelvärdet överstiger 200 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3), bör radonhalten i bostaden eller lokalen anses utgöra olägenhet för människors hälsa.
Har du ett årsmedelvärde som är högre, bör du göra åtgärder som minskar radonhalten. Läs mer om radon på Boverkets hemsida.
På markradonkartan kan du se vilken bedömd risk det är för radon där du bor.
Mät radon genom långtidsmätningar minst två månader men gärna tre månader under mätperioden som löper från den 1 oktober till den 30 april.
Du rekommenderas särskilt att mäta radonhalten:
Om du bor i ett flerbostadshus (lägenhet) är det, enligt miljöbalken, fastighetsägaren som har ansvaret för att kontrollera och åtgärda så att radonhalten inomhus är lägre än 200 Bq/m3. Att känna till radonhalten i inomhusluften ingår i miljöbalkens krav på fastighetsägarens egenkontroll av verksamheten.
Du som vill göra en radonmätning i ditt hus eller i din lägenhet kan beställa så kallade spårfilmsdosor för långtidsmätning genom oss.
Om kommunen administrerar mätningen ger det en viss rabatt hos laboratoriet. Kommunen får då även en kopia på mätresultatet, som blir en offentlig handling.
Du kan inte beställa någon korttidsmätning genom oss utan får då själv kontakta laboratoriet eller en radonkonsult. En korttidsmätning kan du genomföra för att snabbt få ett ungefärligt värde. Mätningar genomförs mellan två dygn och två veckor och kan genomföras året runt. Men kom ihåg att en korttidsmätning bara är rådgivande och inte kan användas för något myndighetsbeslut eller för ansökan om radonbidrag.
Hos oss kan du också beställa resultat från tidigare mätningar. Miljöenheten har under flera år kartlagt radonförekomster i flerbostadshus och villor i Nyköpings kommun. Kontakta oss om du vill ta del av tidigare mätningar. Snabbast service får du om du har fastighetsbeteckningen till hands.
Från och med 1 juli 2018 kan du som småhusägare ansöka om bidrag för radonsanering. Bidraget täcker 50 procent av skäliga åtgärdskostnader upp till 25 000 kronor.
För att kunna ska bidraget måste du själva både äga och permanent bo i det hus som ska radonsaneras. Bidrag lämnas om radonhalten i inomhusluften överstiger 200 Bq/m3. Ansökan ska göras till länsstyrelsen i det län där fastigheten ligger.
Bidrag får inte lämnas för åtgärder som påbörjats innan en ansökan om bidrag har kommit in till länsstyrelsen. Läs mer om att söka radonbidrag på Boverkets webbplats.
Samhällsbyggnad Miljöenheten
0155 24 89 20
miljo@nykoping.se
Öppettider: mån-fre 9-16
Lunchstängt 12-13
Adress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Miljöenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset