Matavfall och restavfall
I Nyköping samlar vi in avfall från två olika kärl, ett grönt och ett brunt, som finns hemma hos dig. Det gröna kärlet är för restavfall, det bruna är för matavfall.
Matavfall är det som blir över från din matlagning, såsom skal och matrester. Restavfall är det avfall som blir kvar när du har sorterat ut allt som går att återvinna.
Våra fordon har två fack - ett för matavfall och ett för restavfall. På så sätt kan avfallet hållas åtskilt under insamlingen och återvinnas på olika sätt.
Matavfall
Potatisskal, pasta, frukt, bröd, snacks, kaffesump och -filter, tepåsar, kött- och fiskrester är exempel på matavfall. Det ska läggas i det bruna kärlet i avsedda matavfallspåsar. Kommunen erbjuder påsar för matavfall utan kostnad.
Du kan välja mellan en papperspåse eller tunn ljusgrön påse av biomaterial. Om du har kvar andra matavfallspåsar som vi erbjudit tidigare får du använda upp dem tills de är slut, och sedan börja med de nya påsarna.
Här hämtar du kompostpåsar för matavfall
Du som bor i flerfamiljshus ska i första hand vända dig till din fastighetsägare, vicevärd eller motsvarande.
Du som bor i enskilt boende/villa kan hämta påsar för matavfall i kommunservice på Tillverkarvägen 2, i Stadshuset eller på våra återvinningscentraler. Du kan också hämta matavfallspåsar i de livsmedelsbutiker som Renhållningen samarbetar med:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Så använder du papperspåsen
Så använder du biopåsen
Låt matavfallet få luft
Både den tunna ljusgrön biopåsen och papperspåsen är tänkta att användas med den ventilerande avfallskorg som kommunen erbjuder. Då håller de bättre och blir mindre fuktiga än om de används i täta behållare, såsom hink.
Om du saknar en ventilerande matavfallskorg kan du hämta en utan kostnad hos Tekniska divisionen på Tillverkarvägen 2 i Nyköping.
Minska matsvinnet - kasta inte mat i onödan
Undvik matsvinn, alltså att kasta mat som är fullt ätbar eller hade varit det om den hade ätits i tid.
I Sverige slänger vi cirka 33 kilo ätbar mat och dryck per person och år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd, matrester, kaffe, te och mejeriprodukter. I en familj med två vuxna och två barn kostar matsvinnet 3000-6000 kronor per år.
Här är några enkla tips för att slippa kasta mat:
- Förläng hållbarheten för bröd, frukt och grönt genom att dela upp i bitar eller skivor och förvara i frysen. Frys även in matrester som inte ska ätas snart.
- Var flexibel när du följer recept. Det går bra att ersätta vissa ingredienser med något liknande som du redan har hemma och som behöver ätas upp.
- Ha ordning i skafferiet och kylskåpet så att du vet vad som finns där och inte handlar mer i onödan. Det som behöver ätas först ställer du längst fram.
- Sänk temperaturen i kylen till 4℃, då håller maten längre.
- Titta, lukta och smaka och lita på dina sinnen när mat har passerat bäst före-dag.
- Många små rester kan tillsammans bli en perfekt plockmåltid eller en ny rätt, t ex pyttipanna.
Matavfallsinsamling är obligatorisk i Sverige
Från och med 1 januari 2024 är det obligatoriskt i Sverige att sortera ut matavfall. I Nyköping har vi haft obligatorisk matavfallsinsamling sedan många år.
Om ditt hushåll har ansökt och fått beviljat att hemkompostera i godkänd kompost fortsätter ni som tidigare.
Frågor och svar om matavfall
Vad får matavfallspåsarna användas till?
De får bara användas till matavfall. Inget annat. För allt ditt övriga avfall behöver du använda andra påsar, förslagsvis tunna avfallspåsar som du kan köpa på rulle i de flesta butiker.
Vad händer med det insamlade matavfallet?
Ditt matavfall blir biogas och biogödsel. Såhär går det till:
- Du samlar in matavfall i särskilt avsedda matavfallspåsar (vi erbjuder flera olika sorter) och lägger i ditt bruna kärl.
- Vi tömmer de bruna matavfallskärlen i ett separat fack i sopbilen, avskilt från restavfall.
- På Björshults avfallsanläggning tömmer sopbilen ut restavfall och matavfall för omlastning.
- Matavfallet transporteras till en biogasanläggning i Linköping.
- På anläggningen "skruvas" påsarna bort så att matavfallet skiljs från påsarna. Påsarna går till energiåtervinning genom förbränning. Matavfallet skickas vidare till en kvarn där det mals sönder.
- Därefter följer flera steg, bland annat hygienisering (upphettning) och rötning. När hela processen är klar har matavfallet gett dels biogas - som är ett av världens renaste fordonsbränslen - och dels en rötrest, som används som gödsel på åkermark.
Varför har vi slutat med den gröna plastpåsen för matavfall?
Enligt nya regler måste alla insamlingspåsar för matavfall vara godkända för kontakt med livsmedel eller ha certifieringen EN13432. Syftet är att minska risken för att skadliga ämnen ska hamna i rötresten på biogasanläggningen och sedan spridas till åkermark när rötresten används som biogödsel.
Det nya kravet på matavfallspåsarna gäller för biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. Eftersom vi skickar allt insamlat matavfall till biogasanläggningen i Linköping som producerar certifierad biogödsel måste alla våra kunder använda godkända matavfallspåsar.
Våra tidigare påsar av återvunnen plast uppfyller inte de nya kraven men får användas tills de är slut. Om du har de gamla påsarna kvar kan du alltså fortfarande använda dem, och sedan börja använda de nya påsarna.
Problem med att biopåsen går sönder eller läcker?
Under det senaste året har vi testat olika slags matavfallspåsar för att hitta en sort som både är funktionell och har rätt certifiering. Vissa påsar har inte levt upp till förväntningarna och exempelvis läckt eller gått sönder. Under senhösten 2023 bytte vi till en tåligare biopåse som håller bättre och släpper igenom mindre väta.
För att påsarna för matavfall ska hålla bra och inte läcka behöver de användas med en ventilerande matavfallskorg. Du är välkommen att hämta en utan kostnad hos Tekniska divisionen på Tillverkarvägen 2 i Nyköping eller i stadshuset.
Varför har vi bruna kärl men gröna påsar? Är inte det opedagogiskt?
Grönt kärl för restavfall och brunt för matavfall är standard i många kommuner, men färgen på matavfallspåsen har varierat under åren.
När vi införde systemet med två kärl hade vi bruna papperspåsar som rimmade bra med bruna kärl. Vi införde senare gröna plastpåsar som ett alternativ, då det framfördes önskemål om påsar som tålde vätska bättre.
Måste man ha påse? Varför inte kasta matavfallet löst i kärlet istället?
Ja, du måste använda påse. Vår hantering fungerar inte med löst avfall i kärlen.
Kan hushållen få påsar för restavfall också, inte bara för matavfall?
Det finns inga planer på att dela ut gratis påsar för restavfall till hushållen. Risken är stor att påsarna då används även till annat. Skälet till att just matavfallspåsar och bruna kärl ingår i alla abonnemang är för att uppmuntra till matavfallsinsamling.
Vad räknas INTE som matavfall?
Snus och annan tobak ska inte slängas bland matavfallet – det förstör nedbrytningsprocessen. Hundbajspåsar ska slängas i det gröna kärlet för restavfall. Även större köttben och fiskben ska du lägga i kärlet för restavfall, eftersom de kan försvåra biogasframställningen.
Restavfall
Exempel på restavfall:
- Snus och cigaretter
- Kuvert
- Hundbajspåsar
- Kattsand
- Blöjor och tvättlappar
- Bindor och tamponger
- Bomullstops
- Disktrasor
- Dammsugarpåsar
Kontakta oss
Kommunservice Tekniska divisionen
0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se
Besöksadress:
Tillverkarvägen 2,
611 45 Nyköping
Öppettider: mån-tors 07-16,
lunchstängt 12-13
fredag 07-12