Farligt avfall

Produkter som innehåller giftiga ämnen klassas som farligt avfall och ska lämnas till en återvinningscentral. Om du slänger farligt avfall i kärlen för rest- eller matavfall eller i avloppet kan gifter läcka ut i naturen. Där orsakar de miljöproblem och skadar växter och djur.

Vad är farligt avfall?

Batterier, bekämpningsmedel, färg- lim- och lackrester, kvicksilvertermometrar, lösningsmedel, rengöringsmedel, spillolja, sprayflaskor, glödlampor, lågenergilampor och lysrör är exempel på farligt avfall som du inte ska kasta i soppåsen hemma. Även kylskåp och frys räknas som farligt avfall på grund av freonet i äldre maskiners kylsystem.

Malsäkra ullfiltar räknas som farligt avfall

Ullfiltar från 50-60-talet som har impregnerats med malmedel ska hanteras som farligt avfall. Filtarna är ofta märkta ”varaktigt malsäkrad” eller ”mothproofed for life”, vilket innebär att de är behandlade med exempelvis eulan eller mitin, som är varianter av DDT. Dessa giftiga ämnen är totalförbjudna sedan 1970-talet. 

Ullfiltarna ska lämnas som farligt avfall till kommunens återvinningscentraler så att vi kan skicka dem för destruktion. Märk gärna med en lapp att filten innehåller malmedel, eller meddela personalen på plats. 

Du får inte lägga malbehandlade filtar i ditt kärl för restavfall. Det går heller inte att tvätta bort dessa ämnen, eftersom de inte är vattenlösliga. 

ullfilt.jpg

Tips! Lyssna gärna på Sveriges radios inslag om malbehandlade yllefiltar. (9:29 min)

Förpacka farligt avfall väl

Avfallet ska vara detaljhandelsförpackat och kunna hanteras av en person (max 15 kilo per förpackning). Om avfallet inte lämnas i sin originalförpackning ska du märka aktuell förpackning med vad den innehåller. Märkningen ska vara tydlig.

Kylskåp och frys

Gamla kylskåp och frysar kan du lämna på Björshults återvinningscentral eller på återvinningscentralerna i Jönåker, Nävekvarn, Tystberga och Stigtomta.

Läkemedel och kanyler lämnas till apotek

Läkemedelsavfall räknas inte som farligt avfall och ska lämnas tillbaka till apotek. Privatpersoner som använder kanyler kan hämta en behållare på ett apotek. När behållaren är full lämnas den åter till ditt apotek.

Cytotoxiska läkemedel och cytostatika räknas som farligt avfall. Ditt apotek hjälper dig med information om var du ska lämna överbliven medicin.

Läs mer om att hantera avfall vid egenvård

Riskavfall från verksamheter

Inom sjukvård, tandvård, fotvård och hos veterinärer, akupunktörer och tatuerare uppkommer ofta riskavfall i form av av kanyler, skalpeller och annat smittförande, stickande eller skärande avfall. Till riskavfall räknas även härdplastavfall, fixeringsvätska, framkallningsvätska, blyfolie, fotografisk film och läkemedelsavfall.

De verksamheter som hanterar riskavfall kan teckna ett abonnemang hos entreprenörer som har tillstånd att hämta och köra farligt avfall. Kommunen hanterar inte riskavfall från verksamheter.

Har du avfall som innehåller asbest?

  • Ta kontakt med infartskontrollen vid ankomst till Björshult.
  • Asbest ska vägas över vågen i infartskontrollen. Du får lämna max 100 kg/tillfälle och dag.
  • Asbesten ska vara förpackad i byggplast eller tjocka plastsäckar som rymmer max 10 kg. Du ska själv kunna lyfta ned asbesten i avsedd container. Förpackningarna ska vara ordentligt tejpade och väl förslutna, och uppmärkta med texten asbest. 
  • Asbest tas emot i en container på avfallsanläggningen (ej på ÅVC:n).
  • Vi tar ut en avgift för mottagande av asbest. Taxan höjs till 2000 kr/ton fr o m 1 mars 2024.  
  • För att få ytterligare information, kontakta oss via mejl eller telefon. Du hittar kontaktuppgifterna längre ned på den här sidan. 

Vapen, sprängämnen och ammunition 

Vapen, ammunition med tändmedel, sprängämnen, fyrverkerier, raketer, nödbloss och andra pyrotekniska produkter lämnas in till Polisen.  

Tomhylsor sorteras som metall på återvinningscentral. Avskjutna fyrverkerier och raketer sorteras som restavfall i gröna kärlet.  

Företag och verksamheter som hanterar och lämnar farligt avfall

Läs om vilka regler som gäller för företag som hanterar farligt avfall

Läs om hur verksamheten eller företaget ska göra för att lämna farligt avfall på Björshults återvinningscentral

Kontakta oss

Kommunservice Tekniska divisionen

0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se

Besöksadress:

Tillverkarvägen 2,
611 45 Nyköping

Öppettider: mån-tors 07-16,
lunchstängt 12-13
fredag 07-12

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter