Vi följer läget i Ukraina

28 februari 2022

Rysslands invasion av Ukraina påverkar Sverige. Dels kan många känna oro, dels kan situationen leda till IT-attacker, brist på varor eller ett eventuellt flyktingmottagande. Vi och våra fyra kommuner Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund följer utvecklingen. 

Här finns några länkar samlade för dig som söker mer kunskap.

Viktigt med källkritik

Det är viktigt att du är källkritisk till det du hör och själv avstår från att sprida information som du inte säkert vet stämmer. Läs mer om källkritik på krisinformation.se.

Hantera oro

På krisinformation.se finns mer information och råd om hur du hanterar din egen oro och till dig som möter oroliga barn.

Låg risk för väpnat angrepp mot Sverige

Läs mer om säkerhetsläget på Försvarsmaktens webbplats.

Vill du göra något?

Via biståndsorganisationer som Röda Korset, Rädda Barnen och Unicef kan du ge en gåva och stödja det ukrainska folket. Välj helst organisationer med 90-konton, som är kontrollerade så att pengarna inte kommer på avvägar.

Vill du engagera dig med din tid och kunskap finns många föreningar som du kan bli medlem i, till exempelCivilförsvarsförbundet, som våra fyra kommuner har slutit avtal med som frivillig resursgrupp.

Se över din hemberedskap.

Information om Sveriges beredskap för kris och krig

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.  Läs mer krisberedskap och civilförsvar på msb.se.

Kommunernas säkerhet och beredskap

Läs mer om hur din kommun arbetar med säkerhet och beredskap på deras webbplatser:

Gnesta kommun

Trosa kommun

Nyköpings kommun

Oxelösunds kommun