Ett hus som brinner och två brandmän med en slang

Räddningstjänst

Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta har brandmän i beredskap dygnet runt, årets alla dagar. 26 brandmän arbetar på heltid i skift och finns på brandstationen i Nyköping medan övriga har beredskap i hemmet eller på arbetsplatsen. De rycker ut när larmet går.

Vi har även FIP, Första insatsperson, vilket betyder att betyder att en brandman eller styrkeledare har beredskap på jobbet och i hemmet. Han eller hon har tillgång till ett specialutrustat fordon under hela beredskapen, åker direkt till larmadressen och den drabbade får därmed hjälp snabbare. FIP finns i Nävekvarn, Gnesta, Oxelösund, Vrena och Trosa.

Vi åker på 1 600 larm per år

Sörmlandskustens räddningstjänst åker på cirka 1 600 larm per år i våra fyra kommuner, Gnesta, Nyköping, Trosa och Oxelösund, och till kommuner utanför vårt upptagningsområde.  

De vanligaste larmen är automatlarm, trafikolycka och brand i byggnad.   

Vanliga orsaker till bränder i bostäder och byggnader är soteld, glömd mat på spisen eller tekniskt fel. Soteld undviker man bäst genom att sota regelbundet, inte elda för hårt samt att använda torr ved. Att ha fungerande brandvarnare och släckutrustning hemma är en billig livförsäkring.

Läs mer om brandskydd i hemmet.

Vattenlivräddning och räddningsdykare

Inom Sörmlandskusten räddningstjänst bedriver vi vattenlivräddning både på och under ytan. Alla brandmän är utbildade ytlivräddare och några är utbildade räddningsdykare. Vi är en av 18 räddningstjänster i Sverige som har räddningsdykare.

Skillnaden på räddningsdykning och ytlivräddning är att räddningsdykningen sker under vattenytan med dykutrustning medan ytlivräddning sker vid vattenytan med enklare livräddningsutrustning. 

Läs mer om vattenlivräddning.

Hjälp till ambulans - hjärt- och lungräddning med hjärtstartare

IVPA står för I Väntan På Ambulans och innebär att räddningstjänsten blir larmade på sjukvårdslarm som är misstänkt hjärtstopp. Om ingen ambulans finns i närheten larmas räddningstjänsten och alla styrkor i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta har utrustning och utbildning för livräddning.

Hjälp vid hot om självmord

Genom ett nära samarbete kan polis, sjukvård och räddningstjänst bidra till att rätt kompetens snabbt finns på plats när någon står i begrepp att ta sitt liv.

Forskning visar att nio av tio som hindras vid ett självmordsförsök inte dör av suicid senare i livet. Vi är utbildade på att hantera hot om självmord och larmas till sådana händelser sedan våren 2013.

Är du vår nästa brandman?

Som räddningspersonal i beredskap (brandman i beredskap) hos oss bor och arbetar du till vardags i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta, Vrena eller Nävekvarn. Du har vanligtvis en annan huvudarbetsgivare men rycker ut när larmet går. Här kan du läsa om jobbet och hur du ansöker.

Kontakta oss

Sörmlandskustens räddningstjänst

0155-24 75 00
raddningstjansten@nykoping.se

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny