En valborgsmässoeld som brinner

Avrådan från eldning från torsdag 23 juni

22 juni 2022

Från och med imorgon torsdag 23 juni råder avrådan från eldning. Bakgrunden är de höga temperaturer som förväntas med uppåt 25-28 grader och de ökande brandriskvärden som uppstår i samband med det och kan bli mycket höga i vissa områden. Beslutet gäller tills vidare. 

Risken för gräsbrand är just nu stor. Det är torrt i skog och mark och det gamla fjolårsgräset kan lätt börja brinna. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråder vi dig från att elda.

Du som eldar ansvarar

Om du ändå tänker elda bör du vara mycket försiktig och förbereda dig väl. Kom ihåg att det är du som är ansvarig om något går fel, även om du har följt lagar och regler.

Tänk på att:
• Du som eldar är ansvarig för att elden inte sprider sig.
• Se till att ansvarig finns för tändning och efterbevakning.
• Ha släckutrustning förberedd och se till att någon kan använda den vid behov.

Grilla i naturen

Du ska alltid vara försiktig när du grillar i naturen och bedöma om väderleken är lämplig. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten. Grillning får ske på allmän plats om man grillar på särskilt iordningsställda grillplatser. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. Det går också bra använda särskild grillanordning det vill säga hemmagrillar för kol och briketter samt gasolgrill.

Inget eldningsförbud än

Om torkan fortsätter och det blir varmare kan det bli eldningsförbud vilket innebär att det blir förbjudet att elda utomhus på allmän plats. Information om eldningsförbud meddelas på räddningstjänstens och din kommuns webbplats.

Brandriskprognoser

Aktuella kartor för brandrisk hittar du på SMHI:s webbplats
 eller via appen Brandrisk ute.

Information om brandriskprognosen kan du även få från Södertörns brandförsvarsförbund, telefonnummer 08-721 23 26.