Khuzama och Marcus vill hjälpa människor i nöd

30 mars 2021

I höstas startade ett helt nytt beredskapsvärn i Nyköping. Khuzama Touma och Marcus Wöyer är två personer som valt att gå med. För Khuzama är det drivkraften att vilja hjälpa andra människor som lockar.

Marcus Wöyer och Khuzama Touma är två av medarbetarna i Nyköpings beredskapsvärn. Här står de utanför Nyköpings brandstation.

Beredskapsvärnet är en frivillig resurs som kan hjälpa till vid större händelser som till exempel skogsbränder, översvämningar, stormar, pandemier eller andra kriser. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa till med släckningsarbete vid en skogsbrand eller avspärrningar, evakueringar och att ge stöd till drabbade.

Varför ville ni gå med i värnet?
- Jag vill känna mig behövd och när utbildningen drog igång blev jag mer nyfiken. Det är väldigt brett, bland annat att du är behjälplig till polis, ambulanspersonal och medmänniskor, säger Khuzama Touma.

- Hittills har vi bara gått utbildningar, men det är väldigt brett. Vi får vara med och hjälpa till med många olika saker, säger Marcus Wöyer.

Khazuma arbetar till vardags inom Social omsorg i Nyköpings kommun. Marcus arbetar inom räddningstjänsten på SSAB i Oxelösund. Även om de kommer från olika bakgrunder så vill de båda samma sak – hjälpa människor i nöd.
- Jag vill öka tryggheten. Tillsammans är vi starka och tillsammans klarar vi av tuffa situationer, säger Khuzama Touma.

- Brandmansbiten är jag ganska bra på. Ända sedan jag var liten har jag velat hjälpa andra, oavsett om jag känner dem eller inte. Jag har varit mån om folk helt enkelt, säger Marcus Wöyer.

Kort om Nyköpings beredskapsvärn

  • Under hösten 2020 och våren 2021 utbildas 19 nya medarbetare.
    Värnets medarbetare arbetar på frivillig basis och får lön för övning, utbildning och utryckning.
  • Flertalet av medarbetarna i värnet har utomnordisk bakgrund. Tillsammans kan de 12 språk inklusive svenska.
  • Värnet utgår från Nyköping men ska kunna arbeta i hela Sörmlandskustens räddningstjänsts område.
  • Värnet drivs som ett projekt till december 2021. Därefter fattas beslut om det ska permanentas eller avvecklas.

Läs mer om beredskapsvärnet.