Meny

Skolmat

Nyköpings kommun arbetar på flera sätt för att främja ett hållbart samhälle där alla ska kunna göra hälsosamma och miljömedvetna val. Det är kommunens kostorganisation, Måltidsservice, som lagar och serverar skolmaten. 

All information on our webbsite nykoping.se can be translated into different languages. Please read instructions here. 

Varje dag serveras det två måltidsalternativ, varav minst ett vegetariskt alternativ. Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost, vilket innebär att kosten innehåller mjölk och ägg. Nyköpings kommun erbjuder det vegetariska alternativet för dem som önskar att äta fläskfri eller blodfri kost.

Matsedel

Matsedeln för skolmaten finns på webbplatsen skolmaten.se. Du kan också ladda ner appen Skolmaten för att se matsedeln. 

Måltidsservice, kostpolicy och hållbarhet

Vi har tagit fram en kostpolicy och utifrån den - en riktlinje för måltider inom förskola, skola och fritidsverksamhet. Fokus ligger på hållbarhet och Agenda 2030 där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden.

Ekologiskt, närproducerat och samarbete med de sörmländska lantbrukarna är också områden som är viktiga för vår organisation.

Om skolmat och corona

Risken för att bli smittad med coronavirus genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap bedöms vara mycket liten.

Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns. Därför kan barn och elever fortsätta att ta mat själva, såväl kall som varm mat, från en buffé. De behöver inte serveras av personal, enligt Livsmedelsverket.

Alla barn och elever måste däremot sitta och äta sin mat vid bord eller ta med för avhämtning och fortsatt hålla avstånd till varandra. Det är också viktigt med god handhygien, att alla tvättar händerna innan man går in i skolrestaurangen.

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost innebär kost som anpassas av medicinska skäl. Anpassad måltid innebär de avvikelser från normalkosten som anses nödvändiga för att barnet/eleven ska klara sin studiegång i skolan eller vistelse i förskolan, exempelvis neuropsykiatriska funktionsvariationer eller religion.

  • Ny ansökan lämnas in årligen inför varje hösttermin, senast 1 vecka innan läsårstart. 
  • Ifylld blankett samt läkarintyg eller journalkopia ska lämnas till skolsköterskan när ansökan gäller elever och till biträdande rektor när ansökan gäller förskolebarn.
  • Om man äter normalkost igen ska också avanmälan av specialkost göras med denna blankett.
  • Vid ansökan om laktosfri kost för barn i förskolan ska läkarintyg eller journalkopa bifogas.

Kom ihåg att skriva på svenska på blanketten, tack. 

Ansök om specialkost och anpassad måltid

För servering av specialkost i förskola, grundskola och gymnasium följer vi Nyköpings kommuns riktlinje. 

Vegetarisk, vegansk, fläskfri kost eller blodfri kost

Använd samma blankett för samtliga kostalternativ. Du kan till exempel beställa vegetarisk eller vegansk kost alla dagar, eller om du önskar vegetarisk kost och fisk.

Äter du vegetarisk kost de dagar det serveras fläsk och normalkost övriga dagar gör du din beställning på denna blankett. Blanketten ska även användas om du äter vegetarisk kost de dagar det serveras blodmat.

Kom ihåg att skriva på svenska på blanketten, tack. 

Beställ vegetarisk, vegansk, fläskfri kost eller blodfri kost

Om skolmaten

Arbetet med skolmaten utgår från kommunens kostpolicy med ett hållbarhetstänk där eleverna får kunskap kring matens miljöpåverkan. En stor del av råvarorna är ekologiska och flera förskolor och skolor arbetar aktivt med klimatsmarta sätt att inspirera eleverna till ett matintresse.

Några av de kreativa arbetssätten har officiellt prisats vid ett flertal tillfällen, bland annat förskolans arbete med hållbar matglädje.

Den mat som serveras i skolan är näringsmässigt fullvärdig enligt nordiska närings-rekommendationer och följer de krav som ställs enligt skollagen.

Frågor och svar

Vi har satt samman de mest förekommande frågorna med svar så att du enkelt kan få mer information. Saknar du svar på en fråga är du välkommen att höra av dig.

Kontakta oss

Måltidsservice

maltidsservice@nykoping.se

 

Adress

Bruksgränd 2

611 32 Nyköping

Vi har besökstider tisdagar och torsdagar 13.00-16.00.

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter