Meny

Skolmat

Nyköpings kommun arbetar på flera sätt för att främja ett hållbart samhälle där alla ska kunna göra hälsosamma och miljömedvetna val. Det är kommunens kostorganisation, Måltidsservice, som lagar och serverar skolmaten. 

All information on our webbsite nykoping.se can be translated into different languages. Please read instructions here. 

Varje dag serveras det två måltidsalternativ, varav minst ett vegetariskt alternativ. Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost, vilket innebär att kosten innehåller mjölk och ägg. Nyköpings kommun erbjuder det vegetariska alternativet för dem som önskar att äta fläskfri eller blodfri kost.

Matsedel

Matsedeln för skolmaten finns på webbplatsen skolmaten.se. Du kan också ladda ner appen Skolmaten för att se matsedeln. 

Måltidsservice, kostpolicy och hållbarhet

Vi har tagit fram en kostpolicy och utifrån den - en riktlinje för måltider inom förskola, skola och fritidsverksamhet. Fokus ligger på hållbarhet och Agenda 2030 där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden.

Ekologiskt, närproducerat och samarbete med de sörmländska lantbrukarna är också områden som är viktiga för vår organisation.

Om skolmat och corona

Risken för att bli smittad med coronavirus genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap bedöms vara mycket liten.

Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns. Därför kan barn och elever fortsätta att ta mat själva, såväl kall som varm mat, från en buffé. De behöver inte serveras av personal, enligt Livsmedelsverket.

Alla barn och elever måste däremot sitta och äta sin mat vid bord eller ta med för avhämtning och fortsatt hålla avstånd till varandra. Det är också viktigt med god handhygien, att alla tvättar händerna innan man går in i skolrestaurangen.

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost innebär kost som anpassas av medicinska skäl. Anpassad måltid innebär de avvikelser från normalkosten som anses nödvändiga för att barnet/eleven ska klara sin studiegång i skolan eller vistelse i förskolan, exempelvis vid neuropsykiatriska funktionsvariationer.

  • Ny ansökan görs i e-tjänsten årligen inför varje hösttermin, senast den 30 juni när det gäller specialkost och senast den 31 augusti vid ansökan om anpassad måltid.
  • Läkarintyg eller journalkopia ska bifogas vid ansökan om specialkost.
  • Vid ansökan om anpassad måltid ska ett särskilt intyg från förskolan/skolan bifogas. Kontakta biträdande rektor om barnet går i förskolan eller Elevhälsoteamet om det gäller en elev på en skola. Ansökningarna blir endast godkända om intyg har bifogats. Elevhälsoteamet består av rektor, kurator, skolsköterska, specialpedagog och skolpsykolog. 

För servering av specialkost i förskola, grundskola och gymnasium följer vi Nyköpings kommuns riktlinje. Vänligen läs igenom denna innan du ansöker i e-tjänsten.

Kom ihåg att skriva på svenska i e-tjänsten, tack.

Ansök om specialkost och anpassad måltid

Vegetarisk, vegansk, fläskfri kost eller blodfri kost

I vår e-tjänst beställer du även vegetarisk, vegansk, fläskfri, nötköttsfri eller blodfri kost. Du kan till exempel beställa vegetarisk eller vegansk kost alla dagar, eller om du önskar vegetarisk kost och fisk. Du kan även beställa vegetarisk kost de dagar som det serveras fläsk eller blodmat och normalkost övriga dagar.

Ny beställning görs i e-tjänsten årligen inför varje hösttermin, senast den 30 juni.

För servering av specialkost i förskola, grundskola och gymnasium följer vi Nyköpings kommuns riktlinje. Vänligen läs igenom denna innan du ansöker i e-tjänsten.

Kom ihåg att skriva på svenska i e-tjänsten, tack. 

Beställ vegetarisk, vegansk, fläskfri kost eller blodfri kost

Om skolmaten

Arbetet med skolmaten utgår från kommunens kostpolicy med ett hållbarhetstänk där eleverna får kunskap kring matens miljöpåverkan. En stor del av råvarorna är ekologiska och flera förskolor och skolor arbetar aktivt med klimatsmarta sätt att inspirera eleverna till ett matintresse.

Några av de kreativa arbetssätten har officiellt prisats vid ett flertal tillfällen, bland annat förskolans arbete med hållbar matglädje.

Den mat som serveras i skolan är näringsmässigt fullvärdig enligt nordiska närings-rekommendationer och följer de krav som ställs enligt skollagen.

Frågor och svar

Vi har satt samman de mest förekommande frågorna med svar så att du enkelt kan få mer information. Saknar du svar på en fråga är du välkommen att höra av dig.

Kontakta oss

Måltidsservice

maltidsservice@nykoping.se

 

Adress

Bruksgränd 2

611 32 Nyköping

Vi har besökstider tisdagar och torsdagar 13.00-16.00.

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter