Frågor och svar om skolmaten

Här kan du läsa mer om hur maten tillagas och vart. Samt om näringsinnehållet i maten påverkas av transporten.

Maten tillagas från grunden och flera av verksamheterna driver köken i privat regi. Utöver måltidsverksamhet i privat regi har vi 19 förskolor och en skola där kockar är anställda av kommunen. Inom de verksamheterna serveras cirka 1600 portioner varje dag.

Vad serveras?

Varje dag serveras två olika rätter varav en är vegetarisk, samt salladsbuffé med grönsaker efter säsong. Mjölk och hårt bröd finns till varje måltid.

Vilken typ av matfett används?

Kommunen följer Livsmedelsverkets rekommendation om matfett vilket är nyckelhålsmärkt matfett i skolan och matfett med minst 70 % fetthalt i förskolan. Även ett matfett med minst 75 % fetthalt erbjuds i skolan.

Vilken typ av mjölk serveras?

Alla kommunala förskolor och skolor följer Livsmedelsverkets rekommendation om mjölk i skolan, som är lättmjölk. Lättmjölk innehåller mer D-vitamin och mindre mättat fett och det är därför det rekommenderas. Flera skolor har utökat med att även servera mellanmjölk eftersom många barn och elever tycker om den.

Lagas maten efter säsong?

Menyerna skapas efter säsong, exempelvis serveras mycket rotfrukter på vintern. Lite festligare buffé serveras vid påsk, jul och skolavslutning. Alla rätter provlagas och smakas innan de hamnar på menyn.

Tillagas potatismos från grunden?

All potatismos tillagas från grunden i tillagningsköken i Nyköping. Potatismosets ingredienser är potatis, smör, mjölk och kryddor. Även såser, soppor, grytor och gratänger tillagas från grunden.

Hur mycket mat beställs?

Hur mycket mat en förskola eller skola får beror på hur många portioner som har beställts. Alla barn och elever ska få äta sig mätta samtidigt som vi försöker minska matsvinnet. Därför är det viktigt att rätt mängd mat beställs.

Tillsammans med Sodexo följer kommunen Livsmedelsverkets rekommendationer för portionsstorlekar till alla åldersgrupper. Det innebär att alla barn och elever genom lunchen ska få i sig 30 % av dagens rekommenderade näringsbehov. Om maten mot förmodan skulle ta slut kan skolan eller förskolan kontakta tillagningsköket som direkt skickar mer mat. Om maten skulle ta slut vid flera tillfällen kontaktar förskolan eller skolan Sodexo och rättar till beställningen.

Hur påverkas matens näringsinnehåll av transport?

De förskolor och skolor som inte har egna kök får mat levererad från de skolor i kommunen som har tillagningskök. Under transporten hålls maten varm.

Näringsanalyser på den varmhållna maten visar hur näringsinnehållet påverkas av att transporteras från tillagningstillfället till serveringstillfället. Resultatet av de mätningar som gjorts visade att näringsinnehållet blir mer koncentrerat för vissa näringsämnen samtidigt som vattenlösliga vitaminer minskar något. Det beror på att vattenhalten i maträtten sjunker vid varmhållning.

Får eleverna den energi och näring de behöver?

Den lunch som Sodexo serverar i Nyköpings kommun följer svenska näringsrekommendationer på 30 % av dagens näringsbehov. En dietist planerar och beräknar näringsinnehållet i skolorna och förskolornas menyer så att de uppfyller rekommendationerna. Det vegetariska alternativet har samma näringsinnehåll. Kolhydraterna i maten ska vara av god kvalitet och inte komma från sockerrika livsmedel.

Får eleverna vara med och bestämma kring skolmaten?

På alla skolor finns matråd där elever inbjuds för att dela sina tankar kring skolmaten, matsalen samt menyn. De kommunala skolorna och förskolorna arbetar med miljö-och klimatfrågor kring skolmaten, vilket bland annat handlar om att ge eleverna kunskap kring återvinning och hållbarhet. De kommunala förskolorna arbetar även med pedagogiska måltider där barnen får upptäcka mat. Även förskolorna har matråd.

Vilka skolor har egna tillagningskök?

Arnö skola, Kiladalens Norra Skola i Svalsta, Tystberga skola och Nyköpings högstadium (Alpha och Omega).

Måltidskonsulent

Camilla Larsson