Skolmat

Kommunens skolor serverar två måltidsalternativ varje skoldag, med inriktning på hållbara och hälsosamma måltider. Behöver du specialkost eller anpassad kost ska du ansöka varje år.

All information on our webbsite nykoping.se can be translated into different languages. Please read instructions here. 

Matsedel

Hämta matsedel

Ladda ned appen Skolmaten 

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost är kost som anpassas av medicinska skäl, som vid matallergi eller överkänslighet mot livsmedel. Du behöver läkarintyg eller journalkopia för att ansöka om specialkost. 

Anpassad måltid är de avvikelser från normalkosten som anses nödvändiga för att barnet/eleven ska klara sin studiegång i skolan eller vistelse i förskolan, till exempel vid neuropsykiatriska funktionsvariationer. Vegankost är också anpassad måltid.

Du behöver ett särskilt intyg från förskolan/skolan för att ansöka om anpassad kost. Kontakta biträdande rektor om barnet går i förskolan eller elevhälsoteamet på ditt barns skola. Ansökningarna blir endast godkända om intyg har bifogats. För vegankost krävs inget intyg.

Du behöver ansöka varje år, senast den 31 juli.

Läs igenom kommunens riktlinjer för specialkost och anpassad måltid innan du gör din ansökan

Ansök om specialkost eller anpassad måltid 

Vegetarisk, fläskfri eller blodfri kost

Om ditt barn går i skola (förskoleklass-gymnasium) behöver du inte beställa vegetarisk, fläskfri eller blodfri kost (nytt från 2022).  

Varje skoldag serverar vi två måltidsalternativ, varav minst ett vegetariskt alternativ. Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost, vilket innebär att kosten innehåller mjölk och ägg.

Nyköpings kommun erbjuder det vegetariska alternativet för de som önskar äta fläskfri eller blodfri kost.

Barn i förskola - beställ 

Om ditt barn går i förskola behöver du fortfarande beställa vegetarisk, fläskfri och blodfri kost i e-tjänst. Det beror på att vi enbart serverar en maträtt per dag på våra förskolor.

Frågor och svar

Läs frågor och svar för mer information. Saknar du svar på en fråga är du välkommen att höra av dig. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Om skolmaten

Den mat som vi serverar i skolan är näringsmässigt fullvärdig enligt nordiska näringsrekommendationer och följer de krav som ställs enligt skollagen.

Till lunchen serverar vi vatten och mjölk som dryck. Mjölken som vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.  

Arbetet med skolmaten utgår från kommunens kostpolicy och riktlinje för måltider inom förskola, skola och fritidsverksamhet. Måltidsservice, kommunens kostorganisaion som lagar och serverar skolmaten, har ett hållbarhetstänk där eleverna får kunskap kring matens miljöpåverkan.

Hållbara skolmåltider

Kommunen arbetar efter Världsnaturfondens koncept One planet plate, som tar ett helhetsgrepp om måltidens påverkan på miljön. Fokus ligger på hållbarhet och på Agenda 2030 där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden, bland annat för folkhälsan och miljön. 

Ekologiskt, närproducerat och samarbete med de sörmländska lantbrukarna är också områden som är viktiga för vår måltidsorganisation.

Läs mer om hur vi arbetar med hållbara skolmåltider

Prisade måltidsarbeten 

Flera kommunala förskolor och skolor i Nyköping har fått priser och nomineringar för sitt kreativa måltidsarbete. Ett exempel på det är Tessins förskola, som vann första pris i tävlingen Arla Guldko 2015 och därmed blev utsedd till Bästa Matglädjeförskola!

Förskolor har också blivit nominerade till Årets förskolekök av White guide junior. Bland annat nominerades Ängstugans förskola år 2020 och år 2021 nominerades Tystberga förskola.

EU-logotyp-skolmjolksstod-webbstorlek.jpg

Öppna sidomeny

Nyheter