Ekonomiprogrammet

På ekonomiprogrammet utbildas du för en djupare kunskap inom företagsekonomi och juridik. Vi jobbar med projekt som inbegriper flera ämnen samtidigt, ibland även med internationella relationer. Vi samarbetar med olika företag och Ung Företagsamhet, där man får prova på att starta, driva och avveckla ett företag. Inom de juridiska kurserna lär du dig om lag och rätt i ett demokratiskt samhälle och hur vi påverkas av internationell rätt.

På Ekonomiprogrammet utbildas du för en djupare kunskap inom företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Under din tid på programmet möter du verkligheten genom studiebesök, resor inom och utanför Sverige samt genom praktiskt undersökningsarbete. 

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • lära dig hur ett företag är uppbyggt och fungerar
  • lära dig hur man startar och driver ett eget företag
  • lära dig grunderna i juridik för individ och företag och/eller
  • skaffa dig en bred behörighet till högskolan/universitet

Under utbildningen lär du dig om hur ekonomin påverkar vårt samhälle. Vi skapar också kontakter med företag och myndigheter genom besök bl.a. på rättegångar och hos olika företag. Under ditt sista år får du också driva ett eget UF-företag.

Inom de juridiska kurserna lär du dig om lag och rätt i ett demokratiskt samhälle och hur vi påverkas av internationell rätt.

För språkstudier kan du välja mellan fyra olika språk; franska, italienska, spanska och tyska som du kommer att läsa i ett, två eller tre år beroende på vilka val du själv gör. Du kan antingen fortsätta med ett språk som du läst på grundskolan eller börja med något nytt. Du som läser modersmål kan naturligtvis göra detta istället – eller i kombination med ett annat språk.

Efter dina tre år på ekonomiprogrammet har du fått god inblick i hur näringslivet fungerar och är väl förberedd för att studera vidare, få jobb eller kanske starta eget företag. Du har även möjligheten att bli Diplomerad gymnasieekonom, vilket visar att du har särskild kompetens inom ekonomi.

Under årskurs ett (1) presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. 

Programmet har två inriktningar:

Ekonomi och företagande

(Motsvarar inriktning Ekonomi på Mitt Gymnasieval)

Du får kunskaper i hur man startar och driver företag, gör ekonomiska beräkningar, utvecklar sin produkt, marknadsför och organiserar företaget. Vi arbetar med analys av företagets olika delar och använder olika verktyg för att planera och följa upp företagets ekonomi som ekonomisystem för administration och bokföring.

Du har möjlighet att bli diplomerad gymnasie- ekonom samt driva eget företag genom Ung företagsamhet (UF).

Juridik och kriminologi

Inriktningen juridik och kriminologi innebär att du bland annat fördjupar dig inom olika rättsområden. Målet är att skapa en djupare förståelse för lag och rätt i ett demokratiskt samhälle och hur vi påverkas av internationell rätt. Du tränas i din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem samt komplexa samhällsfrågor.

Kontakta oss

Ekonomiprogrammet

Resultatenhetschef
Per Ivehammar
per.ivehammar@nykoping.se
073-773 71 04

Felicia Zätterström
073-048 41 16
felicia.zatterstrom@nykoping.se

 

 

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-24 80 80 
nykopingsgymnasium@nykoping.se

Besöksadress:
Västra Storgatan 42, Nyköping 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny