Elevhälsa
Elevhälsan arbetar förebyggande och hälsofrämjande. Vill du ha hjälp i elevärende vänd dig till elevhälsogruppen eller skolledningen på den skola som eleven går.
Varje skolområde organiserar sin egen elevhälsa. I skolornas elevhälsoteam ingår olika professioner som rektor, specialpedagoger, skolkurator, skolsköterska och skolpsykolog. Ibland även andra yrkesgrupper som socialpedagog och studie- och yrkesvägledare.
- Vill du komma i kontakt med skolsköterska eller elevhälsan, kontakta den skola som ditt barn går på.
Det finns kompetenser med kommunövergripande uppdrag, så som skolläkare, skollogoped samt specialpedagog. De samarbetar med och stöttar de lokala elevhälsoteamen. Skolans elevhälsa kan ta hjälp av dem och all kontakt med dem går via skolans elevhälsa.
Särskilt stöd
Har du ett barn som är i behov av särskilt stöd i förskolan eller skolan? Du kan ansöka om särskilt stöd om ditt barn har till exempel psykisk eller fysisk funktionsnedsättning eller sen språkutveckling.
Hälsosamtal
Elevhälsans medicinska insats ingår i Elevhälsan på skolan. En viktig del i det hälsofrämjande arbetet är hälsobesöken som vi genomför i förskoleklass, årskurs 4, årskurs 8 och årskurs 1 på gymnasiet. Vid det första besöket i förskoleklass är vårdnadshavare med.
Behov av hälso- och sjukvård i skola eller förskola - egenvård
Om ditt barn har behov av hälso- och sjukvårdsinsats när hen är i skolan eller i förskolan - så kallad egenvård - behöver du ha ett intyg från hälso- och sjukvården. Det kan till exempel handla om att testa blodsocker, injicera insulin, administrera läkemedel och sondmatning. Läs mer på sidan om egenvård.
Kompetenser hos centrala elevhälsan
Skolläkare
Skolläkarna stödjer elever i skolmiljön huvudsakligen genom hälsofrämjande och förebyggande åtgärder, både direkt till eleven liksom genom att handleda och samverka med andra personalkategorier i Elevhälsan. Kontakt med skolläkare går via skolans elevhälsa.
Skollogoped - tal, språk och kommunikation
Skollogopedens uppdrag i kommunen är att stötta personalen på fritidshemmen och skolans pedagoger när de behöver stöd och råd kring elever med språkliga svårigheter. Skollogopeden kan hjälpa pedagoger med anpassningar i lärverktyg och lärmiljön både på individ-och gruppnivå.
Logopeden samarbetar med andra instanser som till exempel barn- och habiliteringen och Regionens logopeder. Kontakt med logopeder går via skolans elevhälsa.
Skolpsykolog
Varje skolområde har sin egen skolpsykolog som ingår i skolområdets elevhälsoteam. Skolpsykologerna arbetar främst hälsofrämjande och förebyggande men har även utredningsuppdrag om det finns misstankar om att en elev skulle tillhöra särskolans målgrupp.
Specialpedagog
Varje skola har specialpedagoger anställda och de ingår i skolornas elevhälsoteam. Därutöver finns några centralt anställda specialpedagoger med spetskompetens inom läs- och skriv, språk och kommunikation, hörselnedsättning samt särskola. Av dem kan skolpersonal få rådgivning.