Coronaviruset: Skärpta nationella råd gäller
Elever som studerar på gymnasienivå har till och med vårterminen de fyller 20 år rätt till studiestöd från CSN. Om eleven dessutom har en lång resväg, eller studerar på annan ort, kan de ha rätt till ytterligare ekonomiskt stöd.
Elevresor är en ersättning av kostnaden för elevens resor till och från sin gymnasieutbildning.
För elever i gymnasieskolan finns det inte någon rätt till skolskjuts. Elevens hemkommun ska dock stå för kostnaderna för elevens dagliga resor mellan bostaden och skolan, om färdvägen är minst sex kilometer. Stödet ska ges kontant eller på annat lämpligt sätt.
Elever som studerar inom Södermanland med mer än sex kilometers resväg beviljas i första hand busskort. Om eleven pendlar dagligen till ett annat län beviljas istället resebidrag.
Du ansökan om elevresor (resebidrag) och inackorderingsbidrag med bank-id i kommunens e-tjänst.
Det går även att ansöka via pappersblankett om du saknar bank-id. Kontakta handläggare för att få blankett, mejladress: skolskjuts@nykoping.se
Elever som är folkbokförda i Nyköpings kommun och har mer än 6 km till skolan blir erbjudna elevresor med busskort via ett informationsbrev.
Informationsbrevet skickas hem till elever som börjar första året på gymnasiet. För att tacka "ja" och få busskort ansöker du i e-tjänsten.
Ny ansökan inför nytt läsår behöver göras för elever:
Ansökan skolskjuts/Logga in på Min sida
Efter handläggning av ditt ärende får du återkoppling i form av ett epostmeddelande. Ditt beslut finns på ”Min sida” i e-tjänsten.
Om eleven är folkbokförd i Nyköpings kommun har eleven, till och med första halvåret det år de fyller 20 år, rätt till kommunalt resebidrag om de uppfyller nedanstående förutsättningar.
Detsamma gäller vid studier i gymnasial vuxenutbildning. Elever som fyllt 20 år har möjlighet att ansöka om resebidrag hos CSN.
Resebidrag beviljas under förutsättning:
Det är endast avståndet mellan folkbokföringsadress och gymnasieskolan som avgör om eleven är berättigad till elevresor. Ansökan om elevresor kan inte prövas utifrån andra skäl.
Gymnasieelever som erbjuds busskort får ett busskort laddat med en skolkortsprodukt.
Busskortet är laddat med tre resor per dag alternativt 300 resor per läsår för de elever som omfattas av växelvis boende. Det för att eleven ska kunna ta sig till och från skolan och via en annan aktivitet eller stanna hos en kompis. Antalet resor är ett politiskt beslut.
Mer information om biljettprodukter finns på Sörmlandstrafikens webbplats.
För anslutningsresor till busshållplatsen kan du få ersättning om:
Ersättningen betalas ut med samma belopp som för resa med eget fordon i tjänsten enligt skatteverket.
Elev i gymnasieskola som har en varaktig funktionsnedsättning kan, efter särskild prövning, få kostnadsfria resor om eleven har avsevärda svårigheter att ta sig mellan folkbokföringsadress och skolan på egen hand.
Ansökan måste då kompletteras med ett läkarintyg som styrker elevens transportbehov.
Inackorderingsbidrag är ett bidrag för att minska de merkostnader som kan uppstå om eleven måste bo inneboende under sin studietid.
Eleven kan, till och med första halvåret det år de fyller 20 år, ha rätt till inackorderingsbidrag om de uppfyller nedanstående förutsättningar.
Elever som fyllt 20 år har möjlighet att ansöka om inackorderingsbidrag hos CSN.
Inackorderingsbidrag beviljas under förutsättning:
Eleven kan inte beviljas inackorderingsbidrag för studier utomlands.
Bidraget beviljas utan prövning mot föräldraekonomin och oberoende av kostnaden för inackordering, med ett fast belopp motsvarande 1/30 av basbeloppet.
För år 2020 är 1/30 av basbeloppet 1577 kr/mån under 9 månader. Inackorderingsbidraget betalas ut en gång per termin, 15 september och 15 januari.
Beslut om elevresa i form av busskort gäller under hela gymnasietiden. Undantag är introduktionsprogrammen på gymnasiet, då gäller fortfarande besluten ett läsår i taget. Du måste göra en nya ansökan inför varje nytt läsår.
För elever med elevresa baserat på ett läkarintyg gäller beslutet i enlighet med intygets giltighetstid. Har beslutet om elevresa gått ut behöver du göra en ny ansökan och skicka in ett nytt läkarintyg.
Beslut om resebidrag och inackorderingsbidrag gäller för ett läsår. Du ska göra en ny ansökan inför varje läsår så snart du har fått ditt antagningsbesked. Bifoga en kopia av antagningsbeskedet med ansökan.
Beslut för elever i gymnasiet varar som längst till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år.
Om de förutsättningar som beslutet grundar sig på förändras, upphör beslutet att gälla från och med det datum då förändringen sker.
Den som tar emot rese- eller inackorderingsbidrag på felaktiga grunder blir återbetalningsskyldig.
För att resa med buss behöver eleven ha ett giltigt färdbevis i form av en biljett eller ett giltigt busskort. Om eleven inte kan visa ett giltigt färdbevis vid kontroll kan eleven få betala tilläggsavgift.
Har du ett beslut om skolskjuts/busskort använder du det kort du tidigare haft. Är det första gången du får ett beslut om busskort delas kortet ut av skolan.
Mer information om tilläggsavgifter finns på Sörmlandstrafikens webbplats
Har busskortet slutat fungera eller försvunnit kan du som är elev få ut ett nytt kort på skolan. Kostnaden för ett borttappat kort är 100 kronor.
Anmäl borttappat, stulet eller trasigt busskort här.
Eleven/vårdnadshavaren kan behöva stå för kostnaden av resor tills ett nytt kort kan lämnas ut.
För att alla elever och övriga resenärer ska ha en trafiksäker och god miljö under resan är det viktigt att följa de regler som gäller vid på- och avstigning.
Vid hållplatsen
För att alla elever och övriga resenärer ska ha en trafiksäker och god miljö under resan är det viktigt att följa de regler som gäller vid på- och avstigning.
På- och avstigning
För att alla elever och övriga resenärer ska ha en trafiksäker och god miljö under resan är det viktigt att följa de regler som gäller ombord på bussen och
vid på- och avstigning.
Förbud mot kränkning och diskriminerande behandling gäller, precis som i skolan, hela vägen till och från skolan.
Om en elev missköter sig i anslutning till resan kontaktas aktuell skola som i sin tur kontaktar elevens vårdnadshavare. Vid upprepad misskötsel i samband med resan kan busskortet komma att dras in.
Du hittar alla tidtabeller på sormlandstrafiken.se eller i appen Sörmlandstrafiken.
Kontaktvägar till Sörmlandstrafiken: telefon: 020-44 40 00 eller kundservice@sormlandstrafiken.se
Samhällsbetalda resor, för ärenden om resebidrag och inackordering
skolskjuts@nykoping.se
0155-24 83 90
Telefontid
vardagar kl. 09-12 och 13-16
Sörmlandstrafiken
020-44 40 00
kundservice@sormlandstrafiken.se
Du hittar alla tidtabeller på sormlandstrafiken.se eller i appen Sörmlandstrafiken.