Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Elever i grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola har rätt till kostnadsfri skolskjuts om kritierier för avstånd och ålder är uppfyllda. Elever i gymnasiet kan ansöka om busskort. En gymnaiseelev som studerar på annan ort kan ansöka om resebidrag eller inackorderingsbidrag.
Skolskjuts kan vara resor med buss i kollektivtrafik, skoltaxi eller en kombination av båda. För att få skolskjuts behöver vissa kriterier vara uppfyllda.
Skolskjuts är den resa som går till och från den skola kommunen erbjudit eleven plats. Resor till och från fritidshem och förskola har föräldrar ansvar för.
För elever i gymnasiet finns inte skolskjuts men man har rätt till elevresa i form av busskort om avståndet från folkbokföringsadressen till skolan överstiger 6 kilometer.
Det går även att ansöka om resebidrag eller inackorderingsbidrag om eleven studerar på annan ort.
Läs mer här om hur du överklagar ett beslut.
För att resa med buss behöver eleven ha ett giltigt färdbevis i form av en biljett eller ett giltigt busskort. Om eleven inte kan visa ett giltigt färdbevis vid kontroll kan eleven få betala tilläggsavgift.
Har du ett beslut om skolskjuts/busskort använder du det kort du tidigare haft. Är det första gången du får ett beslut om busskort delas kortet ut av skolan.
Mer information om tilläggsavgifter finns på Sörmlandstrafikens webbplats
Har busskortet slutat fungera eller försvunnit kan du som är elev få ut ett nytt kort på skolan. Kostnaden för ett borttappat kort är 100 kronor.
Anmäl borttappat, stulet eller trasigt busskort här.
Eleven/vårdnadshavaren kan behöva stå för kostnaden av resor tills ett nytt kort kan lämnas ut.
För att alla elever och övriga resenärer ska ha en trafiksäker och god miljö under resan är det viktigt att följa de regler som gäller vid på- och avstigning.
Vid hållplatsen
För att alla elever och övriga resenärer ska ha en trafiksäker och god miljö under resan är det viktigt att följa de regler som gäller vid på- och avstigning.
På- och avstigning
För att alla elever och övriga resenärer ska ha en trafiksäker och god miljö under resan är det viktigt att följa de regler som gäller ombord på bussen och
vid på- och avstigning.
Förbud mot kränkning och diskriminerande behandling gäller, precis som i skolan, hela vägen till och från skolan.
Om en elev missköter sig i anslutning till resan kontaktas aktuell skola som i sin tur kontaktar elevens vårdnadshavare. Vid upprepad misskötsel i samband med resan kan busskortet komma att dras in.
Resor med skoltaxi samordnas med andra elever. Endast elever som beviljats
skolskjuts, och är inplanerade i turen, får åka med i turen.
Du anmäler ändringar av skoltaxi till skolskjutshandläggare. Det gäller till exempel byte av morgon- eller eftermiddagsturer eller byte av veckor vid växelvis boende. Kontaktuppgifter: skolskjuts@nykoping.se, 0155-24 83 90, vardagar kl. 9-12 och 13-16.
Handläggningstiden är minst 10 arbetsdagar. Vid skolstart är handläggningstiden utökad till fyra veckor med anledning av hög belastning.
Skoltaxin avgår på utsatt tid, precis som med buss i linjetrafik. Se till att vara på plats vid uppsamlingsplatsen i god tid.
Skolskjutsen kan av olika anledningar vara försenad, särskilt vintertid. Vänta kvar vid uppsamlingsplatsen och kontakta Sörmlandstrafikens servicecenter för information om skoltaxin är försenad mer än 5 minuter.
Om eleven missar resan på morgonen kommer det ingen ny skoltaxi.
Vårdnadshavare ansvarar då för att eleven kommer till skolan.
Om eleven inte åker med på resan på morgonen utan att en giltig avbokning skett, så avbokas hemresan automatiskt. För att boka på hemresan igen, ring Sörmlandstrafikens Servicecenter.
Vid återkommande ogiltiga avbokningar kommer
vårdnadshavare kontaktas för att säkerställa om behovet av skoltaxi kvarstår.
Det är vårdnadshavaren som ansvarar för att avboka resa, till exempel om eleven blir sjuk under dagen och behöver åka hem tidigare.
Du kan avboka resor dygnet runt via appen ”Serviceresor Sörmland” eller på telefonnummer 0155-24 58 00.
Avboka resan i så god tid som möjligt.
Nyköpings kommuns planeringsmålsättning
Elever som reser med skoltaxi får en uppsamlingsplats för på- och avstigning. Den anvisade uppsamlingsplatsen kan ändras över tid beroende på elevens ålder, resans längd/sträckning eller på andra samåkande elevers adresser.
För allas trivsel är det inte tillåtet att äta eller dricka i fordonen eller spela musik utan hörlurar.
Föraren kan komma att bestämma på vilka platser eleverna ska sitta för att
öka trivseln och trygghet under färden.
Vid skadegörelse kontaktas vårdnadshavare och eventuell ersättning kan krävas. Skadegörelse kan komma att bli polisanmäld.
Det finns alltid sittplats med bälten till samtliga elever samt bilkudde till de elever som har behov av det.
Anmälan och avanmälan av bilkudde gör du till
skolskjutshandläggare, skolskjuts@nykoping.se.
Föraren ska säkerställa att barn under 15 år använder säkerhetsbälte under färden.
Alla ärenden för skolskjuts, resebidrag och inackordering handläggs av enheten Samhällsbetalda resor på Samhällsbyggnad. Så här når du oss:
skolskjuts@nykoping.se
0155-24 83 90
Telefontid
vardagar kl. 09-12
Sörmlandstrafiken
För frågor om beviljade resor:
Telefon: 0155-24 58 00 (öppet dygnet runt för avbokningar)
E-post: kundservice@sormlandstrafiken.se
Avbokningar av skolskjuts:
aterkommanderesor@sormlandstrafiken.se