Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Här finns information om hur skolan fungerar för dig som har fått uppehållstillstånd eller söker asyl i Sverige och bor i Nyköpings kommun.
På Skolverkets webbplats finns information om hur svenska skolan fungerar. Du kan enkelt byta språk, lyssna på informationen och/eller titta på informationen som film.
Här finns information för nyanlända om modersmålsundervisning i skolan i Nyköpings kommun.
Barn som är 3 år och äldre har rätt att gå i förskola. Barn under 3 år har inte rätt till förskoleplats. Nyköpings kommun erbjuder barn från årskurs 1 plats i grundskolan. Läs mer på Migrationsverkets webbplats.
Kontakta handläggare för placering i förskola och fritidshem på 0155–24 80 60 eller barnplacering@nykoping.se.
Läs mer om förskola i Nyköpings kommun.
Gäller från höstterminen det år barnet fyller 6 år.
Läs mer om förskoleklass.
Nykomsten är en mottagningsenhet som tar emot nyanlända elever i åldern 7-12 år för att introducera dem i svenska skolan under 6-8 veckor. På Nykomsten blir barnets tidigare skolkunskaper kartlagda enligt skolverkets regler. Därefter sker överlämning till den ordinarie skolan. Nykomsten finns på Gruvans skola, Brandkärr. Kontakta personalen på telefon: 073-412 16 42 eller administratör Jessica Ewertsson på telefon: 0155-45 70 56 .
Läs mer om grundskolan.
På Nyköpings högstadium går elever i årskurs 7-9. Kontakta skolassistent Tina Eriksson 073 - 773 79 27. Du hittar ansökningsblanketten här.
Läs mer om grundskolan.
På Språkintroduktion får elever en start i gymnasieskolan, mer info hittar du här. Gymnasieskolan är en avgiftsfri och frivillig skolform som ungdomar kan välja att genomföra efter avslutad grundskola Kontaktuppgifter.
Läs mer om gymnasiet.
Utbildningen ger vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. Utbildning i svenska för invandrare (SFI) är en kvalificerad språkutbildning.
Läs mer om SFI.
Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare på Campus Nyköping har du som saknar grundläggande kunskaper i svenska och:
Enhetschef Kvalitet och Integration
Susanne Svedberg
susanne.svedberg@nykoping.se