Nybygget

Välkommen till Nybygget - ett kreativt återanvändningscenter. Hit kan barn och pedagoger från Nyköpings kommunala förskolor komma och skapa, hämta material eller bara inspireras.

Företag, arbetsplatser och privatpersoner skänker material till det kreativa återanvändningscentret som kallas Nybygget.

Materialet används sedan i förskolan. Det blir en motvikt till färdigproducerat lekmaterial och blir en del i förskolornas arbete med lärande för hållbar utveckling.

Boka tid

Vill du som jobbar i förskolan komma till Nybygget med barngrupp?
Boka tid på:
nybygget@nykoping.se eller 
073-149 30 49
Öppet: tisdagar och onsdagar kl 9-11.30

Vi finns på Olof Palmes väg 3, i paviljongen vid Träffen

Hämta material

Pedagoger kan komma till Nybygget och hämta material, som tillexempel spillbitar av mattor, papprör, kabelbitar och gamla sängben. Du behöver inte boka tid för om du kommer som enskild pedagog under våra öppettider. Men om du vill komma på en annan tid än öppettiderna, kontakta oss då. 

Materialet är gratis att hämta och är tänkt att användas som ett komplement till eller i stället för färdigproducerade leksaker.

Som betalning för materialet vill vi i stället ha en dokumentation som visar på vilket sätt ni använt materialet hos er. Syftet är att inspirera andra.

Skänka material

Har du som privatperson rensat ut dina skåp och lådor hemma, kan du skänka material i Nybyggets container. Den finns placerad på Björshults återvinningscentral. Du kan också lämna det hos oss på Nybygget, se öppettider ovan eller ring om du vill komma på en annan tid. 

Vi tar tacksamt emot knoppar och handtag, papper, kakelplattor, porslin, husgeråd, kastruller, formar, barnböcker, spel, ramar, tyger, garner och dylikt. Hos oss får materialet en ny chans.

Idén med Nybygget

Förskolan har uppdraget att verka och bidra till en hållbar utveckling. Nybygget tar tillvara på de resurser som vi har genom att samla material som går att återanvända. Vi vill också öka medvetenheten kring konsumtion och dess påverkan på vår jord. 

Genom återbruksmaterialet får barnen använda sin fantasi och kreativitet på ett annat plan än i verksamheter och aktiviteter med färdigproducerat material.

Nyfikenhet, kommunikation och ansvarstagande är förmågor som stärks vid användandet av återbruksmaterial.

Nybygget fungerar också som en mötesplats där vi har nätverk och forum för förskolans pedagoger.

Kontakta oss

Skänka material eller boka besök

nybygget@nykoping.se
073-149 30 49

Besöksadress

Olof Palmes väg 3
I paviljongen vid Träffen  
Öppet: tisdagar och onsdagar kl 9-11.30

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter