Förskoleklass

Förskoleklass ingår i den obligatoriska grundskolan, med ett stort inslag av skapande arbete och lek.

Förskoleklass pågår under ungefär fyra timmar per dag. Resten av dagen finns möjlighet till fritidshem eller pedagogisk omsorg. Förskoleklass är obligatoriskt och ett barn i förskoleklass har skolplikt. 

På Skolverket.se kan du läsa mer om hur förskoleklass fungerar och ta del av läroplanen

Inskrivning till förskoleklass

Det år som ditt barn fyller 6 år får barnet en basplacering på en skola. Basplaceringen beror på var du bor. En skola har alltså ett visst så kallat upptagningsområde.

Du som vårdnadshavare får hem ditt barns placeringserbjudande via en blankett i november året innan barnet ska börja i förskoleklass. Du väljer då att acceptera erbjudandet eller att tacka nej. Du som barnets vårdnadshavare behöver fylla i blanketten och skicka/lämna in till basplaceringsskolan. Senast den 13 december behöver vi ditt svar. 

Om du tackar nej har du möjlighet att söka annan skola (kommunal eller fristående). Du ansöker om annan kommunal skola via blankett. Skolan tar då emot ditt barn i mån av plats.

Ansökan om tidigare eller senare skolstart

Det går att ansöka om att ett barn ska tas emot tidigare och det går att begära att skolplikten skjuts upp ett år, om särskilda skäl finns. Använd blanketterna: 

Ansökan tidigarelagd skolstart

Ansökan uppskjuten skolstart

Frågor och svar

När ska du ansöka om fritids?

En fritidshemsplats behöver du själv ansöka om, via e-tjänst . Du kan ansöka när du får information om förskoleklass, men handläggning av din ansökan påbörjar vi som tidigast efter att skolorna lagt in alla skolplaceringar. Det brukar vara färdigt i mitten av april. Först då kan fritidshemsplaceringen beviljas.

Alla barn i förskoleklass är berättigade till en placering i fritidshem från och med 1 juli, det år barnet börjar i förskoleklass. 

Om du har behov av fritidsplats under juli månad sker inskolning från och med 1 juli. 

 

 

Hur och när ska du säga upp förskoleplatsen?

Om ditt barn går från en kommunal förskola till en kommunal grundskola behöver du som vårdnadshavare inte säga upp platsen, det sker automatiskt. Däremot om ditt barn ska börja på en fristående skola behöver platsen på förskolan sägas upp. 

Hur gör du för att välja en annan kommunal skola för ditt barn?

Om du önskar att ditt barn går på en annan kommunal grundskola än basplaceringsskolan behöver du som vårdnadshavare ansöka om att byta till en annan skola. Det gör du genom att fylla i blanketten "Ansökan om byte av kommunal skola" och skicka till adressen i ansökningsblanketten.

Vilka regler gäller?

Om det finns fler ansökningar än det finns platser använder Nyköpings kommun följande turordningsregler:
1. Vårdnadshavares önskemål
2. Närhetsprincipen i form av basplacering
3. Syskonförtur
4. Relativ närhet.

När får du svar på din ansökan om byte?

Om du ansökt om att byta skola, kommer du att få svar på din ansökan senast under mars månad.

Handläggningstiden är lång på grund av att skolans rektorer och administratörer behöver sammanställa alla inkomna ansökningar om byte innan de kan fatta beslut om vilka elever de har plats att ta emot.  

Hur gör du för att söka till en fristående skola?

Har du fått plats eller vill ansöka till en fristående skola behöver du själv ha kontakt med den fristående skolan. De fristående skolorna hanterar sina egna köer.

Om du vill placera ditt barn i en fristående verksamhet ska du ändå fylla i den inskrivningsblankett du fått hem och skicka in den till barnets basplaceringsskola.  

Hur gör du för att välja en skola i en annan kommun?

Om du önskar att ditt barn går i skolan i en annan kommun behöver du själv ansöka till den kommunens grundskola. Oftast finns all information om hur du går till väga på respektive kommuns webbplats. 

Om du inte bor i Nyköpings kommun men vill att ditt barn ska gå i förskoleklass i Nyköping, hur fungerar det?

För att ansöka om förskoleklass för ett barn som inte bor i Nyköpings kommun fyller du i blanketten "Ansökan om förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola i Nyköpings kommun". Skicka blanketten till adressen som står i ansökningsblanketten.

Nyköpings kommun tar emot om det finns plats eller om du har särskilda skäl för att gå i någon av kommunens grundskolor.

Hur gör du för att byta till den andra skolbyggnaden som tillhör samma skola?

En del av Nyköpings kommuns grundskolor finns i två skolbyggnader, som tex Arnö skola, Herrhagen och Arnö skola, Långsätter. Om du önskar byta från den ena skolbyggnaden till den andra behöver du kontakta skolans administratörer och informera om ditt önskemål. 

Se kontaktuppgifter till respektive skola

Hur gör du vid flytt?

Om barnets folkbokföringsadress kommer att ändras under pågående inskrivning i förskoleklass innebär det att barnet kommer få en ny basplacering. Du behöver själv ta kontakt med skolans administratör för att meddela att ni ska flytta in i ett nytt område och behöver få hem en ny inskrivningsblankett för den nya basplaceringen. 

Se kontaktuppgifter till respektive skola.

Du vill att ditt barn går kvar på förskolan ett år till, hur gör du då?

För att ansöka om att gå kvar på förskolan ett år till behöver du som barnets vårdnadshavare ansöka om uppskjuten skolplikt.

 

Ditt barn är fött 2020 och du önskar tidigarelagd skolstart, hur gör du då?

Du kan ansöka om tidigarelagd skolstart för ditt barn genom att fylla i blanketten och skicka till adressen som finns på ansökan. 

Kan du svara digitalt på blanketten?

Nej, i dagsläget är det inte möjligt att svara digitalt. Det är pappersblanketten du behöver fylla i och skicka in till barnets basplaceringsskola. 

 

Om det finns två vårdnadshavare som bor på olika adresser, hur ska blanketten fyllas i?

Båda vårdnadshavarna har fått hem en likadan blankett. Fyll i varsin del och skicka in. Ni behöver alltså inte fylla i samma blankett om ni inte vill. 

Du och barnets andra vårdnadshavare är inte överens om skolplaceringen, hur går inskrivningen till då?

Om ni inte är överens om var barnet ska gå i skolan är det hemkommunens ansvar att se till att barnet får en skolplacering. Det innebär att skolchef kommer fatta beslut om att placera barnet på sin basplaceringsskola, även om det inte är det som vårdnadshavarna önskar. 

Kontakta oss

E-post: kundservice@nykoping.se

Telefon kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid:
Vardagar klockan 9-16

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter