Så gör gymnasiet vid konstaterade fall av covid-19 i verksamheten

Coronapandemin är inte över, en allmän smittspridning pågår fortfarande. Nyköpings kommun vill förtydliga vad som händer när fall konstateras inom barn- och utbildningsverksamheten, vilken information elever, vårdnadshavare och anställda får.

Nyköpings kommun följer Folkhälsomyndighetens och Region Sörmland Smittskydds råd och rekommendationer. Se länkar till deras webbplatser nedan.

Detta händer vid konstaterad smitta på skola eller förskola i Nyköping

När det finns ett eller flera bekräftade fall på någon av våra skolor blir skolledningen kontaktad av Smittskyddet på regionen. De personer som Smittskyddet anser kan ha blivit utsatta för smittorisk blir då direkt informerade via skolan.

Dessa personer uppmanas att vara extra uppmärksamma och stanna hemma vid minsta symptom de närmaste 14 dagarna. För beskrivning av vilka symptom man ska vara uppmärksam på hänvisas till 1177 och Folkhälsomyndigheten. Alla med symptom, dvs även med icke-konstaterad covid-19, uppmanas att testa sig och att då beställa ett test via 1177.

Får jag information om det finns någon person som bekräftats ha smitta i mitt barns förskola eller skola?

Nej, bara om Smittskydd på Region Sörmland bedömer att ditt barn riskerar att ha blivit utsatt för smittorisk. Smittskydd avgör vilka personer som kan ha riskerat att bli smittade, vilken information som behöver ges till vem och vilka åtgärder som behöver vidtas. Har du funderingar kring skolans arbete kring smitta, kontakta rektorn på ditt barns skola eller förskola.

Mitt barn går på en skola där elev eller lärare är bekräftat smittade. Vad ska jag göra?

Så länge ditt barn är friskt ska det gå i skolan. Det är viktigt för barnets utveckling att ta del av utbildningen. Smittskydd på Region Sörmland bestämmer vad som ska göras vid konstaterade fall av covid-19: smittspårning, provtagning, karantän eller andra åtgärder. Du som vårdnadshavare kommer att få information från skolan.

Vilka ska testa sig?

Alla måste vara uppmärksamma på symtom på covid-19 och stanna hemma från sitt arbete eller skola vid minsta misstanke om sjukdom. På 1177.se kan du läsa om vilka symtom du ska vara uppmärksam på. Alla som fyllt 16 år kan testa sig. Du beställer testet på 1177.se. Regionen kommer att börja testa yngre barn.

Jag är orolig för smitta inom skolan, vad ska jag göra?

Det är förståeligt att många känner oro kring smitta. Men enligt Folkhälsomyndigheten visar det sig att få barn och ungdomar drabbas av covid-19. Barn smittar också i lägre utsträckning än vuxna och olika skolverksamheter har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Den personal som arbetar inom skolverksamheter har inte diagnosticerats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Det gäller barnskötare, förskollärare, grundskollärare, fritidspedagoger, gymnasielärare, övriga pedagoger med teoretisk specialistkompetens och elevassistenter.

Läs mer om corona och skolan i Nyköping.