Sebastian gillar praktisk problemlösning

Att arbeta med plåt är en kul utmaning och något för den som gillar problemlösning. Det säger Sebastian Tholander som visste att han ville ha ett jobb där han fick hålla i gång kroppen.

- Jag har tränat nonstop sedan jag var fyra år så något stillasittande jobb var inte lockande alls för mig. Många äldre kompisar gick byggprogrammet och farsan är snickare och har jobbat länge i branschen så det var ett ganska enkelt val, säger han.

På Bygg- och anläggningsprogrammet fick eleverna börja med att testa olika inriktningar. Andra året var det dags välja mellan snickeri, måleri, mureri och plåt. Även det valet blev förhållandevis enkelt, berättar Sebastian lite skämtsamt.

- Snickeriet blev jag irriterad på efter att ha fått en träflisa i ögat. Måleri var kladdigt och mureriet var tungt med allt murbruk som torkade fast på kläderna. Men plåt fastnade jag för, trots att det var helt nytt för mig. Det var rent och enkelt att jobba med och resultatet syns utåt. Det ska både hålla tätt och se snyggt ut och det tycker jag är en kul utmaning, säger Sebastian som idag arbetar som lärling för Erikssons Plåt i Nyköping.

En hel del byggjobb syns inte när arbetet är klart, menar han. Men plåten kan vara det sista som sätts på plats. Nu efter att ha arbetat ett tag tycker han fortfarande att beröm från nöjda kunder är extra roligt, särskilt när de har öga för detaljerna.

- När en kund säger att arbetet är fint gjort blir man ju glad!

En annan rolig sak med plåtslageriet är problemlösningen. Sebastian arbetar ofta med renoveringar av gamla hus utan raka vinklar, där det gäller att klura ut lösningar och mått på plats. Mest arbetar han ute hos kunder på olika byggarbetsplatser men inne på verkstaden tillverkar de plåten som ska monteras.

- Man behöver tycka om matte i mitt jobb också, för vi räknar mycket! Jag har räknat riktigt fel en gång och det var inte roligt, säger han och skrattar.

Och så påminner han om att man nästan alltid behöver kunna köra bil i jobbet. Om du väljer byggprogrammet är Sebastians råd att ta körkort så snart du kan.

Sebastian trivdes bra på Bygg- och anläggningsprogrammet. Det han tog med sig mest av allt är säkerhetstänket och respekten för riskerna på en byggarbetsplats.

- Man får inte vara höjdrädd och vintertid kan vi behöva arbeta på isiga tak. Det gäller att alltid hålla sig till reglerna och vara noga med säkerheten.

I gengäld får man ett roligt och givande jobb direkt efter studenten. Sebastians råd är att ta vara på praktikperioden som kan ge goda chanser till jobb i framtiden.

- Hitta en bra praktikplats och stanna där. Jag tror att man måste ha tålamod och stå ut med att arbetsuppgifterna kanske inte är de roligaste i början. Och är du inte nöjd, prata med chefen och se om det går att ändra på något. Det är ofta mycket bättre än att bara byta.

Sebastian hade själv jobb fyra dagar efter studenten och har försörjt sig själv sedan dess.

- Jag har kunnat skaffa egen lägenhet och bil och fortfarande ha pengar kvar att spara undan. Det har gett mig en skön känsla att vara självständig och betala min egen hyra och mat.

Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet här!

Öppna sidomeny