Gårdsförsäljning av alkohol

Riksdagen beslutade den 23 april 2025 om gårdsförsäljning av alkohol. Här finns kort information om vad som händer nu.

Vi ser just nu över avgifter, handläggningsrutiner, delegationsordning, riktlinjer, reglemente med mera. 

Ansökan kan tidigast skickas in 1 juni. Vi arbetar med att ta fram en ansökningsblankett och en e-tjänst.

Till ansökan ska följande bifogas (kan kommas att ändras):

  • Egenkontrollprogram
  • Skatteverkets beslut om tillverkning av alkoholdryck
  • Senaste statistikrapporten över tillverkad alkoholdryck
  • Beslut om livsmedelsregistrering
  • Beskrivning av besöksarrangemanget (om detta inte framgår av egenkontrollprogrammet)
  • Enkel beskrivning av momenten i er tillverkningsprocess 
  • Belopp för att delta i besöksarrangemanget (om detta inte framgår av egenkontrollprogrammet)
  • Uppgift om var besöksarrangemanget sker (om detta inte framgår av egenkontrollprogrammet)
  • Er information till gästerna om alkoholens skadeverkningar (om detta inte framgår av egenkontrollprogrammet)
  • Ritning över lokalerna
  • Uppgift om hur ofta och när ni tror att försäljning kommer att äga rum
  • Bevis om äganderätt till odlingsmarken (gäller enbart vid gårdsförsäljning av vin)

För verksamheter som idag inte har stadigvarande serveringstillstånd gäller även:

  • Registreringsbevis Bolagsverket 
  • Aktiebok 
  • Hyresavtal
  • Brandskyddsdokumentation 

Egenkontrollprogram

Börja förbereda dig med att ta fram ett egenkontrollprogram. Det ska innehålla följande (kan kommas att ändras):

  • Namn på företaget
  • Uppgift om vilken verksamhet egenkontrollprogrammet gäller för, och
  • Datum för upprättande och i förekommande fall datum för uppdatering.

Egenkontrollprogrammet ska beskriva verksamhetens rutiner för:

  • Hur besöksarrangemang genomförs
  • Hur information om alkoholens skadeverkningar lämnas i samband med arrangemanget, 
  • Hur ålderskontroll sker vid försäljning, 
  • Hur verksamheten säkerställer att alkoholdrycker inte lämnas ut till någon som inte har rätt att köpa varorna och hur ett nekande av försäljning hanteras.
  • Hur verksamheten säkerställer att försäljning endast sker till den som deltagit i ett besöksarrangemang,
  • Hur verksamheten säkerställer att försäljning till besökaren inte överskrider tillåten mängd, 
  • Hur försäljningsansvarig personal och övrig personal informeras och får det stöd som de behöver för att kunna följa alkohollagens allmänna bestämmelser och anslutande föreskrifter,
  • Hur tillverkaren följer upp produktionsvolymen av olika dryckesslag, 
    På vilket sätt tillverkaren uppfyller kraven på oberoende i 1 kap. 13 § alkohollagen. (Är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker. använder lokaler som är fysiskt skilda från lokaler som används av tillverkare vars årsproduktion överstiger någon av de volymer som anges i 5 a kap. 2 § första stycket 2, inte tillverkar på licens). 
  • Hur prissättningen av alkoholdryckerna görs.
  • Hur prissättningen av besöksarrangemang görs. 
  • Beskrivning av verksamhetens rutiner för hur marknadsföringsreglerna i 7 kap alkohollagen beaktas. 

Mer information

Läs mer om gårdsförsäljning på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Läs mer i alkohollagen.

Öppna sidomeny

Nyheter