Ursprungsland för kött - information på restauranger

Från 1 mars 2025 gäller nya regler om kött. De innebär att restauranger måste informera sina gäster om ursprungslandet för kylt och fryst kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä, inklusive malet kött. Informationen kan ges både skriftligt och muntligt.

Reglerna gäller för alla restauranger och storhushållsverksamheter; kaféer, personalrestauranger, skolrestauranger, sjukhus, cateringföretag, gatukök, food trucks och vissa butiker. 

För vilket kött behöver verksamheten ange ursprung?

Enligt de nya reglerna måste restauranger kunna ange ursprungslandet för kylt och fryst inklusive malet kött som används som ingredienser i deras maträtter av:

  • nötkött
  • svinkött, även vildsvinskött
  • fårkött
  • getkött
  • fjäderfä

För vilket kött behöver verksamheten inte ange ursprung?

Ursprungsland behöver inte anges för andra typer av kött som hästkött, renkött och älgkött samt inköpta köttprodukter, som marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar.

Innehåller maträtten både kött och köttprodukter, till exempel baconlindad köttfärslimpa så ska ursprunget anges för köttfärsen men behöver inte anges för bacon.

Reglerna om ursprung gäller delvis för hämtmat

När en gäst hämtar mat på restaurang (take away) måste verksamheten kunna ge information om ursprung. Men om kunden beställer maten och får den hemkörd gäller det inte.

Likaså behöver inte ursprungslandet anges om ett skolkök har tillagat maten och maten körs iväg till ett mottagningskök. Men i matsalen där tillagningsköket har tillagat maten ska ursprung för kött kunna anges.

Information om ursprung kan vara skriftlig eller muntlig

Restaurangen väljer själva hur ursprungslandet för köttet ska uppges enligt nedan.

  • Skriftligt – informationen kan skrivas i menyn, till exempel: kycklingbröstfilé (Sverige).
  • Muntligt – Informationen kan lämnas muntligt. Det går att sätta upp en skylt med en upplysning om att kunden kan få informationen, till exempel ”Fråga oss om köttets ursprung”, alternativt berätta för varje gäst om köttets ursprung. 

Kött med ursprung från flera länder

Ibland kan kött komma från flera olika länder. Exempel på det är när en restaurang köpt in kött från djur som fötts upp i olika länder, till exempel viss del svensk oxfilé och resten oxfilé från Irland. Ett annat exempel är kött från ett och samma djur som fötts upp i olika länder.

Restaurangen kan då ange det med uttryck som:

  • ”ursprungsland: flera medlemsstater”
  • ”ursprungsland: flera tredjeländer”

Det går också att ange som:

  • ”ursprung: EU”
  • ”ursprung: icke EU”
  • ”ursprung: EU och icke EU”

Mer information

Läs mer om om ursprungsland för kött på Livsmedelsverkets webbplats

Fördjupad information om ursprungsland på Livsmedelsverkets webbplats 

Kontakta oss

Kundservice

E-post: 
kundservice@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid: 
Vardagar kl. 09.00-16.00

 

Postadress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter