Starta förändra eller avsluta livsmedelsverksamhet
För att driva en livsmedelsverksamhet behöver du vara registrerad. Du ska även registrera förändringar och meddela om du avslutar verksamheten.
Registrera verksamhet
Du som vill starta en livsmedelsverksamhet behöver registrera din livsmedelsverksamhet två veckor innan du startar. Se till att ansökan är komplett, annars kan registreringen ta längre tid.
Anmäl om att registrera livsmedelsanläggning - e-tjänst
Exempel på livsmedelsverksamhet som du behöver registrera:
- Restaurang
- Kafé och bageri
- Matbutik
- Försäljning av kosttillskott
- Torghandel
- Skolkök
- Vattenverk - Läs mer om dricksvatten och registrering av egen brunn.
- Foodtrucks
- Föreningar som säljer mat till allmänheten
- UF-företag med livsmedelshantering
- Lager eller transport av livsmedel
- Servering av måltider i samband med rumsuthyrning i hemmiljö, det vill säga bed and breakfastverksamhet.
- Matmäklare
- Primärproducent som vill torka, lägga in eller bereda livsmedel.
- E- handel
- Matlagning inom vård, skola, undervisning
- Föreningar som säljer mat eller bedriver serveringsverksamhet öppen för allmänheten (ta bort den punkten som finns)
- Livsmedel som hanteras i privat bostad avsett att säljas eller skänkas till allmänheten
- Donera livsmedel till allmänheten
- Tillfällig livsmedelsverksamhet som drivs under några dagar till exempel en mässa. Om du redan har en registrering för en mobil anläggning, till exempel foodtruck, behöver du däremot inte göra en ny registrering.
För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation. Kontakta oss om du är osäker på om du behöver registrera din verksamhet.
Om du startar utan att ha registrerat
Om du inte anmäler eller registrerar din nya eller övertagna verksamhet kan du få en sanktionsavgift. Läs mer om sanktionasvgift.
Överta verksamhet med samma organisationsnummer
Om du ska överta en livsmedelsverksamhet som redan finns måste du anmäla om det.
Anmäl om att överta livmedelsverksamhet - e-tjänst
Den som överlåter sin verksamhet till dig ska mejla till kundservice@nykoping.se och meddela att hen inte längre kommer ha kvar sin verksamhet.
Förändra verksamhet
Om du förändrar din verksamhet ska du anmäla om det. Det kan till exempel handla om att du ändrar bolagsform eller byter organisationsnummer.
Anmäl om att förändra livsmedelsverksamhet - e-tjänst
UF-verksamhet
Om du går i skolan och ska starta en UF-verksamhet som ska hantera livsmedel kan det vara så att du behöver registrera din verksamhet. Kontakta oss för mer information.
Anmäl om att registrera livsmedelsanläggning - e-tjänst
UF-verksamhet behöver inte betala någon registreringsavgift. Samma regler och lagar på livsmedelsäkerhet gäller för en UF-verksamhet som för annan livsmedelsverksamhet.
Vi kommer att kontrollera din verksamhet och om du ska hantera livsmedel hemma kommer vi boka ett besök för livsmedelskontroll. Om du ska fortsätta din livsmedelsverksamhet efter examen behöver du registrera om din verksamhet hos oss.
Industriell livsmedelsproduktion
Om du planerar att starta industriell livsmedelsproduktion kan verksamheten även vara tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken.
Jämför med koderna i miljöprövningsförordningen, 5 kapitlet.
Om du har frågor, kontakta miljöenheten, e-post: miljo@nykoping.se
Efter registrering
När du har registrerat din livsmedelsverksamhet får du ett skriftligt beslut via posten och en faktura på 1475 kronor. Det kan ta upp till två veckor.
När du har fått beslutet kan du starta din verksamhet. En livsmedelsinspektör kontaktar dig och bokar en första kontroll av din livsmedelsverksamhet.
Efter första kontrollen får du en kontrollrapport, som förklarar hur du följer livsmedelslagarna och ett avgiftsbeslut för nedlagd kontrolltid. Läs mer om kontroll och avgifter
Du kommer även få ett beslut om riskklassning, där det framgår hur ofta du får kontroll inom en femårs period. Läs mer om riskklassning.
Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om att starta livsmedelsverksamhet
Avsluta livsmedelsverksamhet
Om du ska avsluta din livsmedelsverksamhet måste du anmäla om det.
Anmäl om att avsluta livsmedelsverksamhet - e-tjänst
Frågor och svar
Varför måste du registrera din livsmedelsverksamhet?
Syftet med att du ska registrera din verksamhet är att vi ska få kännedom om att din verksamhet finns och vad du gör, så vi kan göra offentlig kontroll. Kontrollen gör vi för att skydda människors hälsa och värna om konsumenternas intressen.
När behöver du anmäla om registrering?
Om det finns en viss kontinuitet eller viss grad av organisation i din verksamhet räknar vi det som ett livsmedelsföretag, som du ska registrera och som ska kontrolleras av kommunens livsmedelskontroll.
Med viss kontinuitet menas en viss regelbundenhet. Det innebär att det sker obrutet och/eller sammanhängande. En verksamhet kan även anses vara kontinuerlig om den bedrivs med vissa avbrott men ändå är återkommande.
Viss grad av organisation påverkas bland annat av vilken omfattning livsmedelsverksamheten har, vilka livsmedel som hanteras och om verksamheten riktar sig till känsliga konsumentgrupper.
Det finns undantag från registrering om livsmedel enbart erbjuds till allmänheten vid enstaka tillfällen per år, och att det sker utan kontinuitet och organisation. Kontakta livsmedelsenheten för att få reda på vad som gäller för din verksamhet genom att ringa kundservice på 0155-24 80 80 eller mejla till kundservice@nykoping.se
Får du starta innan du har skickat in ansökan om registrering?
Nej, för att driva en livsmedelsverksamhet behöver du vara registrerad, minst två veckor innan du startar. Det gäller även vid förändring eller ägarbyte av verksamheten.
Om du startar innan du har registrerat kan du få sanktionsavgift.
Vilka avgifter behöver du betala?
Du betalar en registreringsavgift och du betalar för nedlagd tid på kontroll av din verksamhet och arbetet runt det.
Behöver du tillstånd för att starta din livsmedelsverksamhet?
Du behöver registrera dig för att få starta en livsmedelsverksamhet. Du kommer då få ett beslut om registrering. Som livsmedelsföretagare är du skyldig att informera kommunen om alla anläggningar du ansvarar för.
Du vill starta en småskalig gårdsbutik som ska sälja egna produkter och egna grönsaker. Vilka tillstånd behöver du söka?
Det kan bli aktuellt att registrera din livsmedelsverksamhet. Det som avgör om du behöver registrera dig är främst kopplat till om du ska tillaga dina grönsaker och bär till exempel till sylt eller marmelad.
Om du ska sälja dina egna grönsaker som du odlar själv kan du behöva kontakta länsstyrelsen.
Behöver du vara registrerad när du bakar hemma och vill börja sälja dina bakverk?
Om du bakar på beställning till eller för allmänheten kontinuerligt ska du registrera din verksamhet.
Du säljer tårtor och bakverk men bara på beställning, måste du ändå vara registrerad?
Ja, du måste vara registrerad.
Om det finns en viss kontinuitet eller viss grad av organisation i din verksamhet räknar vi det som ett livsmedelsföretag som du ska registrera och som ska få kontroll.
Med viss kontinuitet menar vi att det finns en regelbundenhet, det kan till exempel vara att din verksamhet har öppet en till två dagar per vecka under en viss period eller dagligen under en månad. Med viss organisation menar vi att någon planerar inköp, lagrar livsmedel och säljer livsmedel.
Behöver din ideella förening eller sportklubb registrera sin verksamhet om ni har försäljning av livsmedel?
Ja, även ideella föreningar ska vara registrerade för sin livsmedelshantering om det finns en viss kontinuitet eller viss grad av organisation i verksamheten.
Med viss kontinuitet menar vi att det finns en regelbundenhet, det kan till exempel vara att din verksamhet har öppet en till två dagar per vecka under en viss period eller dagligen under en månad. Med viss organisation menar vi att någon planerar inköp, lagrar livsmedel och saluför livsmedel.
Du är matmäklare – behöver du registerna dig?
Ja, det behöver du, eftersom du är en del av livsmedelskedjan. Du som matmäklare köper och säljer livsmedel och du kanske inte fysiskt hanterar livsmedel men är en mellanhand. Du kanske inte heller har ett lager utan bara förmedlar dina varor. Hos dig kontrollerar vi bland annat spårbarhet och redlighet.
För dig som matmäklare är din livsmedelsanläggning den plats där du köper och säljer varorna. Kontoret kan till exempel vara i din bostad, om det är därifrån du driver företaget. Du ska registrera din verksamhet i den kommun där kontoret ligger.
Måste du meddela kommunen om du avslutar din verksamhet?
Ja, när du lämnar in din anmälan om att avregistrera så avregistrerar vi verksamheten i vårt system. Det innebär att vi inte kommer göra några kontroller längre och därmed behöver du inte betala kontrollavgift.
Kontakta oss
Kundservice
E-post:
kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset