När du kommit igång med ditt livsmedelsföretag
Din verksamhet får regelbundet livsmedelskontroll. Kontrollen är till för att se till att det produceras säker mat och att ingen blir lurad av livsmedelsinformationen.
Hur ofta får du besök?
En så kallad riskklassning avgör frekvensen för hur ofta vi ska genomföra en livsmedelskontroll.
När en ny anläggning registreras görs en första kontroll strax efter öppnandet.
Vad gör vi på en kontroll?
Livsmedelsinspektörerna kan besöka verksamheten, ta prover, ge dig information men också ställa krav på förändringar. Kontrollen går ut på att undersöka förhållandena i anläggningen, men också granska företagets egenkontroll.
Inspektörerna använder tre kontrollmetoder
Inspektion
Ofta är inspektionen oanmäld och inspektörerna kontrollerar faktiska förhållanden.
Revision
Vid en revision görs en genomgång av rutiner och journalföring. Eftersom du behöver avsätta tid för revisionen kommer en livsmedelsinspektör kontakta dig för att boka kontrollen.
Provtagning
Provtagning utförs ibland och kan till exempel används för att ta reda på om livsmedel är säkra att äta eller om livsmedlet innehåller det som utlovas.
Om du vill veta mer om vilka krav som gäller för ditt företag är du välkommen att kontakta oss.
Kontakta oss
Livsmedelsenheten
E-post: livsmedel@nykoping.se
Telefon Kundservice: 0155-24 80 80
Telefontid: Vardagar kl. 09.00-16.00
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset